Kipróbáltuk: az okostelefon a főzésben is segít

főzős applikációk teszt
Remek vacsora, 20 perc alatt, gondolkodás nélkül
Vágólapra másolva!
Nincs jegyzetelés, nem kell könyveket cipelni a konyhába, elég egy telefon, ami megmondja, mit csináljak. Sok főzős app létezik, ezek a kedvenceink. 
Vágólapra másolva!

Telefonnal főzni igazán kényelmes dolog, egyrészt mert

már a boltban kéznél van a kiválasztott recept,

elég onnan összeválogatni a hozzávalókat, nincs cetli, nincs keresgélés. Másrészt így nem kell sem könyvet elővenni, sem számítógéphez rohangálni főzés közben, hanem egyenesen a telefonból követhetem a lépéseket.

Azt is megmondja, hogyan vágjam a padlizsánt Forrás: Ács Bori

Ezért is szeretem különösen a főzős alkalmazásokat: van belőlük több tucat, egyik hasznos, másik fölösleges, de szinte mind többet ér, mint a fénykardos vagy a gyertyaelfújó appok. A legnépszerűbb ingyenes angol nyelvű receptes alkalmazásokat próbáltam végig.

Epicurious

Az egyik legmenőbb receptoldal alkalmazása

több ezer receptet tud fejből, de nem is ez a legnagyobb erőssége.

Az általa leírt ételek mindegyike különleges valamilyen szempontból, nem halmoz ezer szimpla spárgakrémlevest egymásra. Másik jó tulajdonsága a kreatív kollekciókban rejlik, ezek a legtöbbször szezonálisan frissülnek. Tetszik például a „family reunion” (családi összejövetel) című válogatás, hiszen valóban egészen másfajta ételekben kell gondolkozni, amikor az embernek sok, különböző igényű ember számára kell főznie egyszerre. Jó ötletei vannak az egyes diétás megszorításokra, legyen az gluténmentes, szénhidrátszegény vagy csak simán kalóriaszegény.

Egy félórás nassolnivaló az Epicurious appjával Forrás: Ács Bori

Rossz pont: a mennyiségeket nem lehet átváltani metrikus mértékegységekre, kezdődhet a számolgatás bögréről grammra.

Szezám-mogyoró szelet

Alapanyagok:

  • 30 gramm vaj
  • 180 gramm szezámmag
  • 80 gramm kókuszreszelék
  • 35 gramm sótlan földimogyoró
  • 75 gramm méz
  • 2 evőkanál mogyoróvaj
Pörkölt mogyoró- és szezámillat Forrás: Ács Bori

Azt mondja, vajazzak ki egy sütőformát, és béleljem ki sütőpapírral –

hogy a sütőpapír alá minek vajat kenni, azt nem tudom, én csak kibélelem sütőpapírral a formát, és kész.

Keverjem össze a száraz hozzávalókat – a szezámmagot, a kókuszreszeléket és a mogyorót, illetve a sót –, majd külön keverjem el a mézet és a mogyoróvajat, a két keveréket dolgozzam össze, és kapargassam a sütőedénybe. Egyenletesen az edénybe nyomkodom, majd 180 fokon 25 percig sütöm. Kicsit morzsálódik szeleteléskor, de csodálatos, tömény pirított magíz, addiktív.

Food Network

A Food Network tévécsatorna applikációja éppen olyan, mint ahogy Móricka az amerikai konyhát képzeli: a kedvenc receptjeiket tartalmazza, egyszerű, hamburgeres, burritós, nachosos vonal, de semmi különlegessége nincs. Illetve mégis: a magyar gombapaprikás receptjében répa, paradicsom és csili is van! Azért ez a cukkiniropogós egész jó lett.

A Food Network appjának receptje alapján Forrás: Ács Bori

Cukkiniropogós

  • 2 közepes cukkini
  • olaj
  • 25 gramm parmezán
  • 25 gramm zsemlemorzsa
  • só, bors

A sütőt 230 fokra kell előmelegíteni. A cukkiniket nem túl vékony karikákra vágni, vékonyan megkenni olajjal. Az olajos cukkinikarikákat aztán egyenként az összedarált zsemlemorzsa-parmezán keverékbe kell forgatni.

Cukkini parmezános morzsával Forrás: Ács Bori

Érdemes tényleg jól belenyomkodni a morzsát, különben mind lehullik róla. A karikákat szépen egymás mellé rakosgattam egy sütőpapírral bélelt sütőlapra, és ment 25 percre a sütőbe.

Chefsteps – játékok haladóknak

A Chefsteps kétségtelenül

a legkomolyabb főzős alkalmazás az összes közül.

Olyanoknak szól, akik hobbiból főznek, és minimum tökéletesre törekednek. Akik képesek akár napokat elbajlódni egyetlen darab hússal, akiknek van türelmük és idejük órákat szánni egy desszertre. A jó az egészben az, hogy ugyanakkor nem kell hivatásosnak lennünk ahhoz, hogy végig tudjunk csinálni egy többfázisos receptet az alkalmazás leírása alapján, annyira logikusan, precízen adja meg a lépéseket.

Füstölt hús, füst nélkül

Egy házi füstölt hús receptjét próbáltam ki, annyira meggyőzően magyarázta, hogy sütőben is lehet olyan puha és ízes koncot készíteni, mintha füstölőben töltött volna huzamosabb időt.

Másfél napig készült Forrás: Ács Bori

Az alapanyagokat egy átlagos budapesti delikátesz kínálatához igazítottam, és egy kétkilós húsdarabhoz számítottam át – mivel egy átlag magyar háztartásban több megkívánt eszköz hiányzik, megpróbáltam a hazai viszonyokhoz igazítani a receptet.

Alapanyagok:

  • 2 kg sertéslapocka

Pác:

  • 120 gramm melasz (mézet használtam)
  • 120 gramm folyékony füst
  • 30 gramm szójaszósz
Nagyon omlós Forrás: Ács Bori

Fürdő:

  • 4 liter víz
  • 90 gramm füstölt só
  • 80 gramm barna cukor

Száraz pác:

  • 55 gramm füstölt paprika
  • 50 gramm mustármag
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 50 gramm füstölt só
  • 50 gramm barna cukor

Az első lépésnél a vizes keveréket a húsba kellett volna fecskendezni, de mivel itt eszközhiány lépett fel, ezt kihagytam,

egyszerűen az áztatóvízbe tettem a húst egy nagy, lezárt dobozban egy teljes napra.

A nap elteltével jött volna a szuvidálás, de mivel ilyen gépem sincs, ezt a lépést is ki kellett hagynom. Papírtörlővel leszárogattam a húst, és bekenegettem annyi páccal, amennyit felvett. Összekevertem a száraz páchoz való alapanyagokat, és bedörzsöltem velük a húst. Mivel az eredeti recept a húst 24 órán át vízfürdőben tartotta, így a sütési időt inkább meghosszabbítottam. 100 fokon hagytam a sütőben egy teljes éjszakán át.

A végeredmény még így is, hogy az instrukciók felét másképp csináltam, egészen különleges lett: omlós, puha, ízes, szaftos hús, olyan, amilyen még nem jött ki soha a sütőmből. A leírás egyetlen hibája, hogy

az alapanyagokat előbb összeadva adja meg, majd utána lépésenként lebontva, így többször újra kell számolgatni a mennyiségeket.

Big Oven – a minőségi adatbázis

Az egyik legnépszerűbb receptkatalógus, körülbelül 170 ezer recept kereshető benne különböző blogokról és magazinokból. Egy elképesztően hasznos funkció különbözteti meg a Big Ovent a többitől, ez pedig a menu planner. Akár egy hónapra előre megtervezhetem, mit főzök vacsorára és ebédre, összeválogathatok hozzá recepteket, és menthetem a saját profilomba. Így megszabadulhatok az egyszeri háziasszonyt sújtó legszörnyűbb, „mit főzzek ma” című stressztől.

Édes, csípős, és a sok hozzávaló ellenére egyszerű elkészíteni Forrás: Ács Bori

Van maradékfelhasználó menüpontja, ami, köszönhetően az óriási adatbázisnak, sokkal jobban működik, mint az Epicurious ugyanilyen menüpontja. Direkt nem a legszokványosabb alapanyagokat pötyögtem be, például most épp egy zacskó kuszkuszt szerettem volna felhasználni, erre a Big Ovennek 25 variációja volt, az Epicuriousnek csak egy.

A mennyiség persze a minőség rovására megy:

hiába van több receptje a Big Ovennek egyetlen jelszóra, ha azoknak nagy része hasonlít egymáshoz. Ez a tunéziai csirkés kuszkusz viszont megért egy próbát.

Tunéziai csirkés kuszkusz

Alapanyagok:

  • fél kg csirkecombfilé
  • 3 közepes szál répa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál friss, reszelt gyömbér
  • 1 kiskanál őrölt koriander
  • fél kiskanál kurkuma
  • fél kiskanál fahéj
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • só, bors
  • olívaolaj
  • 400 gramm konzerv hámozott paradicsom
  • 300 gramm kuszkusz
  • 3 dl víz

A zöld szószhoz:

  • 1 pohár natúr joghurt
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 jalapeno paprika (nálam savanyított)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, chilipor

Egy olyan serpenyőben, amit a sütőbe is be tudok majd tenni, olívaolajon körbepirítom a csirkedarabokat, sózom, és félreteszem. A felkarikázott répát és a felszeletelt hagymát egy kevés olajon megpárolom,

hozzáadom a felaprított fokhagymát, a reszelt gyömbért és az összes többi fűszert.

A barackot felkockázom, és a paradicsommal együtt azt is a zöldségekhez adom, majd beleszórom a kuszkuszt, felöntöm a vízzel, visszateszem a csirkét, alaposan átkeverem, és lefedem. Negyed órára a sütőbe teszem. Közben mindent összeturmixolok a joghurtos öntethez.

Kitchen Stories – A kezdők legjobb barátja

A Kitchen Stories a tökéletes applikáció kezdőknek. A gyönyörűen letisztult dizájnnal megalkotott képek nemcsak a receptek lépéseit mutatják be elképesztő pontossággal, de az egyes technológiai trükköket külön „how-to” videók segítik. Ha egyetemista koromban nem egy Horváth Ilonával a hónom alatt indultam volna el otthonról, hanem ezzel az alkalmazással, biztosan rengeteg fölösleges kudarctól óvom meg magam.

Remek vacsora, 20 perc alatt, gondolkodás nélkül Forrás: Ács Bori

A kisvideókból meg lehet tanulni másodpercek alatt tökéletesen hagymát aprítani, sült burgonyát sütni, de

a haladóbbaknak a tisztított vaj elkészítését és a hollandi mártás trükkjeit is bemutatják.

A pasta alla norma nevű olasz klasszikust készítettem el a segítségével. A leírás fantasztikus, egyetlen percig sem kell közben gondolkodni, még azt is megmondja, milyen irányban vágjuk a padlizsánt, hány percig pároljuk a hagymát és hogyan tálaljuk a kész tésztát. Nemcsak kezdőknek, fáradt haladóknak is remek választás.

Pasta alla Norma – Padlizsános-paradicsomos tészta

Alapanyagok:

  • 250 gramm teljes kiőrlésű penne tészta
  • 100 gramm ricotta
  • 400 gramm hámozott paradicsom (konzerv)
  • 1 padlizsán
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 zsályalevél
  • só, bors, olívaolaj, bazsalikom
A legpontosabb konyhai segítség Forrás: Ács Bori

A padlizsánt felkockázom, a hagymát és a fokhagymát felaprítom, annyira kedves, még azt is leírja, hogy ehhez szükségem lesz késre és deszkára. Egy mély serpenyőben olajat hevítek, 2-4 percig párolom a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadom a padlizsánt, amit 6-8 percig pirítok, míg színt nem kap, és körülbelül meg nem puhul. Ekkor jöhet bele a paradicsom és a zsálya, további 6-8 perc rotyogás. Közben a tésztát ki is főztem sok sós vízben, és a kész mártásba zuttyantottam. Elkevertem, majd a ricottával és bazsalikomlevelekkel tálaltam. Ez így valóban összesen 20 perc alatt kész volt, és tökéletes lett.

Plusz egy kedvenc, meg egy kevésbé nyerő

A népszerű alkalmazások közül nagy kedvencem még a New York Times gasztrorovatának telefonos változata, óriási adatbázissal, és

kizárólag egyedi, különleges receptekkel feltöltve.

Olyanoknak való, akik a szokványoson túl valami pluszra vágynak, vagy ha nem, akkor is a lehető legjobb paradicsomos spagetti vagy falafel receptjét keresik. Az ugyancsak sok telefonon megtalálható All Recipes alkalmazás viszont teljesen használhatatlannak bizonyult a számomra: rengeteg recept, amikben nehéz eligazodni, de szinte mind felhasználók által feltöltött darab, már az elolvasásukkor hibákba ütközik az ember, így kipróbálni sincs kedve. A Kitchen Stories, a Chefsteps és a Big Oven nélkül nem nagyon érdemes élni vagy telefont tartani, de a többi app sem árt kifejezetten, ha kéznél van.