Az El Camino hivatalos desszertje: tarta de Santiago

2017.09.10. 15:14

Szeretjük a jó magyar ételeket, mint a paprikás krumpli vagy a kolbászos lecsó, és kétségtelen, hogy nincs is jobb a nagymama szilvás gombócánál. De néha azért vessünk be néhány új receptet is, mondjuk a spanyol kolbászos és csirkés paellát, vagy desszertnek a spanyol mandulatortát. Tartsunk spanyol heteket a konyhában!

Mivel Spanyolországban minden régiónak saját specialitása van, nehéz összefoglalni a nemzeti ízeket. Ennek az a múltbeli magyarázata, hogy az országot kis királyságokra osztották, amelyek saját kultúrával és konyhával rendelkeztek. Sőt még ma is 17 különböző közösség létezik, saját konyhával. Azonban van néhány olyan étel, ami az egész országban népszerű, és nemzeti ételnek tekinthető.

Tipikus spanyol étel: paella tenger gyümölcseivel

Forrás: pixabay.com

Amit a legtöbben biztosan ismernek, az a tapas: apró falatkák, étvágygerjesztők, amelyeket a bárokban italokhoz kínálnak. Minden területnek sajátos kínálata van, de bizonyos alapanyagokat, mint az olívabogyó, a sonka és a kagyló, mindenhol használnak.

Aztán ott van még például a gazpacho, amely Andalúzia forró és száraz régiójából származik; egyszerű hideg paradicsomleves friss zöldségekkel, kenyérrel, olívával és kevés ecettel. A paellaspecialitások szintén nagyon népszerűek Spanyolországban, főleg a paella de marisco, ami tengeri herkentyűs egytálételt jelent. 

A sáfrány szinte állandó szereplője ennek a fogásnak, csiga, kagyló és hal helyett kerülhet bele sertés- vagy csirkehús. 

Gyorsan megvan

Forrás: pixabay.com

Csirkés és chorizo kolbászos paella

Hozzávalók:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 hagyma
  • 1 sárgarépa
  • ½ csomó friss petrezselyem
  • 70 g chorizo kolbász
  • 2 csirkecomb (csontozva, bőrözve)
  • olívaolaj
  • 1 teáskanál paprika
  • 1 piros paprika
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 750 ml tyúkhúsleves
  • 300 g rizs
  • 100 g borsó
  • 200 g garnélarák (opcionális)
  • 1 citrom

Elkészítés:

Hámozza és szeletelje a fokhagymát, a hagymát és a sárgarépát. Vágja apróra a petrezselymet, nagyobb darabokra a csirkét és a kolbászt. Tegyen olívaolajat egy nagy méretű, keskenyebb peremű lábasba, majd közepes lángon süsse körülbelül 5 percig a felszeletelt hozzávalókat. Aprítsa fel a piros paprikát, majd adja hozzá, és kevergesse még 5 percig.

Folyamatos keverés mellett adja hozzá a rizst, majd öntse fel a tyúkhúslevessel. Adjon hozzá sót és borsot, majd folyamatos kevergetés mellett párolja körülbelül 15 percig. Keverje hozzá a borsót, és ha szereti, a garnélarákot, helyezze vissza a fedőt, és főzze további 5 percig. Amint elkészült, tálalja friss petrezselyemmel és citromszeltekkel.

Top spanyol desszertek

Ahogy a paellára, a desszertekre is jellemző, hogy ahány város, falu, annyiféleképpen készítik ugyanazt az édességet. A krémes pudingoktól kezdve a süteményekig, minden desszert nagyon finom, tehát ha édesszájú, a spanyol ínyencségekben nem fog csalódni. A tarta de Santiago, a híres spanyol mandulatorta Galíciából származik. Az elkészítéséhez használhat piteformát vagy egy sima tepsit is. 

Gyakran fogyasztják délutánonként a kávé, a tea mellé, vagy desszertként az ebéd után. 

A torta érdekessége a felszínét díszítő kereszt, amelynek eredete 1924-re nyúlik vissza, amikor José Mora Soto, a Casa Mora pékség tulajdonosa a jellegzetes sziluettel kezdte el díszíteni a mandulatortákat. Akkora sikert aratott, hogy azóta nemcsak Galíciában, de Spanyolország-szerte porcukorral szórják rá Szent Jakab jelét. A Szent Jakab-utat, vagyis az El Caminót mindenki ismeri: a zarándokút Santiago de Compostelában, Galícia fővárosában ér véget. Húsvét alkalmával különböző hagyományos finomságokkal várják a látogatókat; a tarta de Santiago például elmaradhatatlan.

A tarta de Santiagót Szent Jakab keresztje díszíti

Forrás: www.thevintagemixer.com

Tarta de Santiago

Hozzávalók:

  • 1 tojás
  • 2/3 csésze cukor
  • 1 ¼ csésze liszt

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 4 tojás
  • 1 ¼ csésze cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 csésze apróra vágott mandula

Hozzávalók a feltéthez:

  • porcukor
  • friss gyümölcsök

Elkészítés:

Verje fel a tojást a cukorral és egy kanál forró vízzel, míg krémes nem lesz. Lassan öntse hozzá a lisztet, és addig keverje, amíg a táltól el nem válik. Nyújtsa ki a tésztát, majd fektesse a tepsibe, a pite- vagy tortaformába.

A töltelékhez keverje a tojást a cukorral krémesre, majd öntse bele az őrölt mandulát és a citromhéjat. Keverje el, majd öntse a formába. Melegítse elő a sütőt 176 °C-ra, majd süsse 30 percig, amíg a torta aranybarna nem lesz. Hagyja hűlni, majd díszítse porcukorral és friss gyümölcsökkel.

A kóstolnivalók sora a tarta de questo ínyencséggel folytatódik, amely nem más, mint a sajttorta Cantabriából. Szívesen fogyasztják hétvégi vacsorákon, így a menük egyik állandó főszereplője. 

Aztán ott van a crema catalana, azaz katalán krém, amelyet tejszínből, tojásból és karamellizált cukorból készítenek. Ez a finomság annyira népszerű, hogy gyakran lehet találkozni „crema catalana ízű" likőrökkel és fagylaltokkal. 

A kedvencek közé tartozik a churros, amit szívesen fogyasztanak reggelire, snackként, lefekvés előtt vagy két étkezés között. A churros egyszerű tésztarudacskákat jelent, és nem más, mint egy fánk.

Churros

Forrás: pixabay.com

Csokoládés churros

Hozzávalók a tésztához:

  • 1 csésze + 1 evőkanál víz
  • 1 csésze liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál só
  • ¼ teáskanál fahéj
  • olívaolaj a sütéshez

Hozzávalók a csokoládékrémhez:

  • 50 g étcsokoládé
  • 25 g vaj
  • 125 ml tejszín
  • 1 evőkanál cukor.

Elkészítés:

Kezdje a a csokoládékrémmel: gőz fölött olvassza meg a csokoládét, majd adja hozzá a többi alapanyagot, alaposan keverje el.

Adja a liszthez a sütőport, a fahéjat és a sót. Forralja fel a vizet, majd vegye le a tűzről, és adja hozzá a lisztes keveréket. Dolgozza jól össze, amíg a tészta csomómentes nem lesz (körülbelül 2-3 perc).

Egy lábasban melegítse fel az olívaolajat, töltse a tésztát egy széles szájú nyomózsákba, majd készítsen ízlés szerinti hosszúságú darabokat. Süsse előre felmelegített, forró olajban addig, amíg aranybarna nem lesz. A kisült tésztákat tegye papírtörlőre. A churrost forrón tálalja.

 

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTRO OLDALÁN: