A Felelős Gasztrohős Alapítvány már több mint öt éve buzdítja arra a magyar lakosságot, hogy étrendjét a legközelebbről beszerezhető alapanyagokból, a szezonalitáshoz igazítva állítsa össze. Ezt a legkönnyebben a termelői piacokon vagy közvetlen termelői kapcsolatokon keresztül tehetik meg.
A helyi, szezonális élelmiszerek fogyasztása számos előnyt rejt magában. Jó a vásárlónak, ugyanis a saját egészsége megőrzése érdekében választ vegyszermentes alapanyagot, jó a helyi gazdáknak, hiszen a háznál marad a pénz, és környezetvédelmi szempontból is, mert így csökkennek az importálásból eredő élelmiszer-kilométerek.
A superfood, magyarul szuperétel megnevezés egy olyan, tápanyagban gazdag élelmiszert jelöl, amely jótékony hatással bír az egészségre. Az éppen aktuális, egzotikus, trendinek számító szuperételek jóval drágábbak, mint a magyar társaik. Emellett a kimagasló tápanyagtartalmukat egyedinek állítják be, más forrásból beszerezhetetlennek, pedig ezeket a tápanyagok hazai alapanyagokból is fedezhetők.
A Felelős Gasztrohős Alapítvány a Magyar Turisztikai Ügynökséggel karöltve összeállította Magyarország superfood térképét, amely segítséget nyújt abban, hogyan helyettesíthetők az egzotikus alapanyagok a hazai termékekkel.
A következő hetekben az online világban mutatják meg, melyek a különböző régiók legjobb alapanyagai, illetve a belföldi kalandozások során, mely piacokon, milyen hazai élelmiszereket lehet beszerezni.
Papp Andrea Ibolya gasztrobiológus és táplálkozástudományi szakértő, a Táptudás blog szerkesztőjének előadásában hangzott el az ómega-3-zsírsav példája, mely tökéletesen bemutatja a superfood jelenséget.
Az ómega-3-zsírsav nagyon jótékony és hasznos a szervezet számára, emiatt a tengerhez közel élő népeket szerencsésnek tekintik, hisz a lazac és a tengeri halak nagy ómega-3-zsírsav-tartalommal rendelkeznek. Ez valóban így van, ám egy átlagos felnőtt napi ómega-3-zsírsav bevitelét már egy szelet (12-15 dkg) sült ponty- vagy harcsafiléből is lehet fedezni.
A chia magot az alfa-linolénsav tartalma miatt emelik ki, ami valóban irigylésre méltó. Viszont a lenmag jobban teljesít a chia magnál,
de még egy marék dió is fedezi a napi szükségletet,
noha abban kevesebb az alfa-linolénsav tartalom.
Alkalomadtán persze nem tilos megkóstolni néhány egzotikus alapanyagot, viszont a rendszeres fogyasztásukkal nem leszünk egészségtudatosabbak, környezettudatosabbak pedig főleg nem.