100 éve bolyongunk a polcok között

Vágólapra másolva!
Az önkiszolgálás nem mindig volt alapvető lehetőség, száz éve indult el Amerikában az első áruház, ahol önállóan vásárolhattak az ügyfelek.
Vágólapra másolva!

Tekintettel rá, mennyi időt tud eltölteni az ember feleslegesen egy szupermarketben, most hirtelen nem is tudnánk megmondani, tényleg olyan jó-e az önkiszolgálás. De persze jó az, hiszen olcsóbbá tette az élelmiszerek árát.

Száz évvel ezelőtt, ha valaki be akart vásárolni, szépen összeírta, mire van szüksége, lesétált a legközelebbi boltba, és vagy odaadta a listát a személyzetnek vagy felolvasta nekik, és ők összeállították a csomagot. 1916. szeptember 11-én azonban Memphisben megnyílt az első Piggly Wiggly áruház, és teljesen átalakította az élelmiszer árusítását.

Még gurulós kosarat is adtak Forrás: Piggly Wiggly

A változás persze nem mindenkinek kedvezett. Legalábbis feltételezzük, hogy a rengeteg eladó, akiket az átalakítások miatt elbocsátottak, nem voltak igazán boldogok, de

a vásárlók jól jártak, mivel csökkentek a költségek,

és olcsóbban szerezhették be a lisztet és a lencsét. És a boltosok is örültek, mert az ügyfél a polcok közt keresgélve olyasmit is megvett, ami korábban eszébe se jutott volna.

Sorban álltak, hogy bejuthassanak Forrás:Piggly Wiggly

Az önkiszolgáló áruházak hamar népszerűvé váltak, az úttörő Piggly Wiggly lánc a harmincas évekre több mint 2500 bolttal rendelkezett, de az a legmeglepőbb, hogy

Amerika déli államaiban még mindig van 600 üzletük.

Az eredeti, első áruház már nem létezik, az épülettel együtt eltűnt, de a másolata megtalálható egy memphisi múzeumban.

Még nem volt a sornál cukor- és csokikísértés Forrás: Piggly Wiggly

Bár az önkiszolgálás trendje a világ nagy részén általánossá vált,

bizonyos országokban még mindig komoly hagyománya van a pultos megoldásnak.

Olaszországban például sokáig egyetlen nagy drogérialánc sem tudott megtelepedni, mert az olaszok ragaszkodnak hozzá, hogy valakivel megbeszélhessék egészségügyi és szépészeti szükségleteiket. De Franciaországban is komoly támogatást élveznek a kis boltok, ahol kérni és kérdezni kell. Persze ezekben az üzletekben általában hozzáadott értéket képvisel a személyzet hozzáértése, ami az általános élelmiszerek esetében jóval kisebb jelentőséggel bír.