Magyarországi premier: ezt tudja a Pilsner Urquell tankos söre

Pilsner Urquell pasztőrizálatlan "tankovna" sör bemutatója az Ankertben 2016 május 7-én Pilsner Urquell pasztőrizálatlan "tankovna" sör bemutatója az Ankertben 2016 május 7-én
Pilsner Urquell pasztőrizálatlan "tankovna" sör bemutatója az Ankertben 2016 május 7-én
Vágólapra másolva!
Óriási acéltartályok, érdekes csapolási módok és pasztőrözetlen sör. Már Budapesten is lehet friss Pilsner Urquellt inni.
Vágólapra másolva!

Pénteken, zártkörű megnyitón avatták fel a cseh sörgyártó első tartályait a budapesti Anker't-ben. Ezek után már nincs nagy különbség aközött, hogy a csehországi Plzeňben, vagy éppen Budapesten iszik meg az ember egy korsó cseh sört, egész pontosan Pilsner Urquellt. Talán annyi, hogy néhány órával többet utazik a friss sör Csehországból Budapestre, mint ha csak az egyik plzeňi kocsmába vinnék a helyi gyárból. A sörgyár egyik nagy dobása a Tankovna sör. Korábban a Dreher Sörgyárak is átvette a technológiát, és bevezette Tanksörét, így a Dreher és az Arany Ászok már egy ideje kapható egy-két budapesti helyen tankos formában. A tankos sör lényege, hogy

a friss sört nem hőkezelik, hanem egyből réztartályokba töltik, és onnan az adott kocsmába, vendéglőbe viszik.

Ezzel a megoldással próbálják a gyárak közelebb hozni az embereket a sörhöz, hiszen jó néhány lépés kimarad a gyártás és a fogyasztás között. Nincs pasztőrözés, nincs palackozás, a sör tehát a lehető legfrissebb formájában kerül az ember elé. Fontos előny még, hogy a tankhoz nem kapcsolnak külön szén-dioxid-palackot, így a sör akkor találkozik először gázzal, amikor a korsóba kerül.

Pilsner Urquell pasztörizálatlan "Tankovna" sör Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Tankovna ugyanezt jelenti, ez a Pilsner Urquellnek a tankos verziója. Lényege teljesen ugyanaz, mint a Tanksöré, tehát nem hőkezelik, egyenesen a gyárból szállítják – a Pilsner Urquell Tankovnája esetében Magyarországon egyelőre csak – az Anker't-be.

Az ilyen tanksör tehát nem egy szokványos csapolt sör, amelyet hordókból adagolnak hozzáadott szén-dioxiddal dúsítva, és persze nem is egy üveges vagy dobozos sör.

A Tankovna egyenesen a plzeňi sörgyárból érkezik Budapestre. A pasztőrözés lényege a szavatossági idő növelése. Mivel a tankos söröket nem pasztőrözik, jóval rövidebb ideig állnak el. A tankba töltés után 3 hétig jó a sör, de a Dreher belső, szigorúbb szabálya szerint egy hét alatt el kell fogynia egy 500 literes tartálynak. Ezért hatalmas számokkal jelzik a tankokon, hogy hány napja nyitották ki a tartályt.

Ezt jelenti a pasztőrözés

A pasztőrözés lényege, hogy nagyon rövid idő alatt 60-80 Celsius-fokra melegítik a sört, majd gyorsan lehűtik – így lehet elpusztítani egy halom mikroorganizmust. A sör sokkal könnyebben romlik meg, ha ezek a szerves anyagok túl sokáig vannak benne. Éppen ezért a tankos sörök a tartály nyitása után csak egy hétig állnak el, míg a pasztőrözött sörök több hónapig is.

Nem mindegy, hogyan csapolják

Mivel a Pilsner Urquellt Magyarországon a Dreher Sörgyárak forgalmazza, a megnyitón részt vett Robert Cooper, a Dreher Sörgyárak vezérigazgatója is. A Pilsner Urquellt pedig a Robert Lobovsky sörmester képviselte, aki a pult mögül szolgálta ki a vendégeket. Az ő feladata egyébként a Pilsner Urquell megismertetése a világgal. Ahol jár, a cseh gyártó nagyköveteként teszi a dolgát. A budapesti csaposokat is ő tanította be a kis trükkökre, hogyan kell a különböző Tankovna-változatokat a korsóba tölteni. A sört ugyanis háromféle tradicionális csapolási technikával lehet kérni.

A ropogósat (na dvakrát) úgy csapolják, hogy a sör sokáig megtartsa szénsavasságát – ez főleg a lassabb ivóknak kedvez.

Itt a sör kellemesen kesernyés íze hangsúlyos. Ennél valamivel érdekesebb csapolási módszer az úgynevezett tej (mliko), ami nem más, mint egy korsónyi nedves hab. Ezt a csehek leginkább ünnepekkor, vagy egyszerűen a nap végén isszák. Ilyenkor a sör édeskés íze dominál. A ropogós és a tej között van valahol félúton a selymes (hladinka). Ilyenkor először a habot csapolják a korsóba, majd alá a sört. Az eredmény valamivel kevésbé szénsavas, és jóval simább, mint mikor ropogósra csapolják. Ez az arany középút a keserű és az édes között.

A "Tankovna" sörnek vastagabb a habja a megszokottnál Fotó: Szabó Gábor - Origo

Robert Lobovsky azt mondta, a sörfőzőmester készíti el a sört, de a csapos teszi teljessé, hiszen ő adja az emberek kezébe, és nem mindegy, hogyan. Ezért tartják fontosnak, hogy a csaposokat megtanítsák a legjobb technikákra. Többek között ennek az ismeretátadásnak is mestere Lobovsky. Nem mindegy tehát az, hogy a tankban ott van a több száz liternyi friss Pilsner Urquell, tudni kell megfelelően csapolni. A Pilsner Urquellnél a hangsúly azon van, hogy a sör ne legyen túl szénsavas, és hogy kellemesen erős legyen, tehát jó néhányat meg lehessen inni anélkül, hogy az ember lerészegedne. A Pilsner Urquellről, a munkájáról és a Tankovnáról kérdeztük Robert Lobovskyt.

Mit csinál egy sörmester a Pilsner Urquellnél?

Amellett, hogy folyamatosan utazom, és viszem a hírét a sörünknek, én vezetem a gyár oktatóprogramját is. Ugyanis amellett, hogy eljuttatjuk a sört különböző helyekre, meg is tanítjuk az ott dolgozóknak, hogyan adjanak át egy korsó tökéletes Pilsner Urquellt a vendégeknek. Elsősorban bátorításról és oktatásról van szó, no meg persze arról, hogy valamilyen módon tiszteljék is a sört, amit csapolnak. Azt szeretnénk elérni az oktatással, hogy a pultosokat valóban érdekelje az, amivel dolgoznak. És ez nekünk sem mindegy, hiszen ők a mi meghosszabbított kezünk, ők adják ki a sörünket a vendégeknek.

Robert Lobovsky sörmester a Pilsner Urquell pasztörizálatlan "Tankovna" sörének bemutatóján Fotó: Szabó Gábor - Origo

Tudniuk kell például arról, hogy ez a sör volt az első arany lager a világon. Emellett pedig fontos tudniuk, hogy a Pilsner Urquell már a 19. században meghatározta azokat a sztenderdeket, amelyek alapján az emberek ma is gondolkodnak a sörről. Nem szabad elfelejteni, hogy a világ sörfogyasztásának 80 százalékát a pilseni típusú lager sörök adják. Nekem szívügyem a Pilsner Urquell, és amellett, hogy tudást adok át, a szívemből is adok ilyenkor egy darabot. Ha a folyamat sikeres, akkor a pultosok is tovább tudják adni ezt a tiszteletet és szeretetet.

Mikor itta az első Pilsner Urquelljét?

Én Plzeňben születtem, és 10 éves koromban, 1985-ben kerültem ki Ausztráliába. Előtte lehet, hogy bele-belekortyoltam apukám sörének habjába még Csehországban, de nyilván nem ittam akkoriban még sört.

Először 19 évesen utaztam vissza Plzeňbe, akkor ittam az első Pilsner Urquellt, és természetesen beleszerettem.

Sajnos csak látogatóban voltam Csehországban, tehát visszautaztam Ausztráliába, ahol nagyon nehéz volt bármi hasonlót találni. Szoktuk is mondani, hogy a Pilsner legrosszabb tulajdonsága az, hogy ha megtanulod inni és tisztelni, akkor már nagyon nehéz bármilyen más sört élvezettel inni.

Mit kell tanulni ahhoz, hogy valaki sörmester legyen a Pilsner Urquellnél?

Ez egy nagyon jó kérdés. Én úgy gondolom, hogy a sörmesterséghez nincs szükség speciális képzésre, például egy egyetemen. Szerintem ahhoz, hogy mester legyen valaki, elsősorban nagyon sok tapasztalatra van szüksége az életben. Persze nagyon sokat segíthetnek különböző egyetemi tanulmányok is, elsősorban a vendéglátás területén, én is azt tanultam még Ausztráliában. Emellett nagyon fontos, hogy az ember megtanulja tisztelni a dolgokat, és észrevenni a valódi értékeket. Az én esetemben ez egyfajta szerelem. A Pilsner Urquell ügyét a szívemben érzem. Én 14 éve dolgozom a Pilsner Urquellnél, és az utóbbi négy évben vagyok sörmester. Előtte a gyár különböző területein tanultam rengeteget.

Mit szeret legjobban a sörmesterségben?

Leginkább azt, ahogy meg tudom változtatni az emberek viszonyulását a sörhöz. Mivel tudom, hogyan kell csapolni, sőt, tanítom is, sok reakciót láttam már. És a legjobb az, amikor látom az arcokon a csapolásom után, hogy ez igen, ilyennek kell lennie egy lager sörnek.

Robert Lobovsky sörmester Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mi a helyzet a cseh kézműves sörökkel, milyen a kapcsolatuk a sörfőzdékkel?

Ez egy nagyon összetett téma, és rengeteg kérdés merül fel már akkor, amikor erről csak beszélni kezd az ember. Mi pontosan a kézműves sörfőzde, és mi az a kézműves sör? Szerintem a kézműves sör egy nagyon jó kifejezés, ami mögé sok sörfőzde csak elbújik. Egyébként van egy még fontosabb kérdés: mit akar a fogyasztó, mit akar a cseh sörivó?

A cseh ember elsősorban a minőségre megy. Mi nem szoktunk elmenni valahova, ahol összevissza próbálunk ki különböző söröket. A kedvencünkre hajtunk, ezért fontos az, hogy ebből sokat lehessen meginni és könnyedén, részegedés nélkül.

Ettől függetlenül természetesen tiszteljük a kézműves főzdéket. Hálásak is vagyunk nekik, mert az egész mozgalom egyik legnagyobb eredménye az, hogy nagyon sokat tanított az embereknek a sörökről. Mivel mi minőségi sört gyártunk, nekünk is nagy segítség volt, hogy a kézműves mozgalom igényes fogyasztókat képzett.

Hol tart most a Pilsner Urquell Tankovnája Európában?

Pénteken újabb országba léptünk be a technológiával, most már Magyarországon is lehet inni friss Pilsner Urquellt, és ez hatalmas dolog. Viszünk tankokat továbbá Nagy-Britanniába, Írországba, Lengyelországba. Nagyon sok német helyen is lehet már inni Tankovnát, de ott vagyunk Ausztriában, sőt, még Olaszországban is. Ezeken kívül persze rengeteg helyi cseh sörözőbe szállítunk.