A csipkebogyó értékesebb a goji bogyónál

Vágólapra másolva!
Az nem kérdés hogy a vegyszermentes élelmiszerek fogyasztása számos előnnyel jár, és a hazai alapanyagok felhasználásával is lehet egészségesen és izgalmasan étkezni. Bár nagyon divatos a goji, de azt kevesen tudják, hogy az itthon szép számban termő csipkebogyó értékesebb az egzotikus bogyónál, és a quinonát is ki lehet váltani hazai, gluténmentes gabonahelyettesítőkkel.
Vágólapra másolva!

A Felelős Gasztrohős Alapítvány már több mint öt éve buzdítja arra a magyar lakosságot, hogy étrendjét a legközelebbről beszerezhető alapanyagokból, a szezonalitáshoz igazítva állítsa össze. Ezt a legkönnyebben a termelői piacokon vagy közvetlen termelői kapcsolatokon keresztül tehetik meg.

A helyi, szezonális élelmiszerek fogyasztása számos előnyt rejt magában. Jó a vásárlónak, ugyanis a saját egészsége megőrzése érdekében választ vegyszermentes alapanyagot, jó a helyi gazdáknak, hiszen a háznál marad a pénz, és környezetvédelmi szempontból is, mert így csökkennek az importálásból eredő élelmiszer-kilométerek.

Vegyünk hazait, háztájit! Forrás: Nagy Péter

A superfood, magyarul szuperétel megnevezés egy olyan, tápanyagban gazdag élelmiszert jelöl, amely jótékony hatással bír az egészségre. Az éppen aktuális, egzotikus, trendinek számító szuperételek jóval drágábbak, mint a magyar társaik. Emellett a kimagasló tápanyagtartalmukat egyedinek állítják be, más forrásból beszerezhetetlennek, pedig ezeket a tápanyagok hazai alapanyagokból is fedezhetők.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány a Magyar Turisztikai Ügynökséggel karöltve összeállította Magyarország superfood térképét, amely segítséget nyújt abban, hogyan helyettesíthetők az egzotikus alapanyagok a hazai termékekkel.

A következő hetekben az online világban mutatják meg, melyek a különböző régiók legjobb alapanyagai, illetve a belföldi kalandozások során, mely piacokon, milyen hazai élelmiszereket lehet beszerezni.

Az egzotikus alapanyagok hazai termékkel is helyettesíthetők Forrás: Farkas Anita

Papp Andrea Ibolya gasztrobiológus és táplálkozástudományi szakértő, a Táptudás blog szerkesztőjének előadásában hangzott el az ómega-3-zsírsav példája, mely tökéletesen bemutatja a superfood jelenséget.

Az ómega-3-zsírsav nagyon jótékony és hasznos a szervezet számára, emiatt a tengerhez közel élő népeket szerencsésnek tekintik, hisz a lazac és a tengeri halak nagy ómega-3-zsírsav-tartalommal rendelkeznek. Ez valóban így van, ám egy átlagos felnőtt napi ómega-3-zsírsav bevitelét már egy szelet (12-15 dkg) sült ponty- vagy harcsafiléből is lehet fedezni.

A különböző hazai régiókban más alapanyagokat tudunk beszerezni Forrás: Nagy Péter

A chia magot az alfa-linolénsav tartalma miatt emelik ki, ami valóban irigylésre méltó. Viszont a lenmag jobban teljesít a chia magnál,

de még egy marék dió is fedezi a napi szükségletet,

noha abban kevesebb az alfa-linolénsav tartalom.

Alkalomadtán persze nem tilos megkóstolni néhány egzotikus alapanyagot, viszont a rendszeres fogyasztásukkal nem leszünk egészségtudatosabbak, környezettudatosabbak pedig főleg nem.