Burgenlandban ilyentájt minden a libáról szól

Vágólapra másolva!
Amikor őszbe borul Burgenland, beköszönt a szüret vidám hangulata is, és az éttermek kínálatában sorra jelennek meg a libából készült finomságok. Tudniillik a házilúd Burgenland titkos címerállata. A gasztronómiai élményt a tartomány legjobb borai teszik teljessé, amelyek nemzetközi szinten is komoly elismerésnek örvendenek.
Vágólapra másolva!

Burgenland védőszentjéhez, Szent Mártonhoz kapcsolódik az a történet, amely megmagyarázza, miért pont liba kerül az asztalra a Márton-napi ünnepségek alatt. Szent Márton nem szerette volna felcserélni vidéki életét a püspöki palotában folytatott fényűző létre, ezért a libaólban rejtőzött el a püspöki küldöttség elől. A liba hangos gágogása azonban elárulta a rejtekhelyét. Azóta Márton-napra „büntetésként” egy liba kerül a sütőbe vagy a fazékba, de az asztalra mindenképp.

Burgenlandi gasztronómiai esemény Forrás: Österreich Werbung_kepszerkesztoseg.hu

A tartomány különböző gasztronómiai fesztiváljain a libából készült finomságok mellett a helyi specialitások és borok, valamint a helybéli gazdák és tradíciók állnak a középpontban. Az érdeklődők olyan nagyszerű programokon vehetnek részt, mint például egy látogatás a Vila Vita üdülőkomplexum ínyencszentélyében vagy a kézműves vásár Rustban, különleges asztali örömök Bad Tatzmansdorfban, mámoros bortúra Oggau-ban, gálaest Markt St. Martinban vagy Márton-napi mulatságok St. Martin an der Raab településén.

A libatartás több évszázados hagyományát élesztette fel a gazdák egy csoportja az új évszázad elején.

Az állatokat ismét szabadon tartják a nagy kiterjedésű legelőkön, ott növekednek és híznak ízletes Márton-napi libává.

A kezdeményezés egyik vezéralakja Siegfried Marth, a Dél-Burgenlandban található Hagensdorfi Masi-Hof gazdája volt, akinek a birtokain ameddig a szem ellát, libák gágognak.

A Márton-napi liba kéz a kézben jár a borral Forrás: Österreich Werbung_kepszerkesztoseg.hu

A házilúdból nemcsak libasültet lehet készíteni, hanem könnyű és modern ételeket is, mint a libapástétom, amely üvegbe zárva egész évben ott lehet a polcon. A Márton-napi liba kéz a kézben jár a borral, szinte elválaszthatatlan társak.

November 11-én ünnepélyes keretek között felszentelik az újbort, majd koccintásra kerül a sor. Ám a kóstoláshoz a borász engedélye is szükséges!

Ezt a szokást a mai napig ápolják a Fertő-tó környékén, de Közép- és Dél-Burgenlandban is különféle ünnepségekkel és rendezvényekkel köszöntik az újbort. A libasült intenzív aromái nagyszerűen párosulnak a vörösborok erdei bogyós karakterével.

A klasszikus libasülthöz tökéletesen illik egy elegáns zweigelt vagy egy érett kékfrankos.

Most pedig készítsen ön is Márton-napi libasültet!

Fogyassza almás sült lilakáposztával, kelbimbóval és burgonyagombóccal Forrás: www.burgenland-schmeckt.at

Márton-napi libasült, hagyományos burgenlandi módon

Hozzávalók:

  • 1 egész házi liba
  • 450 g ízletes alma
  • 150 g mazsola
  • só, frissen tört bors, paprika, majoránna, kakukkfű, rozmaring
  • 1,25 dl vörösbor
  • egy narancs leve
  • 1 csokor friss rozmaring

Elkészítés:

Mártsa vízbe a rozmaringot, majd hagyja lecsöpögni. Az almákat hámozza meg, vágja vékony szeletekre és keverje össze a rozmaringgal. A libát kívül-belül alaposan dörzsölje be finomra őrölt fűszerekkel és sóval, majd töltse meg az almával és a rozmaringgal. Díszítse, és a mellére fektetve tegye a tepsibe. Adjon hozzá egy kis marhahúslevest vagy vizet, majd tegye az előmelegített sütőbe. Kilónként körülbelül egy órát süsse, közben több alkalommal fordítsa és locsolja meg. Körülbelül fél órával azelőtt, hogy teljesen megsült, öntse le a vörösborral.

A liba bőre különösen ropogós lesz, ha a mellét és a combját sós vízzel vagy pálinkával megkeni, és 10-15 percig magas hőfokon a sütőben süti. A kész ludat vegye ki a sütőből. A sütésből megmaradt léhez adja hozzá a narancslevet, és főzze össze, majd tálalja.

Mellé almás sült lilakáposztát, kelbimbót, burgonyagombócot fogyaszthat.