Ebéddel is lehet kedveskedni nőnapon

nőnapi receptek
Vágólapra másolva!
Mi után epekedünk? Nehéz lenne mindent felsorolni, de például egy jó ebédre vagy vacsorára szinte biztosan vágyunk, főleg akkor, ha a főételt egy bódítóan likőrös vagy pikánsan rumos desszert zárhatja le. 
Vágólapra másolva!

Minap a játszótéren fültanúja voltam egy beszélgetésnek, ami fél tucat anyuka között zajlott. A téma az volt, hogy ki mit főz aznap, kinek van maradéka előző napról, és igen, kinek készíti éppen otthon a férje az ebédet. Egy ilyen anyuka volt csak, büszkén mesélte, hogy az ő párja nagyszerűen főz, szeret is nagyon, ezért ez minden hétvégén az ő feladata. A többiek persze irigykedtek rá, és egymásra licitálva mondták, hogy bezzeg az ő férjük maximum egy teát tud, vagy még talán azt sem.

„Milyen jó lenne, ha felmennénk a játszótérről, és ott várna minket is a kész ebéd az asztalon!” Jöttek az ötletek, hogy ki mit fogadna szívesen, vagy mit készíttetne a párjával, ha az nyitott lenne rá. Az egyik anyuka bizonytalanul megkérdezte: „Valamilyen salátát?” Erre egy másiknak egyből felszaladt a gondosan megrajzolt szemöldöke:

Nem lesz bonyolult Forrás: Antal Viktória

A levesnél arra jutottak, hogy egy háromfogásos ebéd sok esetben talán túl nagy elvárás lenne, inkább legyen csak kettő, egy főétel és egy desszert. Jött az ételek hosszú sora, rántott hús, pörkölt, töltött libanyak, garnélás tészta, de felmerült a karfiol, illetve a gyümölcsös hús is. Ez utóbbi két variációt gondoltam tovább, és készítettem el egy-egy olyan változatukat, amelyek megfőzéséhez szinte

bárki nyugodt szívvel hozzákezdhet, olyan is, aki nem mozog túl magabiztosan a konyhában.

Természetesen a desszertről sem feledkeztem el, a két főételhez két édes kísérő is jár.

Mézes-narancsos csirke chilivel

Hozzávalók:

  • 0,5 kg csirkemell vagy csontozott comb
  • 3 narancs
  • 1 dl méz
  • 1 dl olaj
  • 4-5 fokhagymagerezd
  • só, bors
  • chilipehely
A narancstól remek lesz Forrás: Antal Viktória

Az egyik narancsot vágjuk karikákra – utána akár felezhetjük is a szeleteket – a másik kettőnek pedig csavarjuk ki a levét. Adjuk hozzá a mézet, az olajat, a karikákra vágott, hámozott fokhagymát, majd mehet bele úgy egy teáskanál só, valamint bors és chilipehely ízlés szerint. Ezt tényleg nehéz pontosan meghatározni, van, aki egyáltalán nem szereti a csípős, fűszeres ételeket, más meg szenvtelen arccal elrágcsál önmagában egy egész chilit is.

A húst vágjuk kockákra, tegyük olajjal alaposan kikent hőálló edénybe, és öntsük rá a narancsos pácot. Jól kevergessük el, majd legalább egy órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

Melegítsük a sütőt 180 fokra, és mielőtt betolnánk a csirkét, nyomkodjuk a húskockák közé a narancskarikákat is.

Ha szaftosabb ételre vágyunk, akkor rövidebb időre lesz szükségünk, ha sültebbre, akkor persze hagyjuk bent tovább – körülbelül 30 perc alatt készül el. Nézzünk rá többször, akkor nem hibázhatunk, és az sem árt, ha ilyenkor óvatosan keverünk is rajta egy kicsit. Ha elkészült, köretnek adhatunk mellé egyszerűen sült burgonyát vagy párolt rizst.

Ígérem, finom Forrás: Antal Viktória

A következő ajánlat a zöldségkedvelőknek kedvez. A recept alapvetően füstölt szalonnával készül, de ha helyette vajat használunk, akkor könnyen húsmentessé alakítható.

Sajtmártásban sült karfiol

Hozzávalók:

  • 1 közepes karfiol
  • 1 vöröshagyma
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2 dl tejszín
  • 25 dkg félkemény sajt
  • 5 dkg vaj
  • petrezselyem (el is hagyható)
  • só, bors, szerecsendió
  • 2-3 gerezd fokhagyma (el is hagyható)
A hozzávalók Forrás: Antal Viktória

A karfiol középső, nagy torzsáját kivágjuk, majd szedjük rózsákra és vágjuk kisebb darabokra. Hámozzuk meg a vöröshagymát, kockázzuk fel.

A füstölt szalonnát szintén szeljük csíkokra vagy kockákra, és egy tapadásmentes serpenyőben kezdjük el pirítani. Ha már kellemesen piros, adjuk hozzá a hagymát, és együtt süssük addig, amíg a hagyma áttetszően fényes, azaz üveges nem lesz.

Figyeljünk a hőfokra! Forrás: Antal Viktória

Adjuk hozzá a karfiolt, sózzuk, borsozzuk, és együtt sütögessük körülbelül 10 percig. Akkor jó, ha a karfiol puha – szúrjunk bele egy villát, úgy könnyen megállapíthatjuk –, és aranyszínűvé kezd válni.

Ha azt látjuk, hogy inkább csak pirul, de nem puhul, akkor vegyük lejjebb a hőfokot,

és öntsünk alá körülbelül fél deci vizet, néha erre is szükség lehet. Amikor elkészült, öntsük egy zsírral vagy olajjal kikent hőálló edénybe.

Szépen ráolvad a sajt Forrás: Antal Viktória

Reszeljük le a sajtot – lehet például gouda és cheddar keveréke – majd tegyük körülbelül a kétharmadát a tejszínnel és a vajjal együtt egy lábosba. Adjunk hozzá borsot, apróra vágott petrezselymet és reszelt szerecsendiót (körülbelül fél kávéskanállal). Folyamatosan kevergetve melegítsük addig, amíg a sajt elolvad benne. Kóstoljuk meg, ha kell, adjunk hozzá egy kis sót is.

Zöldséggel pöttyözni nem kötelező Forrás: Antal Viktória

Tegyük bele a fokhagymát, keverjük el alaposan, majd egyenletesen öntsük az egészet a karfiolra. Érdemes kicsit óvatosan át is keverni. A maradék reszelt sajtot szórjuk a tetejére, majd toljuk a 190 fokos sütőbe, és süssük pirosra körülbelül 10 perc alatt.

Rumos-diós sütemény

Desszertnek szintén két olyan receptet ajánlunk, amit igazán könnyű elkészíteni, ráadásul az egyik akár mikrohullámú sütőben is süthető.

Édesség készül! Forrás: Antal Viktória

Ez a recept egy rumos-diós sütemény, ahol a mennyiségeket az egyszerűség kedvéért most kanállal adtam meg, így mérleg sem szükséges hozzá.

  • 9 evőkanál darált dió
  • 6 evőkanál liszt
  • 5 evőkanál cukor
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál lekvár
  • 9 evőkanál tej
  • 6 evőkanál olvasztott vaj vagy olaj
  • 2 evőkanál rum
  • 1 teáskanál sütőpor

Keverjük össze egy tálban a sütemény száraz összetevőit, egy másik tálban pedig verjük fel a tojást, és keverjük hozzá a többi folyékony hozzávalót. Tehetünk bele vaníliát is, de én most éppen nem tettem, mert úgy gondoltam, hogy a dió, a rum és az – esetemben házi – meggylekvár együtt éppen elég ízt ad. Dolgozzuk össze a két tál tartalmát, amihez természetesen használhatunk robotgépet is, de nem feltétlenül szükséges.

Itt még nem sokat ígér, de majd a végén! Forrás: Antal Viktória

Ha sütőben készítjük, akkor kenjünk ki egy kisebb tepsit vajjal. Ha viszont mikróban, akkor válasszunk három-négy kis hőálló tálat vagy kerámiabögréket, és azokat kenjük ki. Amennyiben szilikonformában szeretnénk sütni, akkor ezt a lépést kihagyhatjuk.

A sütős verziónál 180 fokon körülbelül 15-20 perc a sütési idő, de ez nagyban függ a választott forma méretétől is. Akkor jó, ha elérte a kellemesen aranybarna árnyalatot, de ha nem vagyunk biztosak benne, akkor szúrjunk bele egy tűt, ha nem ragad rá a tészta, akkor elkészült.

Pohárnyi kis édesség Forrás: Antal Viktória

Ha mikrózni szeretnénk, akkor 800 W-on 3 perc alatt már el is készül. És, hogy miért akarnánk abban elkészíteni? Vagy azért, mert extra gyors, vagy mert például kollégisták vagyunk, esetleg nyaralunk, horgászunk,

kertet ásunk a telken, és csak egy árva mikrohullámú sütő áll a sarokban.

Tálalhatjuk lekvárral, gyümölccsel, egész dióval vagy akár fagylaltgombóccal is.

Tejszínes krém

desszertünk egy roppant egyszerű krém, amely alkoholtartalmánál fogva is kellemesen ellágyíthatja a fogyasztóit.

Ebből még bármi lehet, igaz? Forrás: Antal Viktória

Hozzávalók:

  • 30 g kukoricakeményítő
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl krémlikőr

A főzött krémeket szerintem a legpraktikusabb kézi habverővel keverni, így annak a lehetősége, hogy csomós lesz, a nullához közelít. Fokozatosan keverjük el a keményítőt a tejjel és a tejszínnel – amennyiben úgy érezzük, hogy a választott likőrünkhöz illik, tehetünk hozzá vaníliát is –, majd egy hőálló tálban, kevergetve forrásig főzzük, ekkor vegyük le a tűzhelyről!

Nem bonyolult folyamat Forrás: Antal Viktória

A krémünk ezen a ponton sokkal sűrűbb lesz, mint indokolt lenne, de ne aggódjunk, a likőr majd megoldja ezt a problémát.

Lassan csurgatva és gyorsan keverve adagoljuk hozzá, majd tegyük bele a cukrot is.

Ha porhárkrémet szeretnénk belőle készíteni, akkor poharakba, ha pedig pudingként tálaljuk, akkor hideg vízzel kiöblített, nedves formákba.

Minden nőt levesz a lábáról! Forrás: Antal Viktória

Tegyük hűlni legalább egy órára, majd ha ez utóbbi verziót választottunk, óvatosan borítsuk ki a formából egy tányérra. Tálalhatjuk reszelt csokoládéval, tejszínhabbal, gyümölccsel, vagy amit hozzáillőnek találunk.