Tojástúró csöpög a gerendáról

Sárgatúró tojástúró
Sütve is finom
Vágólapra másolva!
A sárgatúró (tojástúró) a húsvéti vallási szokások jegyében készül. A görög katolikus vidékeken annyira ismert, hogy még a római katolikus vallásúak is szívesen készítették, készítik a mai napig, főként a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Régen elvitték a templomba, ahol megszentelte a pap.
Vágólapra másolva!

A 40 napos nagyböjt lezárásakor a vasárnapi asztalra már bőségesen kerülhet étel, így a sonka és a kalács mellé fogyasztva igazi ínyencségnek számít. Mi is nekifogtunk a recept elkészítésének, bízva abban, hogy újra beépül ez a fogás a hagyományos húsvéti ételek közé.

Így néz ki a tojástúró, miután kicsepegett belőle a leve (kb. fél óra), és összeállt. Forrás: Szakács Orsolya

Sárgatúró

Elkészítési ideje: 1-1,5 óra

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3 liter tej (lehetőség szerint házi tej)
  • 30 db tojás
  • 1 merőkanál kristálycukor
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • ízlés szerint mazsola

Elkészítés:

Kiöblítünk egy nagyobb, körülbelül 8 literes, vastagabb aljú lábast hideg vízzel, akár vékonyan kikenhetjük a lábast zsírral is, így öntjük bele a hideg tejet. A tojásokat beleütjük egy tálba, és homogén állapotúra összekeverjük, de ügyelünk arra, hogy nem szabad túl habosra felverni. A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot és a sót, ezután óvatosan beleöntjük a felvert tojásokat, és takaréklángon, folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg a tej vízszerűvé változik, és a tojás túrószerűvé kezd összeállni. Vászonruhába vagy függönyanyagba rakjuk, gömbalakot formálunk belőle. Az anyagot összekötjük, és így szűrjük le a levét, fellógatjuk, és hagyjuk kicsepegni a maradékot is. Tálalásig hűtőben tároljuk, szeletelve kínáljuk.

Sütve is finom Forrás: Szakács Orsolya

Egy másik variáció, amikor megsütjük előre felmelegített sütőben, 180 fokon, míg szép aranysárga színe nem lesz.

Elkészítette: Szakács Orsolya