Tea fél áron? Hurrá, anyus, spórolunk!

Street Food éjszakája
Vágólapra másolva!
Az ígérettel szemben óriási kedvezmények nem voltak, óriási tömegek viszont igen a csütörtökön este megrendezett Street Food Éjszakáján Budapesten. Igaz, hogy a vigalmi negyed a hét második felében minden este tele van. 
Vágólapra másolva!

Csütörtökön jelentkezett újra Budapesten „a hazai street food szerelmeseinek egyik legjobban várt eseménye, a Street Food Éjszakája”. Ezt a mondatot még jelen időben olvastam a rendezvény honlapján, azzal együtt, hogy „Térképünkön láthatod azokat a helyeket, akiknél már biztosan óriási kedvezményekkel lehet majd kajálni december 8-án”.

Hely az nincsen Fotó: Mudra László - Origo

Mindezen felbuzdulva már délben is csak visszafogottan étkeztem, lejárt szavatosságú halkonzerveket (erről később lesz egy tesztünk), így este fél nyolckor már nagyon éhesen vártam Mudra fotósra a Blaha Lujza téren.

A street foodosok ez alkalommal nem egy helyre települtek ki, hanem saját üzlethelyiségeikben várták a vendégeket az egész városban.

Ha nagyot akartunk meríteni, márpedig azt akartunk, kézenfekvőnek tűnt a belvárosi vigalmi negyedet felkeresni.

A csilláron is street foodosok

Az akció délután hatkor kezdődött, régi tapasztalat, hogy a fesztiválok nyitására nem érdemes kimenni, mert alig lézeng néhány ember. Ezért választottuk a fél nyolcas időpontot, aminél rosszabb döntést elképzelni sem tudnék utólag.

Nekünk nem jutott Fotó: Mudra László - Origo

Találomra eredünk a koszt nyomába, kezünkben a rendezvény netes térképével. Első állomásunk a Beefstro nevű hely, ahol kézműves hamburgereket meg hot dogot mérnek. A helyiség fullon megy, még a csilláron is street foodosok lógnak.

Ezeket a szerzeteket onnan lehet felismerni, hogy teljesen hétköznapi emberek, de feszengenek, ha meglátnak egy vadast zsemlegombóccal.

Ellenben, ha hamburgert észlelnek, akkor révült tekintet lesz úrrá az ábrázatukon, és ha bottal piszkálod őket, akkor is csak a konyhaajtót nézik, miközben édes nyál csordul a szájuk szegletében.

„Szikra pattan, olthatatlan, ég a munka, forr a katlan.” Vagyis a platni Fotó: Mudra László - Origo

A személyzet nagyon kedvesen fogad bennünket, de azt mondják, még elvitelre is csak legföljebb egy óra múlva tudnak bármit adni. Puff neki. Büszkén mutatják, hogy ők lettek az év kutyabarát helye, én mégis örülök annak, hogy nem hoztam el a két blökit, mert ezek a révült foodosok még őket is megzabálnák. Egyébként a Beefstro a burgermenüjére ad 20 százalék kedvezményt. Azt mondják, ma este a névadó burgerük megy a legjobban.

Akkor együnk gofrit, ha lehet

Van a közelben egy belga gofris, a Go-Free Bar, előzetesen kinéztem, hogy majd itt zárjuk desszerttel sétavacsoránkat, be is kukucskálok az ajtón: közepesen erős forgalom, még éppen elférnénk, no de most menjünk tovább. Hibás döntés, ha ezen az estén az ember befér valahová, akkor menjen be, és ne eressze el a pultot!

„lefeküdtünk és eltünődtem,
hogy ők egész fazékkal esznek” Fotó: Mudra László - Origo

Bekukkantunk ide-oda, a helyzet változatlan,

vágyakozva nézem a sarki bolt bejáratát, tíz deka parizer és két zsömle lebeg a szemem előtt, de a közszolgálatiság jegyében muszáj valami akciós street foodot lőni.

Taktikát váltunk, elmegyünk a Ramenkába, az mégis keleti, bár ettől még street is. Akkora a gőz, hogy folyik a falakon, de ez nem tántorít vissza senkit, ez a hely is csurig van emberekkel.

Egy hotdogosnál ez azért ritka látvány Fotó: Mudra László - Origo

Sebzett kis mókusokként tántorgunk utcáról utcára, itt már nincsen koncepció, csak megyünk az éhségtől kocsonyán, akarom mondani kocsányon lógó szemeink után. A tömeg besodor minket egy helyre, energiátlanságtól enerváltan megállapítom, hogy ez a Töltő, ami egy kolbászda. Olyan sokan vagyunk, hogy elesni sem lehet. Bágyadt mosollyal biztatom a pultoslányt, aki megszán és enni ad!
Egy „vörös áfonyás szarvaskolbász, zöldfűszeres buci, pisztáci szósz, marinált répa, céklás tápiókacsipsz”-et kérek, ez teljes áron van, itt a desszert (mézes pohárkrém ribizlivel, mézes morzsával) a kedvezményes, 490 helyett 250 forint.

Óriási kedvezmény: tea fél áron

És a fenti csírák átlényegülnek Fotó: Mudra László - Origo

Amikor erőre kapok, eszembe jut, hogy ez bizony nagy zsiványság, mert mindenhol mást jelentenek a Street Food Éjszakája „óriási kedvezményei”. Eleve: nem éjszakáról beszélünk, a legtöbb hely a szokásos nyitva tartás alapján megy ma este is, azaz 22-23 órakor zárnak, másrészt

az tényleg óriási kedvezmény, ha veszek 1590 forintért egy – kézműves – hot dogot, és a desszert 490 helyett csak 250 forint?

Vagy, hogy a teát fél áron adják? A kedves pultos lány egyébként azt mondja, hogy utóbbi akció nagyon bejött, mert hideg van, átfáznak az utcán az emberek. És hogy náluk minimálisan érezhető a forgalmon növekedése ma, az akciós estén.

Tíz óra után kezdenek kiürülni a helyek. Balra a két üres szék a miénk Fotó: Mudra László - Origo

Kiderül, hogy ismerőseink a W35 (ez egy amerikai–mexikói grillbárhálózat) Klauzál utcai kirendeltsége előtt várnak, ahol azt ígérték, 10 perc, és le tudják őket ültetni. Odaröppenünk, annyian vannak, hogy nem lehet bemenni a bejáraton, de tényleg sikerül körülbelül negyed óra alatt asztalt kapni. Itt a hely nevére rímelve minden burgermenüre 35 százalék kedvezményt adnak. Korrekt. Ez nem étteremkritika, annyit azonban szeretnék megjegyezni, hogy

a Fire in the hole nevű burger nem finomkodik, nagyon keményen arcul üti az embert az erősségével.

Aminek nagyon örülök, mert szeretem az őszinteséget.

Ezen a helyen ismerős arcokat látok, egy társaság a Töltőből szintén átjött ide. Igen, igen, készültek az estére, meglátogatnak egy-két helyet, aztán majd néhány hétig fogyókúráznak. Azért csak egy-két egységet, mert a vendéglátósok nem készültek kóstolómenüvel. Az ember taktikusan minimum párosával megy gourmand-kodni: fél hambi apának, fél anyának, így kapásból két kaját sikerül megkóstolni. Ami viszont így is sok. Két hely, két vacsora, és a gyomor egy medicinlabda.

Egy levest, két kanállal

Csendesedik az este Fotó: Mudra László - Origo

Mire végzünk, elmúlik 22 óra, innen már könnyű dolga van annak, aki még éhes, ugyanis akkor varázsütésre minden kiürül. Legalábbis annyira, hogy lehet helyet találni. Ha az egészet koordináta-rendszerben szeretném ábrázolni, akkor rajzolnék egy bazinagy hullámot, olyat, amilyeneken a nagyon menő szörfösök lovagolnak a tévében. Mi most a visszacsapó ágon vagyunk, fölöttünk a szörfös – tűnődöm, miközben betérünk még a Soul Foodba, ami úgy hirdeti magát, hogy „American fast food másképp...”.

Ebből a leírásból egy szó magyarul van, ami a vendégkört is jól jellemzi: a kedves felszolgálók szerint

a betérők hetven százaléka külföldi.

A sör ajándékba van Fotó: Mudra László - Origo

Itt az akció jegyében a karácsonyi pulykatál (3190 forint) mellé adnak egy korsó jóféle kézműves sört. Azt mondják, a törzsközönségük idén harmadszor is eljött a Street Food Éjszakájára, de egy kicsit kihűlőben van a dolog. Mármint nem a kaja, a rendezvény. Jut eszembe: azt mindenhol elmesélik, hogy a hét első három napján alig van forgalom, a többi nap az erős. Ezért engem legalábbis meglep, hogy az akciós napot csütörtökre, vagyis kispéntekre tették. Közeleg a záróra, tétova külföldi párocska tér be. Nem, nem hallottak az akcióról, megtetszett a hely, bejöttek. Egy sütőtökkrémlevest kérnek, ha lehet, két kanállal.