Vágólapra másolva!
Drukkoljon velünk: az Origo percről percre tudósításában egész nap nyomon követheti a világ legnehezebb séfversenyének alakulását. Ott vagyunk Lyonban, maradjon velünk! 
Vágólapra másolva!

17:00 - Jöhet egy ital, végre

– mondta Vomberg Frigyes a verseny utáni sajtótájékoztatón. „A felkészülés sikeres volt" – tette hozzá Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke. „Amit begyakoroltunk, azt tökéletesen sikerült rátenni a tányérokra. Nem akarok semmit sem elkiabálni, de szerintem nem állunk rosszul."

Vomberg, Széll és Hamvas Forrás: NurPhoto/Robert Szaniszlo/NurPhoto/Robert Szaniszlo

Természetesen Széll Tamás véleményére is nagyon kíváncsiak voltunk, az Origónak elmondta:

Minden jól sikerült: nem lehet összehasonlítani az előzővel. Úgy gondolom, sikerült felzárkózni a világ élvonalához, nem vallottunk szégyent." Tamás szerint a legnagyobb konkurenciát ismét a skandinávok jelentik.

Jól nézzük meg közelről a dísztálat Forrás: Magyar Bocuse d’Or Akadémia / Fekete Antonio Designfood

Szabó Kevin köszönetét fejezte ki azoknak a séfeknek, akik kitaposták az utat. A kérdésre, hogy mi volt a legnehezebb, elmondta:

Kibírni a mosdóig.

Kíváncsiak voltunk, mi lesz a csapat esti programja.

– érkezett a prózai, de nagyon is érthető válasz.

Ez volt a vegán fogás Forrás: Magyar Bocuse d’Or Akadémia / Fekete Antonio Designfood

16:30 - Itt vannak a fiúk

Megjött a magyar csapat. Nem is tűnnek olyan fáradtnak!

Szabó Kevin, Széll Tamás, Vomberg Frigyes és Jókuti András szpíker Forrás: Origo

16:29 - Mi vár ránk szerdán?

A második versenynap csapatai:


1. Szingapúr
2. Svájc
3. Ausztrália
4. Észtország
5. Egyesült Államok
6. Izland
7. Németország
8. Kanada
9. Brazília
10. Uruguay
11. Marokkó
12. Guatemala

16:25 - Hibáztunk is

Jókuti András a helyszínen elmondta, hogy úgy tűnt, hogy a zsűri szerint a norvégok és a magyarok voltak kiemelkedőek. Viszont

elkövettünk egy tálalási hibát

– egyelőre nem tudjuk mit –, ami miatt pontlevonásra lehet számítani.

15:50 - Mára a versenynek vége, holnap folytatódik

– értékelt Bíró Lajos.

– tette hozzá. A zsűrizés holnap lesz, miután a másik tucatnyi nemzet csapata is megmutatja, min dolgozott eddig.

Indulunk a magyar standhoz, hogy elcsípjük Széll Tamást!

Elkészítik a tányérokat Forrás: Magyar Bocuse d’Or Akadémia Facebook

15:40 - Kóstol a zsűri, mosolyognak

ÉS A MAGYAR HÚSTÁL. SZÉP VOLT FIÚK!!! #bocusedor #bocusedor2017 #lyon #france #meatplate #hungary #welldone

Bernáth József (@bernathjozsefsef) által közzétett fénykép,

Szó se róla, jól néz ki!

Tamásék 14 másodperccel a vége előtt fejezték be.

Profizmus!

Bármilyen eredmény is születik, jó most magyarnak lenni Lyonban, csodálatosan szurkoltak és énekeltek a magyarok.

Terítették a magyar fogást Forrás: Origo

15:30 - Mi vagyunk az utolsók a sorban

Hungary !#bocusedor

Bocuse d'Or (@bocusedor) által közzétett fénykép,

Megérte várni Széll Tamás és Szabó Kevin csirkéjére! A kép nem adja vissza, de gyönyörű és aprólékos! Most zajlik a tálalás, a zsűri mindjárt megkapja a kóstolót.

Ott viszik, ott viszik! Forrás: Magyar Bocuse d’Or Akadémia Facebook

15:16 - A skandináv vonal

A norvégok húsos tálját most hozták ki. Ötletes, de mi már csak a magyar csapatét várjuk.

A kör dominál Forrás: Origo

15:14 - Mindjárt jövünk a főfogással!

Már csak a norvégok vannak előttünk. Izgulunk, ennyi.

15:08 - A hollandok üvegmadara

Netherlands ! #bocusedor

Bocuse d'Or (@bocusedor) által közzétett fénykép,

Díszes és bonyolult, bár a tetején az üvegcsirke a giccs határán egyensúlyoz. Persze azért ennénk...

Forrás: Origo

14:56 - A dán csirkemenü

Danemark ! #bocusedor

Bocuse d'Or (@bocusedor) által közzétett fénykép,

Nem rossz, nem rossz, egész mutatós lett a fogásuk.

Csirkevariácó Dániából Forrás: Origo

14:52 - Itt a magyarok vegán fogása!

Tamás tálja egyszerű, de csinos, az biztos, hogy jó illata van, minden zsűritag lelkesen szagolgatta. Középen hántolt dióbél van.

A magyarok mosolyognak, és összepacsiztak a bokszban.

Remélem, elégedettek!

Széll Tamás zöldségtálja Forrás: Origo

14:46 - Gazdag fogás

Bemutatták a belga húsos tálat. Mindenki imádja a tükröződő fémet.

Vallon vagy flamand csemege? Forrás: Origo

14:43 - Északi csemege

Tálalják a norvég vegán fogást, de mi már Tamást várjuk, perceken belül következik!

Korrekt tál Forrás: Origo

14:37 - Szól a Marseillaise

Tombol a hazai közönség. A franciák táljához három ember kellett, pedig az a rózsa nem is ólomból van.

Önöknek tetszik? Forrás: Origo

14:34 - Jönnek a hollandok

– kiabálja a csinos bemondónő, amikor kihozzák a karfiolos, keles zöldségtálat.

Fokhagymás! Szeretjük... Forrás: Origo

14:27 - Ázsiai falatok

A dél-koreai húsos tál. Impozáns, az tény.

Decens, de mutatós Forrás: Origo

14:25 - Semmi dán extra

A dánok leveskéje Forrás: Origo

A dánoktól nem esett hasra a zsűri. Zöldséglevest láthatunk tőlük – na jó, nem egy sima menzait.

14:17 - Ez remek!

Úristen, a japánok egy karddal csapták ketté a csirkét! Remek ötlet, a zsűri is lelkes.

Gyönyörű! Forrás: Origo

14:12 - Belga zöldséges tál

A belga zöldséges menü csodás, remekül mutat a kis kosárka. Ebben is van csicsóka, ami Széll Tamásnak is egyik kedvence.

Remek kosárka Forrás: Origo

14:07 - De hová tűnt a magyar szpíker?

Órák óta nem halljuk Jókuti Andrást.

14:06 - A végekről

A chileiek elég giccsesen tálalták, a zsűri arcán nem is látszik túl nagy lelkesedés.

A chilei fő munka Forrás: Origo

14:01 - Gall vegán

A franciák egy zöldségesláda-imitáció alatt hozták ki a zöldséget, ami alá alaplevet öntöttek a tálaláskor.

Hopp, az ott elcsöppent, de letörölték Forrás: Origo

13:57 - A finn csirke

Nagyon izgalmas, gőzölgő és tipikusan skandináv a finnek dísztálja.

A finnek szépsége Forrás: Origo

13:52 - Koreából szeretettel

Hihetetlenül pörögnek a tálalással, most éppen a koreai vegán fogás jött.

A koreai zöldségtál Forrás: Origo

13:48 - Kína technikája

A kínaiak érdekes háromszöges formát tálaltak, kis taréjokkal.

Háromszögben a csirke Forrás: Origo

13:32 - A japán bento box

Helyes papírdobozban küldték ki a vegán tálat a japánok. Szép, egyszerű kompozíció.

Nem bonyolították túl a formákat Forrás: Origo

13:40 - Megjött a svéd tál

Nézzék a kis taréjokat a hús fölött!

A svéd remekmű Forrás: Origo

13:36 - Közben a magyar standon

– kiáltja Bíró Lajos séf.

– válaszolja egy szurkoló.

– legyint a séf, aztán mindenki mosolyog.

13:32

Kis késéssel megjött a chilei fogás. A tömeg kiáltja: Chi-chi-chi, le-le-le, Chile!

A chilei Forrás: Origo

13:24 - Ez a finn zöldség

Üvegfedő alatt a zöldség Forrás: Origo

Kóstolják a finnek vegán fogását. Trükkös üvegfedő alatt vitték a zsűri elé.

A finn vegán Forrás: Origo

13:10

Íme, a kínai zöldségtál. A lila az biztosan cékla, izgalmas a mértani forma, amit kialakítottak.

A kínai vegán fogás Forrás: Origo

13:00 - Apa, kezdődik!

Kezdődnek a tálalások, a svédek jönnek a vegán fogással.

A svédek vegán tányérja, amibe belekóstoltak már Forrás: Origo

12:55 - A muzsika hangjai

A szurkolótábor magyar fúvósai a Mézga család főcímzenéjével fokozzák a hangulatot. A külföldiek nem értik, nálunk még a szakácsok is mosolyognak.

12:41 - Csak előre

Mindig áll egy zsűritag Tamásnál, aki a konyhai munkájáért legutóbb is sok pontot kapott Forrás: Origo

A zsűri nemcsak a tálalást és az ízeket figyeli, hanem a konyhai munka minőségére vagy éppen a hulladékkezelésre is figyel. A magyar csapat e téren nagyon jó volt a budapesti Eb-n is, sok pontot hoztak ezekkel a fegyelmezett taktikákkal.

Figyelnek a séfekre Forrás: Origo

12:34

A hangulat felelőse Jókuti András, mellette Hamvas Zoltán a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke. Most mutatják be sorban a csapatokat. Amikor hozzánk is elérnek, még a csarnok előtt is hallatszik:

Jókuti és Hamvas Forrás: Origo

12:27 - Mutassuk meg, milyen a vendéglátás

A magyar standon is zajlik az élet, aki teheti, megáll egy pillanatra.

Bíró Lajos fáradhatatlan Forrás: Origo
Megmutatjuk, milyenek a hazai termékek Forrás: Origo
Süti a magyaroknál Forrás: Origo

12:25 - Kurjantsuk együtt, hajrá magyarok!

Mindent megtesznek a magyar szurkolók. A fanfárokat Mátyás Tibor, Kovács László, Asztalos Tamás és Csernik János fújja Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

12:18 - Figyelnek a mesterek

Fújd meg, Tamás! Forrás: Origo

A MOF-os Joseph Viola committee figyeli Széll Tamás munkáját. A MOF a legmagasabb fokozat, amit egy mesterember elérhet a szakmájában Franciaországban. A szakácsoknál nagyobb a súlya, mint egy Michelin-csillagnak.

A szakértő sem figyel Forrás: Origo

12:13 - Alig három óránk van hátra

Sikerült néhány szót váltanunk Szulló Szabinával, aki elmondta, hogy:

Kevin nagy munkában Forrás: Magyar Bocuse d’Or Akadémia Facebook
Dolgozik a commis Forrás: Magyar Bocuse d’Or Akadémia Facebook
Tamás nem ideges Forrás: Magyar Bocuse d’Or Akadémia Facebook

12:05

A sajtónak azt mondták: szevasz, viszlát!

Készülődnek a zsűrizéshez Forrás: Magyar Bocuse d’Or Akadémia Facebook

11:52 - Emberi problémák

Nagyok a távolságok. Pisilni menni olyan kalandnak és kihívásnak tűnik, mintha Rákoskeresztúrra kéne kisétálni az Oktogonról.

Emberek vagyunk, nem? Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Egy csomó séf között ügykezeltem.

Jó hír, hogy mindegyik mosott kezet!

11:35 - Lassan kiterelnek minket

Lassan búcsút inthetünk a közeli fotóknak, a technikai személyzet megkezdte az asztalok és székek behordását, hogy helyet csináljanak a zsűrinek. A szakácsok semmivel sem törődnek, miért tennék – hónapokon át arra edzettek, hogy kizárva a külvilágot, csak a munkájukra koncentráljanak.

A zsűritag nézi Tamás bemutatkozó anyagát Forrás: Origo

A hivatalos menetrend szerint csak délben kezdődne a sajtó kiterelése, de az Origo kérdésére egy biztonsági szakember megerősítette, hogy a hihetetlen tömeg miatt kicsivel hamarabb megtisztítják a területet.

Ha figyelünk, sokat tanulhatunk séfünk apró trükkjeiből Forrás: Origo

11:30 - Nem fáradunk

A szurkolók most kicsit elcsendesedtek. Nemcsak a mieink, a többiek is. Tamás és Kevin közben meg főz, főz rendületlenül – öröm nézni a kezük járását, látszik rajtuk a nagyon komoly összeszokottság.

Vomberg Frigyes optimista Forrás: NurPhoto/Robert Szaniszlo/NurPhoto/Robert Szaniszlo
A győri Kevinre még komoly szakmai karrier vár Forrás: NurPhoto/Robert Szaniszlo/NurPhoto/Robert Szaniszlo

11:18 - Fentről a világ

Ha nem lennének óriási kivetítők, a nézők csak ennyit látnának.

Fentről a verseny Forrás: Marion Choup's Facebook

11:16 - Túl a másfél órán

A csirkének annyi Forrás: Magyar Bocuse d’Or Akadémia Facebook
Minden a tervek szerint Forrás: Magyar Bocuse d’Or Akadémia Facebook
A zsűri is figyel Forrás: Magyar Bocuse d’Or Akadémia Facebook

11:05 - Ismerős arcok

Mr. Hurkás Test Forrás: Origo

11:00 - Csapody értékel

Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa elmondta:

10:55 - Pillanatképek tegnapról

Széll Tamás séf a Bocuse d’Or szakácsverseny döntője előtti napon Lyonban a SIRHA nemzetközi vendéglátó-, szálloda- és élelmiszeripari kiállításon 2017. január 23-án Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Széll Tamás séf (k) alapanyagot vásárol a Bocuse d’Or szakácsverseny döntője előtti napon Lyonban a SIRHA nemzetközi vendéglátó-, szálloda- és élelmiszeripari kiállításon Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Széll Tamás séf, Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, Peter Goossens, a belga csapat elnöke és Vomberg Frigyes coach Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Felsorakozott a zsűri Forrás: NurPhoto/Robert Szaniszlo/NurPhoto/Robert Szaniszlo

A verseny egyik fő támogatója a S. Pellegrino.

10:53 - Rend van

Nehéz dolga van az újságírónak a Bocuse-on. Csak egy pillanatra lógtunk be a kordon mögé, de rögtön kizavartak.

Nagy a rend Forrás: Origo

10:50 - Zöldségek a pulton

A japánok répában utaznak. Elképesztő szurkolótáboruk van, annyira együtt mozognak, hogy szerintem robotok.

Idén először van vegán tál Forrás: Origo

10:45 - Az idő nagy úr

Mivel az 5:35-ös előírt főzőidőt szigorúan be kell tartani, hét stopper segíti a csapat munkáját. A verseny ilyen közelről derűs hétvégi főzőcskének hat, pedig dehogy.

Az idő nem vicc Forrás: Origo

A két évvel ezelőtti versenyhez képest látszik, mennyivel többen jöttek ki a Sirha szakvásárra, aminek egyik fő rendezvénye a Bocuse d'Or. Helyenként nagyon-nagyon nehéz a közlekedés, iszonyú méretes a konyhakiállítás, ami szintén rengeteg turistát vonz.

10:35 - Breaking: Széll Tamás elmosolyogta magát!

Pedig munka közben nem szokott mosolyogni! Forrás: Origo

10:34 - Nekünk drukkol a security

Ilyen a főzőstandok előtti terület. Délben sajnos lezárják majd, a sajtót is hátraküldik, hiszen itt terítenek meg a zsűrinek. Tamás közben továbbra is rezzenéstelen arccal dolgozik, nyoma sincs rajta feszültségnek.

Nagy a zsúfoltság! Forrás: Origo

A helyszínen találkozunk egy ukrán születésű biztonsági őrrel, aki nekünk drukkol. Azt üzeni a magyaroknak, hogy

Megvan a tűz a csapatban

Tamás pörzsöl egy kicsit Forrás: Origo
A bresse-i csirke izgalmas alapanyag Forrás: Origo
Most ők is sztárok Forrás: Origo

10:20 - Tamás és Kevin higgadtak

Tamás legendásan jól bírja a pszichikai terhelést: a tömeg jelenléte nem zavarja őket.

Megy a munka Forrás: Magyar Bocuse d’Or Akadémia Facebook

10:16 - Élőben követhető

A verseny fentről Forrás: Bocuse d'Or

A Sirha tévécsatornáján élőben követhető a verseny.

Népszerű a magyar stand is

Jahni László (Kistücsök) és Pohner Ádám (Alabárdos, Séfodú) a magyar pavilonban.

Az éhesek betérhetnek Forrás: Origo
Pohner Ádám Forrás: Origo
Hazai prémium Forrás: Origo
Ezt nem mindenki fogja szeretni Forrás: Origo
Hajrá, magyarok! Forrás: Origo

10:00 - Magyar a műsorvezető

Idén a hazai Jókuti András az egyik ceremóniamester.

Jókuti balról Forrás: Origo

Színesek a szobrocskák is

Nem kell mindig az az arany! Forrás: Origo

Fontos a szép teríték

Ilyen a verseny jubileumi tálja.

Elférne otthon is Forrás: Origo

Tombolnak a magyarok!

A magyar szurkolók hangolnak.

– kántálják.

A tömeg üvölt, Tamás rezzenéstelen arccal bőrözi a csirkét. Felfedezni vélem Baumgartner Zsolt egykori F1-pilótát is a szurkolók között. A biztonsági őrök nem engednek a drukkerek közé.

Magyarok a versenyen Forrás: Origo

Ezt főzi ma Széll Tamás és a magyar csapat

Vegán téma

Betekintés a magyar konyhakultúrába és történelembe: a menünkben fellelhető tokaji bor, tokaji ecet, tökmag, erdei medvehagyma, zeller, magyar szarvasgomba és paprika.

  • Gyökerek és levelek alatt: grillezett zeller, magyar szarvasgomba, savanyított erdei medvehagyma és tökmag
  • Cékla, gombák, sült fokhagyma és virágok roppanós levélkével
  • Sárga cékla és hagymadzsem savanyított bodzával, tokaji furmint, paprika és mustármag
  • Körte petrezselyemolajban konfitálva, petrezselyemszárral
  • Pirított póréhagyma, fekete bors és savanyított citrom
  • Roppanós „gyökér" és csicsókapüré
  • Dió- és gombazselé
  • Tokaji ecetgyöngyök és savanyított répák

Mártás

  • Petrezselyemkrém
  • Grillezett zellermártás dióval és magyar szarvasgomba
  • Bresse-i csirke és tenger gyümölcsei

Főfogás

  • Magyar téli erdő: grillezett csirkecomb, szárny és belsőségek
  • Homár, fűszerek és erdei gombák
  • Csirkemellmozaik ropogós csirkebőrrel, csirkezsír és roppanós „tölgyfalevélkék"
  • Folyami rák paprikával, petrezselyemkrém és homárhab

Köretek

  • Sárga cékla és hagymadzsem
  • Savanyított gyökérzöldségekkel, kisasszondi sajtmártás & magyar szarvasgomba
  • "Tartletvirág"
  • Marinált zöldborsó savanyított citrommal & mangalicasonka & csicsókapüré
  • Céklazselé meggyecettel, sült kacsamáj & zöldalma, mustár- és tökmag, sóskavirág

Mártás

  • Csirkejus grillezett csirkecombbal, tokaji furmint & aszú, fekete bors, savanyított fenyő és barnított vaj

9:50 - KEZDÜNK!

Összeszorul ezer torok: Széll Tamás a tűzhely mellett!

Széll Tamás Forrás: Origo

12. Magyarország

Széll Tamásnak tehát nagyon szoros mezőnyben kell bizonyítania Szabó Kevin commis-val és Vomberg Frigyes coachcsal, hogy nem véletlenül kerültek a tavalyi európai döntőn a dobogó felső fokára. A csapatért 9:50-től kezdhetünk igazán izgulni, az első tányérokat 14:50-kor küldik a zsűri elé, a hústálat pedig 15:25-kor.

9:40

11. Norvégia

A franciák után a legsikeresebb Bocuse-nemzet, akik már ötször állhattak a dobogó legtetején. Christopher William Davidsen versenyző Håvard Werkland commis-val és a 2011-es bronzérmes Gunnar Hvarnes coachcsal áll a bokszba. A csapat elnöke az 1991-es ezüstérmes Lars Erik Underthun.

Christopher William Davidsen Forrás: Christopher William Davidsen

Norvégia 9:40.kor kezd és 15:15-re végez a tálalással.

9:38 - mindent ellenőriznek

Kontroll alatt Forrás: Origo
Ne legyenek benn tiltott alapanyagok! Forrás: Origo

9:36

A munka helye Forrás: Origo

Így néz ki a sajtószoba, ami több mint tíz perc sétára van az arénától. Sokat fogunk ma szaladgálni...

9:34 - A torony kötelező

Gyümölcsből Forrás: Origo

Vihar előtti csend, mindenki egyre izgatottabb. Érdemes sétálni, körülnézni, különben lemaradnánk a tényről, hogy egy francia kiállítás nem lehet meg Eiffel-torony nélkül. Ez itt éppen gyümölcsökből készült.

9:30

10. Hollandia

A holland versenyzőre, Jan Sminkre is oda kell figyelni, ő ugyanis a három Michelin-csillagos De Librije étteremből érkezett, úgyhogy csapatával ő lehet az első holland, aki a dobogóra állhat. Segítője Sander Verhaaf, a coach Lars Aukema.

A holland csapat 9:30-kor indítja a főzést, és 15:05-re kell befejeznie.

9:20

9. Dánia

Három második helyezés, egy harmadik és egy arany - ez a dánok éremtáblázata a Bocuse-történetben, sőt, a legsikeresebb Bocuse-versenyző, Rasmus Kofoed (aki Széll Tamás tanácsadója) a dobogó mindhárom fokán állt már. Az idei versenyző Morten Falk, az egy Michelin-csillagos és egyben az egyik legnevesebb skandináv étterem, a Kadeau szakácsa. 9:20-kor kezd Joachim Kongsgaard segítővel és Jeppe Folddager coachcsal.

Morten Falk Forrás: Morten Falk Facebbok

Így ünnepelt Tamás az európai döntő eredményhirdetésén

Reméljük, holnap is lesz rá oka!

A budapesti arany Forrás: Bocuse d'Or

9:10

8. Belgium

A belgák utoljára 1997-ben és 1999-ben kerültek a dobogóra, azóta egyik csapatnak sem sikerült a legjobb háromba jutnia. Idén Peter Aesaert próbálja feltornászni a csapatot, őt Michelle Boone segíti, a coach Jo Nelissen. A csapat elnöke a három Michelin-csillagos Peter Goossens.

Peter Aesaert balról Forrás: Peter Aesaert Facebook


A belga csapat 9:10-kor startol, és 14:45-kor tálalja a húst.

Mi lesz az ebéd?

- kérdeztük Széll Tamáséknál a kiállítás magyar standján.

- válaszolták. Azt ígérték, később tényleg elmondják, de most kihessentettek minket a pultból.

Harmincéves izgalom!

Három évtizedes verseny Forrás: Bocuse d'Or

9:00

7. Franciaország

Itt kezdődik majd a teljes megőrülés az arénában, hiszen az első nap második felére a legnagyobb Bocuse d'Or-esélyes nemzetek kerültek, élükön a francia csapattal. Laurent Lemal versenyző az európai döntőn a svéd, a norvég és a magyar csapat mögött végzett, de ismerve a franciák megszállottságát, a mostani döntőre teljes mértékben felkészültek. Segítője Benjamin Vakanas, a coach Franck Putelat (2 Michelin-csillag), a csapat elnöke Francois Adamski, a 2001-es verseny győztese.

Laurent Lemal Forrás: Bocuse


A megőrülés 9:00-kor kezdődik, a franciák 14:35-kor fejezik be a versenyt.

8:56

Ide ülnek majd a magyarok Forrás: Grimm Balázs

Lassan szállingóznak a látogatók a Sirha kiállításra, melynek része a Bocuse is. A bejáratnál robbanószert kereső kutyák vizsgálgatják véletlenszerűen a csomagokat. A hangulat jó, kicsit álmos mindenki. A Bocuse mar javában zajlik, néhány japán turista szurkol csak, a lelátó többi része még üres, a drukkerek helyét zászlók jelzik a tribünön.

8:50

6. Dél-Korea

Joon Jae Ham, a szöuli Plaza Hotel séfje ötödikként kezdi meg a versenyt Lyonban. Segítője Wongyu Hwang, a coach Sang Min Lee, a csapat elnöke pedig Dong Suk Kim. A kevésbé esélyes csapatok közé tartozik.
Ham 8:50-kor kezd és 14:25-kor végez.

8:40

5. Japán

Az ázsiai selejtező győztese Japán, a versenyző Kotaro Hasegawa, a segítője pedig
Tomoya Tashiro. Japán a Bocuse d'Or történetében eddig a bronzéremig jutott, amit 2013-ban Noriyuki Hamada és csapata értek el.

Kotaro Hasegawa (balról a második) és csapata Forrás: Bocuse d'Or Japan


Hasegawa 8:40-kor indul és 14:15-kor végez.

8:30

4. Chile

Homero Antonio Burgos Olmos Chilét képviseli Javier Eduardo Ortiz Gonzalez segítővel és Axel Edgardo Manríquez Molina coachcsal. Chile sem mozgatta meg eddig a Bocuse d'Ort, de miért ne okozhatnának olyan meglepetést idén, mint 2013-ban a magyar csapat?

Homero Antonio Burgos Olmos Forrás: Bocuse

Chile 8:30-kor indul és 14:05-kor kezdi el a húst tálalni.

8.26

3. Finnország

Bár azt hihetnénk, minden északi ország sikeres a Bocuse d'Oron, ez a finneknek valahogy sosem jött össze:

eddig egyszer sem álltak a dobogón.

Eero Vottonen és csapata, Miikka Manninen segítő és Matti Jamsen coach igyekeznek idén ezen változtatni. Az elnök Pekka Terava.

Eero Vottonen Forrás: Bocuse


Vottonen 8:20-kor startol, és 13:55-kor tálalja a húst.

8:25 - Na, mi volt tegnap a repülőn?

Ennyi pezsgőt még soha nem adtak el a lyoni repülőjáraton, mint most, az egészen biztos. Néhány riadt francia mellett a hétfő délutáni járat közönsége csupa magyarból állt, akik a Bocuse d'Or világdöntőjére utaztak. Sztárséfek, mint például Bíró Lajos, Bernáth József, Nyíri Szása, borultak egymás és a civilek nyakába már a budapesti repülőtéren, a csomagfeladásra várva. Ahol az első pezsgőspalackok is elpukkantak, de volt olyan rajongó is, aki egy tálca szendvicset küldött a várakozóknak.

A gépen a szurkolók vidám leltárt készítettek: nálunk van három vuvuzela, Béláék hoztak egy dobot és tizenöt trombitát, Margit néni pedig, aki önkéntes rendőr volt Biharkeresztesen, majd fújja a sípját. És

közben egydecis pálinkásbutéliák kerülnek elő, hisz ilyen kiszerelésben fel lehet hozni a gépre,

tálcán hordozzák körbe a pezsgőt, mindenki mindenkinek a barátja. Két korty és vállveregetés között esélylatolgatásra is futja az időből, az általános vélekedés szerint, ha Széll Tamás az ötödik hely környékén végezne, az már nagyon jó volna.

Ő a mi favoritunk Forrás: Magyar Bocuse d’Or Akadémia / Fekete Antonio Designfood

Itt fönn az égben messze vagyunk a fine diningtól, többen is otthonról hozott szendvicseket majszolnak. „Az enyém kolbászos, cserélsz egy sajtosra?” – kérdezi mögöttem egy éltes asszony, majd arról kezd csicseregni a szomszédjával, hogy mennyi ideig ildomos blansírozni a kelkáposzta levelét. Mert hát ugye idén először zöldségtálat is kell készíteniük a versenyen indulóknak.

Széll Tamás ma, kedden délután főz majd, a

drukkerek azonban azt is megbeszélik, hogy reggel nyolcra, nyitásra odamennek majd,

hogy jó helyeket sikerüljön megcsípniük. Amúgy ahogy le lehet venni, a szurkolók civilben nagy étteremrajongók, ők nem meccsre, hanem menüre utaznak hétvégén, és ahogy a történeteiket hallgatom, egy-egy jó fogásra évek múltán is emlékeznek.

Lyon egyébként csoda egy hely, az egyik legnagyobb ipari város Franciaországban, ugyanakkor legalább annyi michelines étterme van, mint égen a csillag. Külvárosi, autópálya melletti szállásunkon szerény konyhát visznek, nincs nagy étlap, egyszerűek a fogások, semmi fakszni – mégis, sírunk a gyönyörűségtől. Reméljük, így lesz ez két nap múlva, a Bocuse d'Or világdöntője után is.

8:15

2. Kína

Kína nem számít a nagyon erős versenyzők közé, de persze ettől még lehet, hogy Peter Lin (a The Peninsula nevű éttermet vezeti Sanghajban) versenyző és csapata, Winston Li commis és Terrence Crandall coach munkája most az esélyesek közé repíti Kínát. A csapat elnöke Stefan Stiller.
Kína 8:10-kor kezd és 13:45-kor végez.

7:35

1. Svédország

Alexander Sjögren a budapesti európai döntőn a harmadik helyen végzett, így jó eséllyel indul a mostani döntőn is. Segítője Hampus Risberg, a coach pedig a 2009-es ezüstérmes Jonas Lundgren, a csapat elnöke pedig a 2001-es ezüstérmes Henrik Norström.

A svédek csapata Budapesten 2016-ban Forrás: Zirig Árpád

A svédek eddig egyszer nyerték meg a versenyt, négyszer lettek másodikok, és egyszer végeztek a harmadik helyen, úgyhogy

Sjögren az első tíz helyezettbe várható.

A svédek az első versenyzők, 8:00-kor kezdenek és 13:35-kor kell kitálalniuk a hústémát.


7:00

Ma reggel, január 24-én kezdődik a 30. Bocuse d'Or szakácsverseny Lyonban: ez a világ legkeményebb főzőversenye. 2013 óta mi, magyarok is ott vagyunk: Széll Tamás a tizedik, 2015-ben Molnár Gábor és csapata a tizenharmadik helyen végzett.

Széll Tamás és Hamvas Zoltán Forrás: Magyar Bocuse d’Or Akadémia / Fekete Antonio Designfood

A tavalyi, kvalifikációt jelentő európai döntőt Széll Tamás megnyerte, így mindenki kíváncsi, milyen eredményt ér el most, a kétnapos világversenyen.

Elsőként a svéd csapat kezd majd, a mai napon utolsóként főznek a magyarok. Holnap is 12 csapat mutatja meg tudását – a végeredményt is csak 25-én tudjuk meg. Egy húsos tálat és egy vegán fogást kell prezentálniuk: idén a bresse-i csirke a főtéma.

5 óra 35 perc alatt kell elkészíteniük a 14 fős hústálat és 14 főre a vegán tányért.

Tízpercenként kezdenek a csapatok, az első tányérok délután egy órakor, az első tál pedig 13:35-kor kerül a zsűri elé. Az időpontokat nagyon komolyan veszi a zsűri, komoly pontlevonás jár a késésért.

Séfhegyek Lyonban Forrás: Magyar Bocuse d’Or Akadémia / Fekete Antonio Designfood

Széll Tamás és csapata (Vomberg Frigyes coach és Szabó Kevin commis) tizenkettedikként,

9:50-től kezdenek, találásuk pedig 15:25 perckor ér véget,

ha egyik csapat sem csúszik meg az idővel.

Ha még több részletre kíváncsi, olvassa el tegnapi, tájékoztató cikkünket!

Az első versenynap csapatai sorrendben:

1. Svédország
2. Kína
3. Finnország
4. Chile
5. Japán
6. Dél-Korea
7. Franciaország
8. Belgium
9. Dánia
10. Hollandia
11. Norvégia
12. Magyarország