Gyorstalpaló a tökéletes feketéhez

Vágólapra másolva!
Az ajtóban a sor vége a kávézóban, az óra ketyeg, és bár a fekete illata ínycsiklandó, de nemcsak a busz, a metró vagy a vonat nem vár, a főnök sem. Már lassan a munkahelyen kellene lenni, pedig a reggeli latte tenné kicsit jobbá az álmos reggelt. Mit tegyünk egy ilyen helyzetben? Inkább kerüljük el a sorban állást, és készítsük el reggeli kávénkat a saját konyhánkban, akár egy igazi barista!
Vágólapra másolva!

Restiben kávét venni kockázatos, a pékségekben általában jó minőségűeket kínálnak, de gyakran a legolcsóbb tejet habosítják bele, amitől az egész pocsék lesz. Aki rajong a kávéért, annál nemcsak az a cél, hogy felébredjen, hanem ügyel arra is, hogy a csészébe igazán jó fekete kerüljön. A következő barista tippekkel berendezheti konyhájában saját kis kávézóját.

A kávé csak annyira lehet jó, mint amennyire az alapanyagok Forrás: Nespresso

A kávé lefeljebb annyira lehet jó, mint amennyire az alapanyagok. Tehát első lépésként felejtse el az őrölt, bolti kávét, és vásároljon helyette inkább egész babokat. Ha frissen őröli, sokkal ízesebb lesz, mintha bezacskózott porból inná. Nagyon fontos, hogy csak annyi kávét őröljön, amennyire szüksége van.

Emellett ismerni kell a kávébab származási helyét is: az afrikai sötétebb és savasabb, míg a dél-amerikai kevésbé savas és közepesen pörkölt. A guatemalai kávébab nagyon jó kiindulópont: az íze egyensúlyban van a közepes pörköléssel.

Ám nemcsak a bab minőségétől és a kávépor frissességétől függ a kávé íze, hanem a kávéfőző tisztaságától is.

A kávébabokban olaj van, ami rárakódik a kávéfőző belsejére. Ha nem tisztítja meg rendesen, akkor a következő adag kávénak égett íze lehet.

Fedezze fel az önben rejlő baristát, és ne csak rétegezzen, hanem díszítsen is! Forrás: Nespresso

Ha tejjel issza a feketét, lehetőleg házit, vagy a boltiból a friss, jó minőségűt válassza. A tartós, olcsó dobozosokat, és tejutánzatokat felejtse el! Ha habosítja is, akkor magasabb zsírtartalmút használjon, abból lesz a szép fehér felhő a csészében.

A tökéletes cappuccino titka

A titok a megfelelően felgőzölt tej. Először töltse meg a gőzölő pohár egyharmadát tejjel. Ez a mennyiség még éppen tökéletes, hogy megfelelően fel tudja gőzölni, és ne csorduljon túl a pohár peremén.

Először helyezze a gőzölő pálcát a tej felszínére, majd kapcsolja be a gőzölőt. Amint a tej elkezd felmelegedni, igazítsa a pálcát a pohár oldalához, és engedje lentebb. Mielőtt a tej túlságosan felforrósodna, kapcsolja ki a gőzölőt. Mérje ki a kávét, és óvatosan, a csésze falát megcélozva, öntse bele a felgőzölt tejet.

A tökéletes cappuccino titka a jól felgőzölt tej Forrás: Nespresso

Ha kész a cappuccino, díszítse is! A kávé díszítésének négy módja van: sablon, szabadkezes öntés, rajzolás és tejhabszobrászat. Sablont kapni és készíteni is lehet, és ez a díszítés legegyszerűbb módja. Válassza ki a port, amivel ízesítené a kávéját, majd helyezze a sablont a csésze fölé, és szórja rá a port.

Egy cappuccinóhoz jól illik a kakaó vagy a fahéj, míg egy lattéhoz az égetett cukor.

A szabadkezes öntés valamivel bonyolultabb, de ha ügyes, többféle mintával is feldobhatja a reggeli italát. A rajzolás lényege, hogy egy hegyes végű eszközzel vagy öntetekkel mintákat rajzol a kávéhab tetejére. Ennél jobban már csak a habszobrászatnál engedheti szabadjára a fantáziáját: először gőzölje jó keményre a tejet, majd alkosson belőle kis figurákat a kávé tetejére.

Az espressót is megbolondíthatja egy csokoládé vagy egy vaníliaaromával Forrás: Nespresso

Ön inkább ízesen, mint hagymányosan szereti? Használjon különböző fűszereket, és máris másként indul egy esős, szomorú őszi nap. Ha szívesen próbál ki új ízeket, válasszon vanília, dió, borsmenta, kókusz, málna, fahéj, rum, csokoládé vagy narancs ízt, és használja a fantáziáját is: párosítsa őket!

A narancs például nagyon jól kombinálható a csokoládéval vagy a vaníliával.

De készíthet házi szirupot is cukorból, vízből, és mondjuk édesnarancs illóólajból. Adja a kávéjához és élvezze az ízkavalkádot!

Édesnarancs-szirup

Két csészényi vizet forraljunk fel egy edényben, keverjük bele két csészényi cukrot, majd vegyük alacsonyabb hőfokra a lángot vagy a főzőlap szabályzóját. Kevergessük addig, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Vegyük le a tűzről, hűtsük szobahőmérsékletűre, majd cseppentsünk bele 3 csepp 100% tisztaságú, kizárólag természetes alapanyagból készült, minősített édesnarancs illóolajat. Öntsük üvegbe, tároljuk hűtőszekrényben.