Kávé helyett fagylalttal induljon a nap?

Vágólapra másolva!
Noha egy-egy gombóc elnyalására mindig találunk jó okot – a kánikulától egészen a szerelmi bánatig – most még egy érv a fagyi élvezete mellett: egy kutatás szerint azok az emberek, akik fagylalttal indítják a napjukat, hamarabb dolgozzák fel az információkat, és gyorsabban is reagálnak.
Vágólapra másolva!

A fagylalt képes egy rossz napból is gyönyörűt varázsolni, az pedig csak hab a tortán, hogy ilyen pozitív eredményeket lehet a számlájára írni. Yoshihiko Koga, a tokiói Kyorin Egyetem professzora által végzett kísérlet résztvevői három kanál hűs desszerttel édesítették meg a reggeleket. Ezután pedig számos mentális gyakorlatot kellett elvégezniük.

Koga professzor megállapította, hogy az a csoport, aki fagylaltot evett reggelente, hamarabb dolgozta fel és jobban kezelte az információkat, mint azok az alanyok, akik nem fogyasztottak egy kanál jeges desszertet sem – írja az Independent.

Kávé helyett indítsa a reggeleket egy gombóc fagyival Forrás: pixabay.com

Koga professzor az agyhullámok működését is mérte a kísérlet alatt. Tapasztalatai szerint a jéghideg fagylalttól

az alfa-hullámok megnövekedtek, ami a koncentrációhoz, a relaxációhoz és a mentális koordinációhoz szükséges.

Később a professzor hideg vízzel is elvégezte a kísérletet, hogy ellenőrizze, vajon a fagylalt hőmérséklete hatott-e az alanyok éberségére. Bár a hideg víz is hatással volt a résztvevők mentális teljesítményére, nem olyan mértékben, mint a még hidegebb fagylalt.

Érdemes tehát fagyival kezdeni a napot – esetleg egy vaníliással édesített kávéval –, hogy elviselhetőbb legyen a korán kelés. Ezzel az egyszerű recepttel mindig lehet a fagyasztóban jeges édesség, így otthon is letesztelheti Koga professzor kísérletét: valóban fokozottabb az éberség?

Halmozza az élvezeteket egy gyümölcsös fagylaltkehellyel Forrás: pixabay.com

Házi vaníliafagylalt

Hozzávalók:

  • 500 ml tejszín
  • 70 gramm cukor
  • 3 tojássárgája
  • néhány csepp vanília aroma

Elkészítés:

A tejszínt lassan felforraljuk, majd óvatosan kevergetve hozzáadjuk a cukrot. Megvárjuk, míg elolvad, közben a tojássárgáját egy másik tálban habverővel átdolgozzuk, és lassan kevergetve a forró krémhez öntjük. Hozzáadjuk a vanília aromát is, jól elkeverjük, majd hagyjuk kihűlni. Átöntjük egy másik tálba, és körülbelül kettő vagy három órára a fagyasztóba tesszük.