Kössön egy csomót a tésztára!

2017.04.18. 16:24

Nagymamáink idejében az ország szatmár-beregi részén élő emberek többsége szegénységben élt, amely a gasztronómiájukra is hatással volt. Találékonyságuknak köszönhetően igazán olcsó, de annál ízletesebb és laktatóbb ételeket készítettek, és az ott élő emberek a mai napig hűek ezekhez a tradicionális ételekhez.

Az egyik ilyen hagyományos étel a kötött-tészta-leves, amelynek elkészítése bonyolultabb, mint megfőzni egy csomag bolti levestésztát, de aki egyszer megkóstolja, nem felejti el az ízét. Gyerekkorom egyik kedvenc étele ez, amelynek receptje generációról generációra öröklődik a családban.

Ilyen a kötött-tészta-leves

Forrás: Szakács Orsolya

Kötött-tészta-leves

Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához:

  • 3 tojás
  • 25 dkg liszt (annyi, hogy a tojás felvegye)
  • csipet só
  • kevés víz, hogy összeálljon a tészta

A töltelékhez:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál kacsazsír vagy sertészsír
  • 1 mokkáskanálnyi fűszerpaprika
  • 1 mokkáskanálnyi csípőspaprika-krém vagy paprikaőrlemény
  • ízlés szerint: só, bors
  • 2 liter húslevesalaplé

Először elkészítjük a tojásból és a lisztből a tésztát. Hozzáadunk egy csipet sót, jól összegyúrjuk. Ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá, hogy összeálljon a tészta, ezután pihentetjük körülbelül 30 percig. Közben elkészítjük a hagymás-paprikás zsírt, ezzel fogjuk megkenni a tésztát. A vöröshagymát apróra vágjuk vagy lereszeljük, és megdinszteljük a zsírban. Levesszük a tűzről, és kicsit várunk, hogy hűljön a zsír, ezután adjuk hozzá a fűszerpaprikát és a csípőspaprika-krémet.

Miután pihent a tészta, lisztezett nyújtódeszkán körülbelül 2 mm-es vastagságúra nyújtjuk, és a felületét megkenjük a langyosra hűlt hagymás-paprikás zsírral. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A megkent tésztát félbehajtjuk, és 1,5-2 cm szélességű csíkokat vágunk belőle.

Megkentük és felhajtottuk a tésztacsíkokat, lehet csomózni

Forrás: Nagyi

Lazán sodrunk egy kicsit a tésztán, majd kötünk rá egy csomót, és leszakítjuk. Ezt addig folytatjuk, míg az összes tésztából szép kis csomók nem lesznek.

A tészta megkötve, beletehetjük a húsleveslébe

Forrás: Szakács Orsolya

Az elkészült tésztát a húslevesalaplében körülbelül 15-20 percig főzzük. A biztonság kedvéért vágjunk ketté egyet, hogy megnézzük, nem maradt-e fehér, nyers a tészta. Frissen tálaljuk.

Elkészítette: Szakács Orsolya