Meredek, de megveszik: egy kanna tea 2,8 millióért

teaház címlapkép
Vágólapra másolva!
Azon gondolkodunk, vajon egy nagyon-nagyon drága tea jobban vagy rosszabbul esik attól, hogy többe kerül, mint egyévnyi magyar átlagbér? Azt nem vonjuk kétségbe, hogy ezért a pénzért jó minőséget adnak, csak attól tartunk, hogy nem tudnánk élvezni.
Vágólapra másolva!

A világ egyik legdrágább teájának tartott da hong paóból egyetlen grammnyi 1400 dollár, azaz közel 400 ezer forintba kerül. Ha tehát szeretnénk belőle egy egész teáskannányit meginni, azért 2,8 millió forintot kellene fizetnünk.

Nem mindennapi élvezet Forrás: Táfelspicc

Irány Kína!

Ha valaki hirtelen nagyon megkívánta, jó lesz, ha nekikezd csomagolni, mert lehet, hogy egészen Kínáig el kell érte mennie. Az oolong típusú teák közé tartozó da hong pao lelőhelye ugyanis Dél-Kína, 2 és fél órányi repülőútra Pekingtől.

Az igazi da hong pao egy sziklás, hegyi területen termesztett tea, amelynek minden egyes növénye visszavezethető néhány „anyafához”, amelyeket nemzedékek óta felügyelnek. Aki ragaszkodik hozzá, hogy valamelyik ősi teafa leszármazottjának leveleiből készült italt igyon, annak bizony fizetnie kell. Különös tekintettel rá, hogy

az eredeti teafákból egyre kevesebb van már, sokuk soha többé nem hoz már levelet.

Az egyikükről utoljára 2005-ben sikerült teát szüretelni, ami azt jelenti, hogy ez a konkrét tea, néhány év alatt értékesebbé válhat, mint a gyémántok.

Speciális öröm az ilyen tea Forrás: Kling József

Van akciós is

Aki megelégszik az olcsóbb változatokkal is, akár kilónkénti 28 000 forintos áron beszerezheti a da hong pao valamelyik gyengébb verzióját. Ez persze még mindig a sokszorosa annak, amit általában az emberek teáért hajlandóak kifizetni, de mint minden területen, itt is léteznek gyűjtők. Nehéz elképzelni, hogy ennyire drága teáknak valódi piacuk legyen, de a gyűjtők száma világszinten nem kevés, így külön közvetítők dolgoznak azon, hogy a termelőket és a fogyasztókat összekössék.

Egyes beszámolók szerint a 19. században az angolok annyira odavoltak a da hong pao oolong teáért, hogy komoly áldozatok árán loptak a magokból, és megpróbálták Indiában meghonosítani. Azok a teagyűjtők, akik több, hasonlóan drága teával is rendelkeznek, vajon klimatizált páncélszekrényben tartják kincseiket? És néha isznak is belőlük, vagy csak szagolgatják a leveleket?