Mit ennének a mókusemberek?

gluténmentes diós crimes sütemény
Nincs benne liszt
Vágólapra másolva!
Valamelyik ismeretterjesztő csatorna elé ragadtunk az egyik álmos, hétvégi délutánon, ahol éppen olyan extrém sportolókat mutattak be, akik speciális ruhában, úgynevezett „flying squirrel suit"-ben, azaz repülőmókus-öltözékben ugráltak ki a helikopterből. Zuhanás közben valóban olyanok voltak, mint azok a helyes kis repülőmókusok, akik a fák ágairól rugaszkodnak el, szétterpesztett végtagokkal, kifeszülő bőrvitorláikkal.
Vágólapra másolva!

Kisebbik gyermekem játék közben elkapta a „mókusember" kifejezést és egyből beindult a fantáziája, hogy ha valóban élnének mókusemberek, vajon hol élnének, és mit ennének.

Hosszan kielemeztük a témát, és arra jutottunk, hogy valószínűleg egy hatalmas fán lenne az otthonuk, egyfajta lombház, ami se nem mókusodú, se nem valódi, emberi lakás, hanem valahol a kettő között. Ágy helyett például szalmával és forgáccsal kibélelt üreg lenne benne, viszont nemcsak nyers ételt ennének, hanem a kis konyhájában sütnének-főznének is maguknak, például dióból süteményeket.

Igen, azt tényleg biztosan szeretnék a mókusemberek is, ebben tökéletesen megegyeztünk. És ha már megegyeztünk, miért ne készítenénk el magunknak, embereknek is? Elvégre nem kell ehhez mókusgén, sőt még liszt sem.

Nincs benne liszt Forrás: Antal Viktória

Gluténmentes diós krémes

Hozzávalók a tésztához:

  • 7 tojásfehérje
  • 22 dkg cukor
  • 15 dkg darált dió

  • csipet só

Hozzávalók a krémhez:

  • 0,5 liter tej
  • 15 dkg búzadara vagy rizsdara
  • egy csipet só
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • egy kevés darált dió a szóráshoz
Egyszerű: dió, tojásfehérje és cukor Forrás: Antal Viktória

Nagyon egyszerű a sütemény alapja, összesen három összetevőből és egy csipet sóból áll. Verjük keményre a tojások fehérjét a cukorral és a sóval, majd keverjük hozzá óvatosan a darált diót, és már készen is vagyunk. Ha még erőteljesebben szeretnénk érezni a tésztában a dió ízét, akkor darálás előtt meg is piríthatjuk.

A kész tésztánkat tegyük kisebb méretű sütőpapírral bélelt vagy kiolajozott, rizslisztezett tepsibe. Nekem az ilyen típusú tésztáknál a kettő kombinálása szokott a legjobban működni: az aljára papírt teszek, az oldalát kenem és lisztezem. 180 fokon, körülbelül 20 perc alatt sül készre.

Ha a tésztánk teljesen kihűlt, vágjuk lapokra, hogy készen álljon a töltésre.

A krém készítése: keverjük el a tejben a darát, a vaníliát és a sót, majd alacsony hőmérsékleten főzzünk belőle tejbegrízt! Én a főzött krémeket kézi habverővel szoktam keverni, így biztosan nem lesz bennük csomó.

Krémes lesz belőle Forrás: Antal Viktória

Ha tejbedaránk már kifejezetten sűrű, húzzuk félre, és hűtsük le legalább szobahőmérsékletűre.

A vajat a porcukorral keverjük ki jó habosra, majd adjuk hozzá a kihűlt tejbedarához, és alaposan dolgozzuk el! Tegyük kis ideig hűtőbe, ha úgy érezzük, hogy a vaj mégis olvadozni kezdett, és csak ez után töltsük meg vele a lapokat úgy, hogy vékony réteg a tetejére is maradjon. Kenjük be azt is, majd szórjuk meg darált dióval, végül tegyük a hűtőbe legalább 4 órára, hogy a süteményünk tökéletesen összeálljon, és jól szeletelhető legyen.

Ínycsiklandó desszert – nem csak mókusembereknek.