Evett már rántott olívabogyót?

Vágólapra másolva!
Az olívabogyó megosztja az embereket: vannak, akik szeretik, míg mások ki nem állhatják az ízét. Bármelyik csoportba is tartozik, a bogyó pozitív hatásai tagadhatatlanok. Készítsen olívakrémet a szív egészségéért, vagy falatozzon rántott olívát a szabadgyökök ellen!
Vágólapra másolva!

Az olajfa igazán különleges növény; egy-egy példány akár több ezer évig is elélhet. Egészségügyi szempontból az olíva egy igazi kincs, ami jó hír azoknak, akik szívesen fogyasztják, míg ösztönző azoknak, akik eddig ódzkodva haraptak rá.

Az olíva segíti az emésztést és védi az érrendszert Forrás: pixabay.com

Nemcsak E-vitaminban, de egészséges zsírokban is gazdag. Az E-vitaminnak antioxidáns tulajdonságai vannak, tehát védi a szervezetet a káros hatásoktól. Az olívabogyó fő zsírja az olajsav, egy telítetlen zsírsav. A kutatások szerint az olajsav véd a rák ellen, és segít fenntartani a jó szív egészséget.

Az olíva emellett gátolja a zsírok lerakódását, csökkenti a vérnyomást, gyulladáscsökkentő hatású, védi az érrendszert és segíti az emésztést.

Ám, ahogy a legtöbb élelmiszert, az olívát sem szabad túlzásba vinni; noha tele van tápanyagokkal, az üzletekben értékesített fajtáknak magas a nátriumszintje, amely túlzott fogyaztása magas vérnyomáshoz vezethet.

Ha szereti, vagy kiaknázná az egészségügyi előnyeit, fogyassza más egészséges hozzávalókkal. Próbálja ki a következő recepteket, és szerettesse meg a családdal az olívabogyót!

Az olasz ízvilágért fűszerezze salátáját bazsalikommal Forrás: pixabay.com

Saláta paradicsommal, olívával, fetával és uborkával

Hozzávalók az öntethez:

  • ½ csésze extra szűz olívaolaj
  • ¼ csésze vörösbor ecet
  • 1 ½ teáskanál cukor
  • 1 gerezd fokhagyma, apróra törve
  • 1 evőkanál friss kapor, őrölt
  • 1 teáskanál oregánó
  • ¼ teáskanál só
  • frissen őrölt zöld bors, ízlése szerint

Hozzávalók a salátához:

  • 3 nagy paradicsom apróra vágva
  • 2 nagy uborka kockára vágva
  • ½ csésze olívabogyó
  • ½ csésze feta sajt
  • 2 evőkanál friss kapor

Elkészítés:

Az öntet hozzávalóit egyszerűen keverje össze alaposan egy nagyobb tálban, majd tegyen így a saláta hozzávalóival is. Öntse rá az öntetet, amíg be nem vonja teljesen a salátát. Hagyja letakarva a pulton fél-egy órára, hogy az ízek összeérjenek.

Ínyenc sült olíva előételnek Forrás: www.foodnetwork.com

Sült olívabogyók könnyű előételnek

A sült olíva puha, az íze enyhe, és melegen omlik szét a szájban.

Hozzávalók:

  • körülbelül 3 csésze válogatott olívabogyó (fekete, zöld, kalamata)
  • körülbelül 1 csésze feta sajt, falatnyi kockákra vágva
  • 1 vagy 2 jalapeno paprika, vékonyra szeletelve
  • 1 citrom leve
  • egy kis friss kakukkfű
  • só és frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál vörösbor vagy cseresznye gyümölcsecet
  • ízlés szerint fokhagyma

Elkészítés:

Melegítse elő a sütőt 200 fokra. Keverje össze a hozzávalókat egy kerámia edényben, majd süsse húsz percig. Melegen fogyasszuk.

Forrás: The Garum Factory

Rántott olívabogyó

Hozzávalók:

  • 1 ½ üveg zöld olívabogyó
  • ½ csésze zsemlemorzsa
  • ½ csésze liszt
  • 1 felvert tojás
  • olaj a sütéshez
  • parmezán sajt a díszítéshez

Hozzávalók a mártáshoz:

  • 1/3 csésze majonéz
  • 1/2 citrom leve
  • 1 fokhagyma, apróra törve
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

Készítse ki a lisztet, a zsemlemorzsát és a tojást egy-egy tálba, majd panírozza be az olívát. Süsse a bogyókat az előre felmelegített olajban, amíg aranybarnák nem lesznek, majd tegye papírtörlőre. Míg egy kicsit hűl, keverje össze a mártás hozzávalóit. A bogyókat melegen fogyassza. Ha esetleg nem fogyna el azonnal, sütőben szinte frissre lehet melegíteni.

Olívakrém az mediterrán hangulatú reggelekhez Forrás: pixabay.com

Olívakrém

Hozzávalók:

  • 227 gramm krémsajt
  • ½ csésze apróra vágott töltött vagy sima olíva
  • 2 evőkanál apróra vágott hagyma
  • 1 csipetnyi fokhagymapor opcionálisan, vagy egy kisebb gerezd fokhagyma, apróra törve

Elkészítés:

Egyszerűen dolgozza össze jól a hozzávalókat, majd hűtse le. A legjobb pirítós kenyérre kenve, reggelire vagy akár uzsonnára.