Mozivásznon a japán konyhaművészet

Tengerfedő Umi no futa Japán Filmhét konyhaművészet
Tengerfedő
Vágólapra másolva!
Megízlelhetjük a korai Edo-kori tofut, az északi Hokkaido napfényes lejtőin termelt bor, a karaage csirkefalatkákat, a kakigoorit, ami nem más, mint a japán jégkása, és bepillanthatunk egy tejgazdaság mindennapjaiba. A Japán Filmhét alkalmával a keleti szigetország egzotikus kultúrája, hagyományai és konyhaművészete jelenik meg a vásznon a Toldi Moziban június 13. és 17. között. Az angol felirat és magyar hangalámondás segíti az eredeti nyelv könnyebb emésztését.
Vágólapra másolva!

A Toldi moziban tálalt japán filmfinomságokkal most először találkozhat a magyar közönség; a filmhéten öt kerül terítékre, melyekből csemegézve találkozhatunk édes vígjátékkal, de kesernyés történelmi drámával is. A változatos műfajú mozgóképekben azonban mégis közös, hogy a főhősök hivatásukon, a konyhaművészet valamely ágán keresztül saját gyökereikhez jutnak vissza.

Akanezora – Bíbor égbolt című mozi az Edo-korban játszódik, főszereplője Eikichi, aki

tofukészítőként próbál szerencsét.

Amikor Eikichi megnyitja Kyo-ya névre hallgató saját üzletét, régi nagy álma válik valóra. Hamarosan feleségül veszi Ofumit, akivel sikerül felvirágoztatnia a boltot, legidősebb fiuk azonban jelentős adósságot halmoz fel, amely végül az egész család sorsát veszélybe sodorja. A megható történet mellett a film lenyűgöző képekkel mutatja be a korabeli Edo hangulatát és a lakosok életmódját.

A Tengerfedő főszereplője miután megelégelte a tokiói nagyvárosi életet, hazaköltözik tengerparti szülővárosába. A lány Tokióban díszlettervezőként dolgozott, a csendes kisvárosban viszont kakigoori (japán jégkása) készítéséből akar megélni.

Tengerfedő Forrás: Japán Filmhét

A Szőlőkönnyek Hokkaidó mesés tájain játszódó történetében egy testvérpár Ao és Roku közösen vezetik kis gazdaságukat. Az idősebb Ao Tokióból hazatérve beleveti magát a bortermelésbe, hogy

a fekete gyémántnak nevezett pinot noir szőlőfajtából elkészítse álmai borát.

Bár kísérletei rendre kudarcot vallanak, kitartóan küzd tovább, hogy célját elérje.

Ezüstkanálban a főhős városi gyerekként kerül a vidéki szakközépiskolába, melybe elsősorban földműves családok sarjai járnak. Gyakorlatát egy tejgazdaságban végzi, ahol gyakran humoros helyzetekbe keveredik, és megpróbáltatások egész sorát kell kiállnia a számára idegen közegben.