Mert minden csabainak benne a szíve!

csabai kolbászfesztivál csabai kolbász sajtótájékoztató
Csabai Kolbászfesztivál 2016. sajtótájékoztató 2016.10.20.
Vágólapra másolva!
Húsz év alatt 57 országból másfélmillió vendég, tízezer gyúrócsapat, 100 tonna hús, 100 kilométernyi kolbász. Nagyon röviden ezekkel a számokkal lehet összefoglalni a Csabai Kolbászfesztivál eddigi történetét. Az egyik legismertebb hungarikum élelmiszert népszerűsítő fesztivált idén már a huszadik alkalommal rendezik meg Békéscsabán.
Vágólapra másolva!

A csabai kolbász nem egy egyszerű étel. A kolbász hagyomány. A kolbász intézmény. A kolbásznak lelke van. Nem túlzás ez, hiszen mindazok lelke benne van, akik a disznóvágástól az asztalra kerülésig részt vesznek az elkészítés folyamatában. A disznóvágás és kolbászkészítés családi ünnep a mai napig. Korábban a családok egész évi élelmiszerüket állították elő egy-egy ilyen alkalommal, főleg, ha nem csak egy disznót vágtak. Ebből a hagyományból született meg a Csabai Kolbászfesztivál.

Egy szeletet? Esetleg kettőt? Vagy többet? Fotó: Polyák Attila - Origo

Az elsőt 1997 októberében tartották, utána alakult meg a Csabai Kolbászklub, egy mai napig működő civil közeg. A szervezet első elnökének, Uhrin Zoltánnak, akinek az emlékét többek között a róla elnevezett Uhrin Zoltán Klubház is őrzi, az volt az álma, hogy az összes szomszédos országba elviszi a csabai kolbász hírét. Ez olyannyira teljesült, hogy a fesztiválon az elmúlt húsz évben a világ minden részéről, még Ausztráliából is érkeztek a híres kolbásztöltő-versenyre, amelyen idén rekordszámú, 750 csapat indul majd.

Miközben az első fesztiválon még voltak, akik a Zsiguli hátuljából árulták a kolbászt a látogatónak, mára már 50-60 családi kisvállalkozás abból él a városban, hogy kolbászt készítenek, és többek között Csehországba és Szlovákiába is szállítanak a termékekből,

a csabai kolbász pedig egy ismert, prémium élelmiszerré vált (vagy legalábbis ez már bőven folyamatban van) és egy olyan jelképpé is egyben, amely a legtöbb embernek először jut eszébe, ha Békéscsaba szóba kerül.

Kisebb szakmai bemutatót is megnézhettünk a fesztivál budapesti sajtótájékoztatóján Fotó: Polyák Attila - Origo

Idén is kb. 90-100 ezer embert várnak a fesztiválra, idén is nagy területen, a Városi Sportcsarnoknál rendezik majd meg. Több helyszín is várja majd a látogatókat, akiknek kb. a fele turistaként érkezik ilyenkor Békéscsabára. A turizmus fellendülése mellett ez a csabai kolbász népszerűsítésének is jót tesz, amely

kifejezetten egészséges élelmiszer,

ugyanis semmilyen mesterséges adalékot nem tartalmazhat. Kizárólag friss disznóhús, fűszerpaprika, só, köménymag és fokhagyma lehet benne.

A helyi kolbászkészítők már hónapokkal korábban tudják, hogy a másik fontos eseményre, a nemzetközi szárazkolbászversenyre melyik kolbászt viszik. A győztes megkapja a kolbászkirály címet, ezt pedig az elmúlt 20 évben már sokan viselhették, vagyis tényleg sokan készítenek jó kolbászt. A legszenvedélyesebb versenyzők naponta ellenőrzik a kolbászt a kamrában, és persze ahány ház, annyiféle szokás, már ami az elkészítést illeti.

A szigorúan betartandó alaptulajdonságok mellett sem egyformák a kolbászok, és pont ettől csabai a csabai.

Ezt majd mindjárt meggyúrják Fotó: Polyák Attila - Origo

A füstölés és a szárítás folyamata is befolyásolja az ízt és a minőséget is. Meg persze a töltelékben lennie kell mindenféle húsnak a disznóból, hogy ne legyen se túl zsíros, se túl száraz. A jó kolbász pedig büszkeség a készítőnek, hiszen utána a a családját és a vendégségbe érkezőket is finom étellel tudja kínálni. Nem véletlenül íródott a fesztiválhoz és a klubhoz kötődő kolbászdal sora sem:

Idén egy fotókiállítást is meg lehet majd nézni a fesztiválon, amelyet az elmúlt húsz év fotóiból állítanak össze, emellett egy helytörténeti jellegű könyv is megjelenik, A csabai címmel. Ambrus Zoltán, a Csabai Kolbászklub második elnöke, a fesztivál alapítója szerkesztette, és Hégely Sándor főszervező, a klub jelenlegi vezetője adta ki. A kolbász és Békéscsaba kapcsolatát is bemutató könyv nem kerül a boltokba, a rendezvényen lehet majd megvenni.

Ki az, aki nem lesz éhes, ha ezt látja? Fotó: Polyák Attila - Origo

A fesztivál négy napja alatt persze több koncert is lesz, Békéscsabára érkezik a Modern Talkingból ismert Thomas Anders, fellép Dr. Alban, továbbá koncertet ad mások mellett Demjén Ferenc, a Neoton Família, Majka, az Ismerős Arcok vagy a Magna Cum Laude is.

Faludy György költő a fesztivál honlapja szerint ezt írta a 2004-es fesztiválról a vendégkönyvbe: