Egészséges rágcsálnivalók, nem csak gyerekeknek

Durván ropogós
Vágólapra másolva!
Vegyük a négy legnépszerűbb nassolnivaló-fajtát: a perecet, a ropit, a csokoládét és a csipszet. Adalékanyagok helyett tegyünk bele jótékony hozzávalókat. 
Vágólapra másolva!

Nassolni rettenetesen egészségtelen dolog. Két étkezés között nem eszünk, a tévé előtt végképp nem rágcsálunk semmit, maximum salátaleveleket vagy répát.

A való életben azonban rengeteg olyan helyzet van, amikor nassolni egyszerűen muszáj.

Így van ez például a gyerekekkel: ennének óvoda után, rágnának a játszótéren és a délutáni rajzolgatás közben. Ha már így alakult, legalább a kicsik ne egyenek gumit, kőolajat, tömegnövelőket és fölösleges, túlzott mennyiségű zsírokat, cukrot.

A gyümölcsszelet itt kókusszal készült Forrás: Ács Bori

Legyen a rágcsálnivaló tápláló, olyasmi, ami jót tesz nekünk, van benne valódi tartalom, rost, vitamin, ásványi anyag és hasznos zsír. Ez persze nemcsak a gyerekeknek tesz jót, de nekünk is, amikor a klaviatúra mellett jön ránk a rághatnék. Édes és sós, puha és ropogós nassokat készítettünk - mindenki szerette őket.

Gyümölcsös energiaszelet

Ezeket a müzliszeletnél ragacsosabb, puhább kis csomagokat aranyos szamarakkal és cicákkal matricázva árulják, éppen gyerekmagasságban, mi pedig megvesszük, mert mégiscsak jobb, mint a csoki.

A legpuhább datolya a legjobb hozzá Forrás: Ács Bori

Tényleg jobb, mert csak természetes cukor van benne, és gyümölcs. Viszont még jobb az, amikor az ember rájön, hogy 5 perc alatt el tud készíteni több hétre való adagot.

Mivel a datolya nagyon édes, érdemes valamilyen savanykásabb gyümölccsel párosítani, hogy egyensúlyba kerüljenek az ízek.

Alapanyagok:

  • 15 szem nagyon puha datolya
  • 100 gramm aszalt gyümölcs – barack, szilva, mazsola, meggy, mangó, bármi
  • 150 gramm mag – napraforgó, szezám, len, mandula, kókuszreszelék vagy ezek keveréke
  • egy csipet só

A datolyákat kimagozom. Ha sikerült abból az igazi, arab, papírdobozos, puha verzióból szerezni, az a legjobb. Közel-keleti, ázsiai boltokban, piacokon is gyakran elérhető már. Ha a szárazabb, papírtálcás kiadás van otthon, az is jó, csak érdemes leönteni forró vízzel, kicsit állni hagyni, aztán felhasználni.

Egyszerűbb és olcsóbb otthon Forrás: Ács Bori

A kimagozott datolyákat az aprítóba teszem, és masszává dolgozom őket. Belekeverem az aszalt gyümölcsöt, és hozzádarálom. Ekkor

jöhetnek a száraz alapanyagok: érdemes annyira finomra darálni, amennyire darabosan vagy simán szeretjük a szeletet.

Egy szögletes tepsit vagy edényt kibélelek fóliával, ebbe nyomkodom bele vizes kézzel a masszát.

Energiabomba, gyümölcsből Forrás: Ács Bori

Beborítom fóliával, és minimum egy órára, de inkább egy éjszakára behűtöm. Ha összeállt, éles késsel négyzet vagy téglalap alakú darabokat vágok belőle, és sütőpapírba csomagolom őket. Zárt dobozban hetekig elállnak.

Rozsropi

Tökéletes ropit készíteni házilag nem is olyan egyszerű, mint gondolnák. A tészta alapszerkezetét a jól bevált grissinirecept adta, kevesebb élesztővel és sokkal vékonyabbra sodort csíkokkal.

Lehet rövidebbre is formázni, de nálunk bejön a hosszú Forrás: Ács Bori

A liszt nagy részét teljes kiőrlésűre cseréltük, ami ebben az esetben még segített is a megfelelő állag elérésében. A szemes mák plusz ízt és extra ropogást ad neki, a rozmaring pedig passzol a rozs aromájához. Persze lehet helyettük szezámmagot és kakukkfüvet, lenmagot, aszalt paradicsomot, szóval bármi mást használni.

Ropi, otthon Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 250 gramm teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 150 gramm sima liszt
  • 2 dl tej
  • 1 tojás
  • 50 gramm vaj
  • egy mokkáskanál porélesztő
  • egy teáskanál só
  • egy teáskanál szárított rozmaring
  • két evőkanál egész mák

A tejet meglangyosítom, belekeverem az élesztőt. Hozzáadom az olvasztott vajat, majd a lisztet, a sót, a mákot és a rozmaringot is.

A lehető legvékonyabb csíkok kellenek Forrás: Ács Bori

Rugalmas tésztává gyúrom, 20 percet letakarva pihentetem. Vékony téglalapot nyújtok belőle, a téglalapot hosszában félbevágom, és csíkokra szabdalom. A csíkokat kicsit megsodrom, majd 220 fokosra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt aranyszínűre sütöm.

Vigyázat, figyelni kell rá, könnyen megég!

Sajtos perec

Nem tudom, milyen pszichológiai okai lehetnek annak, hogy bármi, ami perec alakú, minden körülmények között azonnal kell a gyerekeknek már baba korukban.

Durván ropogós Forrás: Ács Bori

Ez a perec lényegében tömény sajt meg egy kis vaj és teljes kiőrlésű liszt, tehát nem kalóriaszegény, de nagyon tápláló.

Bármilyen kemény, egészen finomra reszelhető sajt megfelel hozzá,

mi most felerészt cheddart, fele parmezánt használtunk, de aki kevésbé markáns ízűre alakítaná a végeredményt, használhat mást is.

Csupa sajt Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 200 gramm liszt – a fele teljes kiőrlésű
  • 300 gramm sajt – kemény, jól reszelhető
  • egy nagy csipet só
  • 70 gramm vaj

A sajtot lereszelem, hozzáadom a vajat, eldolgozom, majd a lisztet és a sót is belemorzsolom. Az egész folyamat végbe mehet aprítógépben is, ha éppen van kéznél. Amikor a tészta nagy gombóccá állt össze, folpackba csomagolom, és minimum fél órára a hűtőbe teszem. Ha gyorsan dolgoztam, és minden alapanyag hideg volt, akkor azonnal nekiállhatok a formázásnak. A tésztát lisztezett felületen fél centiméter vastagságúra nyújtom, perec vagy más, apró méretű kiszúróval formákat vágok belőle, amiket aztán egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatok. 180 fokos, előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt sül meg.

Almacsipsz

Ez tulajdonképpen nem recept, csak technológiai leírás: az almacsipsz nemcsak egészségesebb, de sokkal jobb is a hagyományos zacskós csipszeknél.

Rácson száradnak a karikák Forrás: Ács Bori

Ha a puha almakarikák jönnek be jobban, elég félig kiszárítani a gyümölcsöt, aki pedig ropogósabbra szeretné, vágja vékonyabbra, és szárítsa tovább.

Alapanyagok:

  • 3 nagy alma
  • opcionális: citromlé, fahéj

Az almákat megmosom, és úgy, ahogy vannak, magházastul, keresztben minél vékonyabbra felszeletelem őket.

Minél vékonyabb szeleteket sikerül vágni, annál ropogósabb lesz Forrás: Ács Bori

Sütőpapíros tepsibe sorakoztatom úgy, hogy semmiképpen ne fedjék egymást. Ezen a ponton lehet variálni az ízesítéssel, fahéjjal szórni vagy citromot csepegtetni. A sütőt előmelegítem 130 fokosra, és beleteszem a tepsiket.

Csipsz, almából Forrás: Ács Bori

Egy óra múlva kiveszem, és

mindegyik szeletet megfordítom, majd visszateszem és egy további órán át szárítom az almákat.

Amikor lejárt az idő, bent hagyom a tepsiket, és résnyire nyitott sütőajtóval hagyom kihűlni, szikkadni az almaszeleteket.

Ezeket rágják inkább, ne a zacskós cuccokat, de csak ésszel és mértékkel, vigyázat, az egészséges a legkevésbé sem jelent fogyókúrásat, sőt!