Csomagtartómenü, hogy a kocsiban se haljunk éhen

Csokis zabkekesz recept
Csokis zabkekesz
Vágólapra másolva!
Hol a slusszkulcs? Jaj, nem lehet lecsukni a csomagtartó ajtaját! Elfelejtettem tankolni, pedig már indulni kéne... Minden kirándulás kezdete zűrös, főleg, hogy útközben néha csak a benzinkutak szolgáltatják a gyors étkezést, azaz némi fast foodhoz juthatunk borsos áron. Unalmas a szendvics vagy alma, de enni mégis kell valamit.
Vágólapra másolva!

Rengeteget utazom. Sokszor egyedül is, de unom már az útba eső helyeket; hol egy csárda, ahol mindig hideg a leves, hol egy pékség, ahol olyan zsömlét kapni, amit simán a markomba tudok gyűrni, mert nincs benne anyag. Vagy a benzinkút, ahol minden minimum háromszor annyiba kerül, mint a boltban. Rájöttem, megéri este az a 15 perc pluszidő, amikor bebiztosítom magam elemózsia terén. Nem romlik meg, nem csöpög-csurog, és tudom, mi van benne. Eszünk, vagy csak bekapunk valamit vezetés közben, csak akkor állunk meg, ha feltétlenül szükséges, inkább gyorsan érjünk célba.

Van itt három recept, amit bepakol az ember magának, a gyerekeknek, és ha férfi is utazik velünk, ő is kibírja vele ideig-óráig.

Ropogós csirkebatyu Forrás: Szarka Zsófia

Ropogós csirkebatyu

Hozzávalók:

  • 1 csomag réteslap
  • 30 dkg csirkemell
  • 2 db érett paradicsom
  • 1 csomag bébispenót
  • 10 dkg keménysajt
  • 10 dkg olvasztott vaj

Elkészítés

A csirkemellet egészben megpirítjuk egy serpenyőben, szabadon befűszerezve (só, bors, bazsalikom, őrölt kömény, mustár), de elég csak a külsejét, a sütőben még sülni fog. Én kacsazsíron pirítottam, hogy ízes és szaftos maradjon. A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra. Egy deszkán felszeleteljük a paradicsomot, a sajtot és a húst, valamint előkészítünk egy kis sót, borsot, spenótot és az olvasztott vajat a kenőecsettel. Gyors munka következik: a réteslapokat kiterítjük, közepébe helyezzük a spenótot, pici citromlevet facsarunk rá, majd jön a sajt, paradicsom, csirkeszeletek és egy kis só, bors. A tésztának minden részét megkenjük vajjal, és behajtogatjuk, mint egy borítékot. A behajtogatott résszel lefelé tesszük be sülni körülbelül 12 percre.

Forrás: Origo

Cheddar sajtos burgonyafánk

Hozzávalók:

  • 30 dkg édes vagy sárgaburgonya
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 kisebb méretű tojás
  • 25 dkg rétesliszt
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

A krumplit sós vízben megfőzzük, összetörjük és kihűtjük. Hozzáadjuk a fűszereket és annyi lisztet, hogy gyúrható, picit ragadós, de könnyed tésztát kapjunk. Olajos nyújtófelületen kisodorjuk 2 cm vastagságúra, majd kör alakúra szaggatjuk őket, majd kiszúrjuk egy kisebb kör formával a közepüket is, például egy műanyag palack kupakjával. Közepesen forró, bő olajban kisütjük őket pár perc alatt.

Csokis zabkekesz Forrás: Origo

Csokoládés-banános zabkeksz

Hozzávalók:

  • 30 dkg kisszemű zab
  • 1 evőkanál holland kakaópor
  • 1 közepes méretű banán
  • 2 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 1 db tojás (közepes)
  • 1 dl tej
  • 2 evőkanál olvasztott teavaj

Elkészítés:

Egy tálban a banánt összetörjük, összekeverjük a többi hozzávalóval, és 20 percig hagyjuk megdagadni a zabot. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Sütőpapírral bélelt tepsire a kezünkkel hosszú, müzliszelet alakú nasikat formázunk, és 8-10 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, ne tovább, mert kiszárad és kemény lesz!