Merjünk külföldön is bort kóstolni!

bor tengerpart
A Garda-tónál érdemes megkóstolni a vörös Bardolinót
Vágólapra másolva!
Ahhoz, hogy a nyaralásunk alatt igazán jól megismerjük az adott régiót, a műemlékek, a nevezetességek és a természeti látnivalók mellett érdemes a gasztronómiájába is belemerülnünk kicsit; megkóstolni a helyi specialitásokat, a piacon kapható bizarr gyümölcsöket, és a környéken készült borokat is. Igen ám, de mi alapján válasszunk italt a vacsorához vagy az esti beszélgetéshez, ha a borlapon csupa ismeretlen dolgot találunk?
Vágólapra másolva!

A legegyszerűbb és leginkább pénztárcakímélő módja a helyi borral való ismerkedésnek, ha az ebédhez vagy a vacsorához a „ház borát" rendeljük. Senkit ne tántorítson el ez a kifejezés, nyugodt szívvel kérhetjük ezeket, akár egy spanyol tengerparti étteremben, akár egy olasz trattoriában járunk,

biztosak lehetünk benne, hogy helyi pincészettől származó, száraz, minőségi bor kerül a poharunkba, amely a legtöbb felszolgált ételhez passzol majd.

Ha a borlapot böngészve végképp tanácstalanná válnánk, és nem szeretnénk kockáztatni, kérjük a felszolgáló vagy sommelier segítségét. A következő mondattal nem lőhetünk mellé:

Teljes mértékben udvarias kérés, és egyértelmű irányt mutat a felszolgálónak is. Tudja, hogy milyen keretek között mozoghat, és milyen ételhez kell ajánlania a bort. Nem fog feltenni még öt különböző kérdést, hanem pontosan kiválasztja a nekünk legmegfelelőbbet.

A Garda-tónál érdemes megkóstolni a vörös Bardolinót Forrás: STYF/Anatoli Styf

Merjünk kísérletezni a helyi ízekkel, csodákra lelhetünk!

Nem kell mindenhol chardonnay-t kóstolni, csak mert az az egyetlen, amiben megbízunk. Ne Dél-Olaszországban akarjuk megkóstolni a Chiantit, hagyjuk meg azt arra az időre, amikor majd Toszkánában kalandozunk!

Próbáljuk ki Szicíliában a nero d'avola kékszőlőből készült bort, ha északon nyaralunk, a Garda-tónál, akkor pedig a szintén vörös Bardolinót.

Ezeken a helyeken akár a szőlőültetvényeket is bebarangolhatjuk, és megismerhetjük a területet, ahol a bort adó gyümölcs termett.

Dalmáciában, Korcula szigetén a tengeri herkentyűkhöz kóstoljuk meg az autentikus fehér fajtát, a posipot, Andalúziában vessük bele magunkat a sherry rejtelmeibe, Provence-ban pedig egy testes bordói helyett lazuljunk rozéval.

Toszkánában ne hagyjuk ki a Chiantit! Forrás: Opworldresort.com

Egy pohár pezsgő vagy habzóbor külföldön is jólesik, nem kell hozzá ünnepi alkalom, csupán egy szabad fél óra, amivel magunkat ajándékozzuk meg. Lehet az délelőtt a teraszon, délután a városban vagy este a tengerparton. Spanyolországban cavaként láthatjuk az itallapon a pezsgőket, melyeket Barcelona környékén semmiképp se hagyjunk ki, hiszen

Katalóniában számos híres pezsgőgyár működik.

Olaszországban inkább frizzante vagy spumante néven keressük. Ne lepődjünk meg, ha a felszolgáláskor grátiszba egy kis harapnivaló vagy egy tálka eper érkezik mellé, ott ez a szokás, még akkor is, ha csak egy zsúfolt bevásárlóutca pici bárjába ülünk be.

A választáshoz természetesen segítségül hívhatjuk a borosappokat is, hiszen a mobilunk mindig kéznél van. Van, amelyiknél be kell pötyögni a bor nevét, van, amelyiknél elég szkennelni a címkét, máris tudjuk, mivel van dolgunk, melyik évjáratot kóstoljuk, milyen ételhez párosítsuk. Ha találtunk egy nagyon finom bort, és

valami oknál fogva nem tudunk belőle hazahozni, mindenképp fotózzuk le a címkéjét.

Így tudjuk az ismerősöknek is ajánlani, és mi sem felejtjük el, mi volt az, ami annyira ízlett. Még az is lehet, hogy itthon is kapható valahol.

Ajánlotta: Csepe Erika