Rántott kovászos uborkát és malacos popcornt ropogtattunk sör mellé

Vágólapra másolva!
Sörözés közben jólesik elmajszolni egy kis sós földimogyorót, sós perecet, sajtos pogácsát vagy apró virslis falatkákat. Jobban csúszik az ital, ha ropog valami a fogunk alatt, de mi lenne, ha lecserélnénk a hagyományos sörkorcsolyákat valami modernre, valami egészen ínycsiklandóra?
Vágólapra másolva!

Az italkorcsolyák arról ismertek, hogy sokkal jobban csúszik velük a bor vagy sör. Míg az előbbit dióval és aszalt gyümölcsökkel fogyasztottuk, addig az utóbbit sós mogyoróval és pogácsával. Eddig. A régi idők ropogtatnivalói ugyan sosem mennek ki a divatból, de itt az ideje az új ízek felfedezésének.

Finom falatkákkal jobban csúszik a nemes ital Forrás: Pozsonyi Zita

A Sör mi több idén is keresi az ország legjobb sörkorcsolyáit. A Magyarország Legjobb Sörkorcsolyája 2017 címért három kategóriában – búza, barna és láger sörökhöz társítva – várják a fényépes recepteket szeptember 4-ig. Egy személy, cég vagy szervezet több sörkorcsolyával is versenyezhet.

– mondta dr. Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

A beérkezett pályaműveket szakértő zsűri bírálja el és díjazza, az ünnepélyes díjátadó szeptember 14-én lesz. A részvételi feltételekről, szabályzatról bővebben a Sör mi több honlapján illetve Facebook-oldalán olvashatnak.

És akkor következzen néhány ötletindító recept:

A rántott kovászos uborka a modern sörkorcsolya Forrás: Pozsonyi Zita

Rántott kovászos uborka, snidlinges-fűszeres mártogatóssal

Hozzávalók:

  • 500 g kovászos uborka
  • panírozáshoz: liszt, tojás, kenyérmorzsa

A mártogatós hozzávalói:

  • 2 csomag újhagyma
  • 2 dl görög joghurt
  • 2 dl majonéz
  • 1 csokor snidling apróra vágva
  • só ízlés szerint
  • frissen őrölt bors
  • 1 gerezd fokhagyma reszelve
  • olívaolaj

Elkészítés:

Az uborkákat négy felé vágjuk, jól lecsöpögtetjük, tepsibe rakjuk, és alacsony hőfokon nagyon picit kiszárítjuk, majd panírozzuk és forró olajban kisütjük. Az újhagymát vékony karikákra vágjuk, és olívaolajon, lassú tűzön karamellizáljuk, végül összekeverjük a többi hozzávalóval, és snidlinggel megszórva tálaljuk.

Az édes, malacos popcorn lesz a baráti találkák új kedvence? Forrás: Pozsonyi Zita

Édes, malacos popcorn

Hozzávalók:

  • 10 dkg pattogatni való kukorica
  • 10 dkg bacon
  • 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 2 teáskanál hagymapor
  • 2 teáskanál fokhagyma por
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

A bacont egészben kisütjük, majd amikor már ropogós, fölszeleteljük és a többi hozzávalóval összekeverjük. Végül pedig összeforgatjuk a forrón kipattogott popcornnal.

Currys kolbász az igazi ínyenceknek Forrás: Pozsonyi Zita

Currys kolbász

Hozzávalók:

  • grillkolbász
  • ananász, apró kockákra vágva
  • pirított mogyoró, apróra vágva
  • 0,5 kg szárított salotta hagyma

A curry pasta hozzávalói:

  • 40 g sárga curry paszta
  • 1 dl húsleves
  • 3 dl kókusztej
  • 1 db lime leve
  • 2 g kaffír limelevél por
  • 15 dkg burgonya
  • 1 db vöröshagyma
  • étolaj
  • 1 evőkanál tamarind
  • 2 evőkanál halszósz
  • 1 evőkanál barnacukor

Elkészítés:

A hagymát olajon dinszteljük, utána belekeverjük a curry pasztát, kicsit pirítjuk, majd felöntjük kókusztejjel, és a húslevessel szósz állagúra sűrítjük. Tamarinddal, kaffír lime levéllel, illetve lime lével ízesítjük. A sósságát halszósszal állítjuk be. A főtt burgonyát adagonként hozzáadva, botmixerrel összeturmixoljuk. A vékony karikákra vágott salotta hagymát 70 fokos sütőben sütőpapírra teregetve 3 órán át szárítjuk, míg ropogós nem lesz. Végül a megsült kolbászokra rátesszük a szószt, a felkockázott ananászt, valamint a szárított salotta hagymát.