Egészségesnek hisszük, de van, akire mérgező

hőség ásványvíz ÉLELMISZER férfi palack SZEMÉLY TÁRGY Budapest, 2012. augusztus 21.
Egy üveg ásványvizet bont ki egy férfi 2012. augusztus 21-én. A tartós hőség miatt az egész ország területére másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteoroló
Budapest, 2012. augusztus 21. Egy üveg ásványvizet bont ki egy férfi Budapesten 2012. augusztus 21-én. A tartós hőség miatt az egész ország területére másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat; a hőmérséklet csúcsértéke a 38 Celsius-fokot is elérheti. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Az egészségesnek és divatosnak tartott ásványvíz csúnya méreg is lehet környezetünk számára. Világos indokaink vannak, miért kell szelektíven gyűjteni!
Vágólapra másolva!

Évente mintegy 300 millió tonna műanyagot termelnek a világon, amelynek jelentős része a világ óceánjaiban végzi. Akár 500 év is lehet, míg lebomlik egy palack, igaz, még akkor sem tűnik el nyomtalanul. Annak ellenére, hogy egyre hangosabbak a környezetvédők csoportjai, az elmúlt években mégis egyre nőtt a vizekbe jutó műanyag mennyisége.

Ez is a tengerben végzi? Forrás: MTI/Marjai János

Végig sem gondoljuk

Évente mintegy nyolcmillió tonna műanyag hulladék kerül az tengerekbe, ami az UV-sugárzás, a kémiai kopás és a hullámmozgás hatására apró cafatkákra bomlik. Ezek az 5 milliméternél is kisebb részecskék a mikroműanyagok. A legújabb svéd kutatások szerint ezek akár végzetesen is befolyásolhatják az ezeket lelkesen fogyasztó halak életét:

kisebbek, lassabbak és sokkal butábbak lesznek tőle

- állította a BBC Newsnak Oona Lonnstedt, az Uppsalai Egyetem kutatója.

Ahhoz, hogy a jövőnket is biztosítsuk, hogy a Föld egyensúlyát fenntartsuk, jóval kevesebb műanyagot kéne használnunk. Azonban nehéz szabadulni tőle, így különösen fontos, hogy ha már hazavisszük mondjuk az ásványvizet, fogyasztás után szelektíven gyűjtsük annak palackjait, hiszen azok nemcsak egyszer, hanem számtalanszor újra felhasználhatók.

Hogyan történik mindez? Tartsanak velünk, az OzoneNetwork csatorna Hogyan készült? Megmutatjuk! műsora utána járt mindennek!