Ön tudja, mi mindent gyógyít a gomba?

A gyönyörű, feszes bőr titka egyszerűbb, mint gondolnád
gomba
Ebben biztosan nincs szilánk
Vágólapra másolva!
Ma már a klasszikus gombás ételek – mint a rántott gombafejek, gombapörkölt és gombaleves – mellett az éttermek, hobbiszakácsok is igyekeznek izgalmas fogásokat kitalálni. Annál is inkább, mert a kalapos alapanyag vitaminokban és ásványi anyagokban is rendkívül gazdag; a vargánya az influenza ellen, a téli laska a rákmegelőzésben kiváló.
Vágólapra másolva!

A gombák rengeteg gasztronómiai lehetőséggel kecsegtetnek, a fűszerként használatos gourmet szarvasgomba desszertekhez is remek választás, ​és nem utolsósorban a kedvező élettani hatásaik is kiemelkedőek.

Nemcsak vitamin- és ásványianyag-tartalmuk magas, de

az értékes fehérjék és zsírsavak szempontjából is fontos táplálékok.

A legújabb táplálkozási ajánlásokat figyelembe véve hetente 25 dkg gombát kellene fogyasztani az élettani hatásaik miatt. Számos gombafajta áll a rendelkezésünkre, rengeteg ízű és zamatú, és szerencsére a klasszikus rántott gombafej mellett egyre több étterem étlapján szerepel húsok, halak kiegészítőjeként vagy izgalmas fogásként, önmagában.

Gyógyító hatását tekintve a gomba igazi kincs Forrás: Dreamstime

A legelterjedtebb gombafajták a csiperke, a laska és a portobello, a rókagomba és a vargánya, de egyre népszerűbb már az otthoni konyhákban is a shimejii, a shiitake vagy az enoki. A portobellót, húsra emlékeztető íze és állaga miatt használhatjuk húsmentes diétában, de a laskagomba is remek húspótló. A gombákat alaposan meg kell mosni,

de javasolt hámozás nélkül felhasználni.

Gyógyító hatásukat tekintve, a laska rákmegelőzésben segít, a vargánya az infulenzavírusok ellen kiváló, a gyapjas tintagombát cukorbetegeknek ajánlják, a pecsétgomba immunerősítő, míg az ázsiai gombák csökkentik a vér koleszterin szintjét és jó értágítók.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mostani kampányában a gombafogyasztást népszerűsíti, elsősorban a hazai gombafajtákra koncentrálva. További információt a NAK Itthonról Otthonra Facebook-oldalán olvashatnak.