Újabb termékekkel bővült a tojás szennyezési termékek listája

Youtyúk és ketreces supermarketből származó tojások összehasonlító tesztje a Fekete brew barban 2016 június 14-én Youtyúk és ketreces supermarketből származó tojások összehasonlító tesztje a Fekete brew barban 2016 június 14-én
Youtyúk és ketreces supermarketből származó tojások összehasonlító tesztje a Fekete brew barban 2016 június 14-én
Vágólapra másolva!
Újabb termékekben mutatott ki fipronilt a NÉBIH laboratóriuma. Emellett a RASFF riasztási rendszeren is érkezett tájékoztatás arról, hogy – több tagország mellett – hazánkba is szállítottak szennyezett tojáslé és pasztörizált tojásrántotta termékeket. Az érintett termékekkel kapcsolatos információk megtalálhatóak a NÉBIH tematikus aloldalán.
Vágólapra másolva!

Az Európa nagy részét érintő tojás szennyezési eset kapcsán folyamatosan zajlanak a vizsgálatok. A NÉBIH, élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságként, hazai érintettség esetén nem csak egy részletet, hanem a teljes lánc minden elemét ellenőrzi, ebbe a termék vizsgálatán túl többek között a telep szerfelhasználása és az ólakban található alom ellenőrzése is beletartozik.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

A mintavétel folyamatos. A tojás és tojás termékek laboratóriumi vizsgálatai során az eddigi mintegy 100 mintából 75 mérését zárták le a szakemberek.

A friss eredmények közül teljes tojáslében, valamint egy étkezési- és egy ipari tojás tételben igazolták fipronil határérték feletti jelenlétét a vizsgálatok.

A szükséges nyomon követési vizsgálatokat a szakemberek haladéktalanul megkezdték.

A hatósági szakemberek kiemelten figyelik a nemzetközi eseményeket, valamint a RASFF rendszerbe felkerülő információkat – utóbbi felületen érkezett tájékoztatás arról, hogy német gyártású, fipronilt tartalmazó pasztörizált tojássárgája, valamint pasztörizált tojásrántotta termékből Magyarországra is szállítottak.

A NÉBIH természetesen haladéktalanul felvette a kapcsolatot az érintett hazai vállalkozással. Szerencsére a termékből nem érkezett hazánkba.

A hatóság vizsgálatok eredményeiről, valamint az intézkedésekkel kapcsolatos friss információkról a továbbiakban a NÉBIH aloldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.