Batyu a grillen

Vágólapra másolva!
Grillsütő, pár lampion, behűtött limonádé, egy jó társaság, és kezdhetünk is sütni. Már meguntuk a faszénen pirult csirkeszárny, csirkemell, szaftos tarja, hal mellé a kenyeret vagy a parázson sült sima krumplit, és szerettünk volna valami ötletessel, egyben diétással előrukkolni. Az édesburgonya lett a kiindulási pont, de most megtöltöttük, és kis grillcsomagokat készítettünk belőle.
Vágólapra másolva!

Ahogy a spanyol viaszt, úgy a fóliában sült burgonyát sem mi találtuk fel, de a manapság itthon virágkorát élő édesburgonyás kombináció igazán jól sikerült. A vegetáriánusok, diétázók szalonna nélkül élvezhetik, mi húsos verziót készítettünk. Jelentjük: mindenki kedvence lett.

Forrás: Szarka Zsófia

Batyus édesburgonya

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 darab édesburgonya
  • 20 dkg császárszalonna
  • 1 mozzarellagolyó (125 g)
  • 10 dkg juhtúró (lehetőleg bryndza)
  • 3 szál újhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • őrölt bors
Forrás: Szarka Zsófia

Elkészítés

Az édesburgonyákat megmossuk, héjában feltesszük egy nagy fazékba főni annyi vízbe, hogy ellepje. Körülbelül harminc perc múlva, amikor teljesen megfőttek, kivesszük, és kicsit kihűtjük őket. Hosszában kettévágjuk, kikanalazzuk a belsejét úgy, hogy benne hagyunk 1 cm vastagságú krumpliréteget, így kis kosárkákat kapunk. A kikapart édesburgonyát összetörjük, összekeverjük a juhtúróval, a borssal. (Általában a juhtúró elég sós, ha mégsem, megszórhatjuk kevés sóval.) A burgonyakosárkákat félig megtöltjük a juhtúrós keverékkel, majd erre jöhet 2 mozzarellaszelet, a kockázott császárszalonna, végül néhány hagymakarika. Egy evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk. Nem gond, ha a fűszerek és az olaj a krumpli héjára, oldalaira vagy aljára folyik, csak jobban sül majd.

Bebugyoláljuk alufóliába, és mehet az izzó parázsra. A sütési idő körülbelül 20 perc. Ha nincs hely a húsoktól a grillrácson, a tűz parazsába is be lehet dobni, ilyenkor érdemes ellenőrizni 10 perc után, nehogy odakapjon.

Bár frissen a legjobb, még a vendégsereg érkezése előtt elkészíthetjük, a hűtőben akár egy napig is eláll.