Vágólapra másolva!
A kétévente megrendezett Bocuse d’Or európai döntőjét idén Budapesten rendezik, úgyhogy összeszedtük a legfontosabbakat a verseny menetéről, a zsűriről és az alapanyagokról. Ezeket jó tudni a legjelentősebb gasztronómiai eseményről.
Vágólapra másolva!

1. Mi lesz ez?

A Bocuse d’Or a séfek igazi, nemzetközi bajnoksága. A világverseny döntőjét kétévente Lyonban tartják – ezt a világ legnagyobb gasztronómiai eseményének tartják. Ezt megelőzik a döntő előtti évben a kontinentális versenyek, amelynek az európai döntőjét május 10–11. között Budapesten, a Hungexpón rendezik. Nagy szó ez, mert az európai döntőre legalább annyira figyelnek, mint a lyonira, mivel a legerősebb országok itt mérkőznek meg először egymással: Norvégia, Svédország, Finnország és természetesen a franciák a legesélyesebbek.

Széll Tamás, neki drukkolunk Forrás: Batar Zsolt

2. Miért megyünk?

Magyarország 2013-ban jutott ki először a lyoni döntőre, akkor Széll Tamás versenyzett Garai Ádám commis-val (segítő) és Hamvas Zoltán coachcsal. A 2012-es brüsszeli Bouse d’Or Europe-on kilencedik helyet értek el, Lyonban pedig a kiemelkedően jó tizedik helyen végeztek.

3. Érdemes versenyezni?

2014-ben Molnár Gábor versenyző, Pohner Ádám commis és Várvizi Péter coach a stockholm-i versenyen jutottak be a végső döntőbe, ahol már Vomberg Frigyes edzésében a tizenharmadik helyet érték el.

Séfek egymás ellen - pillanatkép az elődöntőről Forrás: Zirig Árpád

4. Hol lesz?

A májusi döntőt a Sirha kiállításon rendezik a Hungexpón, ami egy nemzetközi élelmiszeripari kiállítás. Emellett lesz egy hazai desszert- és baristaverseny, amelyekről itt talál bővebb információt.

5. Mehetek én is?

A döntőre limitált számú szurkolói jegyet lehet venni, amelyek még most is elérhetőek, úgyhogy ha megnézné a nemzetközi zsűrit és a legjobb európai szakácsokat, érdemes elcsípni. Infók itt.

6. Meddig tart?

A verseny kétnapos lesz: 10-10 versenyzőnek kell 5 óra 35 perc alatt lefőzni a hal- és hústémáikat, amelyet egy kóstoló zsűri pontoz, a konyhai munkájukat pedig egy konyhai zsűri felügyeli.

Hónapok óta gyakorolnak Forrás: Batar Zsolt

7. Mit főznek?

Két kötelező alapanyaggal kell dolgozniuk: kecsege és kaviárja a hal-, gímszarvasborjú a hústéma. Megadott mennyiségekből kell alkotni, figyelve a szezonalitásra, a versenyszabályokat betartva. Azon túl, hogy az indulóknak jól kell főzniük, ez olyan, mint az élsport. Hónapokig gyakorolnak és tökéletesítenek minden egyes elemet a tányérokon és a tálon, így nemcsak ízre és látványra kell rendben lenniük, az időbe is bele kell férniük. Plusz a konyhai zsűri szigorúan vonja le a pontokat, ha pazarolnak, ha koszosan dolgoznak, de még azért is, ha nem a közönség felé fordulnak.

8. Mi a feladat?

14-14 adagot főznek a versenyzők. Először a haltányérral kell elkészülniük, amit tányérszervizben tálalnak a zsűrinek. Utána következik a hús, amit egy tálon először körbevisznek, majd időre porcióznak. Ilyen mennyiségeknél és ilyen nehezített körülményeknél a legfontosabb, hogy minden melegen, időben, a lehető legtökéletesebb formában kerüljön a zsűri elé. Ezen dolgoznak hónapokig.

Szarvas lesz a főfogás Forrás: Zirig Árpád

9. És a zsűri?

A verseny elnöke Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia vezetője. Tiszteletbeli elnök Rasmus Kofoed, a három Michelin-csillagos dán Geranium séfje - a verseny történetében az egyetlen versenyző, aki a dobogó mindhárom fokán állt már. A zsűri élén Serge Vieira áll majd, a 2005-ös verseny győztese. A kóstoló zsűri a részt vevő csapatok vezetőiből áll. Érdekesség: Jerome Bocuse, Paul Bocuse fia is eljön a budapesti döntőre.

10. Kinek drukkolunk?

Széll Tamás az idei versenyző és csapata (segítője Szabó Kevin, a coach Vomberg Frigyes) a felkészülés legintenzívebb fázisában vannak, heti hat napot dolgoznak, amelyből háromszor főznek időre, versenyboxban. Célja az, hogy a skandináv keménymag közé befurakodjon - magabiztosan áll a döntőhöz. Nem számol azzal a lehetőséggel, hogy nem jut ki Lyonba, hiszen már december óta a májusi versenyre készül.