Mediterrán diétával a magas koleszterin ellen

Vágólapra másolva!
Az Egyesül Királyságban a szív- és érrendszeri betegségből eredő halálozások 12,5%-a elkerülhető lenne, ha a britek a mediterrán diétára váltanának – írja az Independent. Az új kutatásból az is kiderül, hogy a magas koleszterinszintben szenvedőknek is segítséget jelenthet az életmódváltás.
Vágólapra másolva!

A mediterrán étrend előnyeit a szív- és érrendszeri betegségekre nézve a Földközi-tenger országaiban már nagyon jól dokumentálták, ám a BMC Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány az első, amely a birtek étrendjét elemezte. A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a mediterrán diéta csökkentheti a szívroham és a stroke kockázatát.

A mediterrán diéta a Földközi-tenger környékén élő emberek egészséges életmódjára épül.

A hagyományos mediterrán étrend gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, diófélékben és olívaolajban gazdag, ugyanakkor vörös húst, bort, csirkét, halat és tejtermékeket csak mérsékelt mennyiségben tartalmaz.

Mediterrán diétával a magas koleszterin ellen Forrás: Pexels.com

A kutatók összesen 23 902 egészséges angol eredményeit vették alapul, melyet élelmiszerfrekvencia-kérdőívekkel mértek. A résztvevőket átlagosan 12-17 évig figyelték meg, hogy megvizsgálják a mediterrán étrend és az újonnan megjelenő betegségek, halálesetek közötti összefüggést.

Az olaszországi IRCCS Neuromed Intézményben végzett tanulmány is kimutatta, hogy

az a diéta, amely zöldségekben, diófélékben és olajokban gazdag, 37%-kal csökkenti a szívbetegségekből eredő korai halálozások számát.

„Ha megállapításaink nagyjából reprezentálják az Egyesült Királyság teljes népességét, akkor azt feltételezhetjük, hogy a mediterrán étrend betartása jelentős hatással lehet a szív- és érrendszeri betegségek terheinek csökkentésére" – véli Dr. Nita Forouhi, a Cambridge-i Egyetem Orvosi Kutató Tanács Epidemiológiai Egységének vezetője.

Forrás: Pexels.com

Az ilyen ételek fogyasztása még hatékonyabb lehet, mint a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek szedése. 300 korai stádiumú emlőrákos nőt is vizsgálat alá vetettek, melynek alapján megállapították, hogy a mediterrán étrend még a rák kockázatának csökkentésében is szerepet játszhat.