A magát lelkes amatőrnek tituláló, érdekes kettős életet élő őstermelő, Szőri László, a Dinnyefarm tulajdonosa ősztől tavaszig webfejlesztéssel, nyáron pedig dinnyetermesztéssel foglalkozik. Párjának családja több mint 20 éve ebből él, László elsősorban a kisebb kertészetünkben dolgozik, új fajtákkal, öko-eljárásokkal kísérletezik.
Mi nem sárgadinnyét árulunk, hanem névvel együtt ismertetjük meg az arra érdemes fajtaválasztékot, így a vevőink is képbe kerülnek, és standunkon már a kedvenc fajtáikat keresik, nem elégszenek meg a sárga-, illetve zöldbélű elnevezésekkel."
– kezdi.
Idén 9 fajtát termesztenek sárgadinnyéből. Két alaptípusba sorolja a fajtákat; az egyik a cukordinnyeként ismert cseres héjú, halványzöldes húsú, rendkívül édes gyümölcs, a másik a kantalup típusú: gerezdes, sárga húsú, hosszúkásabb.
A már bevált fajtákon kívül minden évben igyekeznek újakkal is színesíteni a kínálatot: a citromsárga héjú, rögbilabda alakú, nyújtott sárgadinnyék, belül hófehér hússal azok, amiket mézdinnyeként is ismerhetünk. Másik újdonságuk a Piel de Sapo típusú dinnyék. Ezek hazánkba főként Spanyolországból illetve Dél-Amerikából érkeznek; színük méregzöld, nyújtott alakúak, hófehér húsuk állaga ropogós, körtére emlékeztet.
Itthon ezeket a fajtákat csak a vásárlók szűkebb szegmense ismeri, de éppen azon dolgozunk, hogy szélesebb körben is megismertessük őket a fogyasztókkal."
Az utóbbi időben nagyon sok fajtát tök alanyra oltanak, de a saját tövön érett sárgadinnye ízvilága összehasonlíthatatlan az oltottal szemben.
Fiata
Nagyon korai, narancssárga húsú, kantalaup típusú sárgadinnye. Átlag tömege 1,5-2 kg. Ovális, enyhén gerezdes, termése más fajtákhoz képest kevésbé pultálló, viszont ízvilága kiemelkedő.
Corin
Fiata jellegű, ovális, enyhén gerezdes, kantalup típusú, narancssárga húsú sárgadinnye. Korai tenyészidejű, Fiata után pár nappal érik, átlag tömege a Fiatánál valamivel nagyobb: 2-2,5 kg.
Donatello
Korai, pultálló, kantalup típusú sárgadinnye. Termése 1,5-2 kg, mély narancssárga húsú, magas cukortartalmú és ízletes. Terméshéja kemény, sárga, zöld csíkokkal a gerezdek között.
Condor
Középérésű, pultálló „olasz kantalup" típusú hibrid. Termése 1,5-2 kg átlagsúlyú, narancssárga húsú, prémium sárgadinye.
London
Galia típusú, középkorai tenyészidejű (Donatello után pár nap), pultálló cukordinye fajta. Termése 1,3-2 kg, rendkívül tetszetős, cseres héjú. Húsa zöldesfehér, magas cukortartalmú, rendkívül ízletes.
Amarillo/Ducral
Mézdinnye típusú sárgadinnye fajtahibrid. Termése ovális, rögbi labda alakú, élénk sárga színű, fényes, sima, nem cseres, enyhén barázdált felületű. Termésmérete 1,8-2,5 kg. Hússzíne éretten fehér, nagyon magas cukortartalmú, roppanós szerkezetű. Szállíthatósága, pultontarthatósága kiváló. Itthon leginkább importból ismert fajta.
Piel de Sapo
A Piel de Sapo spanyol típus, fajtaválasztékunk egyik újdonsága. Mélyzöld, repedezett, rücskös héjú, nyújtott ovális alakú sárgadinnye. 2-2,5 kg-os átlagtömegű terméseinek fehér húsa speciális, rendkívül ízletes, ropogós. Húsának állaga hasonlít a vilmoskörtére. Importból az áruházak késő ősszel kínálják. Hosszan tárolható, ezért mikulás-, vagy téli dinyének is nevezik.
Szőri László azt mondja, hogy bár más termőterületeken nagyobb hozamokat képesek produkálni ugyanakkora területről, azt csak lényegesen több műtrágya használatával tudják elérni. Ők a vetésforgós utat járják, szerves trágyát használnak, a növényvédő szereket pedig megelőzéssel próbálják minimalizálni. Hevesben korszerű növényvédelmet alkalmaznak, de feleslegesen nem permeteznek. Erdőkertesen van egy kisebb kertészetük, ahol abszolút ökológiai termesztés folyik.
Nekünk a minőség a fontos, nem a tömegtermelésű műtrágya golyók."
Ültetéshez nagyon hűvös volt a tavaszi időjárás, a fagyveszély miatt csak később tudtak kikerülni a palánták. A sok napsütés és meleg, az öntözéses termesztéssel párosítva sok jót ígér, szép dús a növények lombozata, a különféle gombás, atkás fertőzések eddig legalábbis elkerülték a földeket. A tavalyi esős nyárban sok növény szára elgombásodott, tönkrement, így rengeteg dinnye rajtamaradt, amit nem tudott kinevelni. Az idei termés kifejezetten bíztató. Ami a jó terméshez elengedhetetlen, az a rengeteg víz és a még több napsütés.
Igazából nagyon röviden összefoglalva: a gyökere „álljon a vízben", a lombja pedig a napon. Idén eső lehetett volna több, de az öntözés megoldott, míg a napfény pótolhatatlan. Szedés előtt folyamatosan kóstolgatjuk; ha ízre már hibátlanok, de még kicsit vastag a héjuk, akkor érdemes várni egy kicsit, mire annyira elvékonyodik, hogy pultképesek lesznek."
– árulja el a termelő.
Amit még fontos szem előtt tartani, hogy amikor a sárgadinnye megérett, a kocsánya körül körberepedezik, és le lehet pattintani a szárról.
Azokat a sárgadinnyéket, amiken rajta van egy rövid szár, például import dinnyéknél, éretlenül szedték le.
Bár a sárgadinnye utóérő, sosem szállhat versenybe egy saját száron megérett gyümölccsel.
És melyik fajtát ajánlja a termelő? Sárgahúsúak közül a Fiata, zöldhúsúból a London típusút. Ha még nem lenne ennyire gyakorlott a fajtákban, akkor kérdezze bátran az árust, és ne féljen megszagolni, megtapogatni a kiszemelt sárgadinnyét.