James Bond egyik kedvenc alkoholos itala

Vágólapra másolva!
Az oroszoknál a vodka a hajnalig tartó családi összejövetelek, baráti szórakozás és mulatozás nélkülözhetetlen kelléke: a mi szemünkkel nézve a visszafogottságnak nyoma sehol, amikor az asztalra csapják a kiürült decis poharakat. Finnországban fontos szempont a mértékletesség – legalábbis a hivatalos alkoholfogyasztási edukáció szintjén; ott nem ledöntik, hanem kortyolgatva ízlelgetik a vodkát. Hogy aztán a városi legendákból ismert Helsinkiből Tallinnba tartó kompokon mi történik, az más kérdés. Az biztos, hogy a finnek sem vetik meg a hagyományosan gabonából vagy burgonyából készült italt, és a jól ismert márkákon kívül még jó pár féle előfordul náluk.
Vágólapra másolva!

Nemcsak James Bond, hanem a fél világ kedvenc alkoholos itala. Az élet vize elnevezés onnan ered, hogy a keményítőtartalmú alapanyagból készült italt kezdetben orvosi célokra használták. A vodka orosz és lengyel területekről származik, a vóda vizet jelent, a -ka kicsinyítő képzővel ellátott szó – vodka – pedig vizecskét. Az orosz vodka hagyományosan árpából készített gabonapárlat, 1450 táján kezdték el készíteni a szerzetesek a monostorokban. A 15. századra a vodka átlépte a lengyel, valamint orosz határt, és Európa északi országai felé indult hódító útjára.

A vodka a sáv az, ahol a legtöbb fogy Forrás: Finlandia

A hadjáratot siker koronázta, hiszen hamarosan az egyik legkedveltebb ital lett. Sőt, kialakult az úgynevezett vodka sáv is, ami Oroszországtól a balti államokon át a skandináv országokig terjed, de Magyarország és Szlovákia Ukrajnával határos részeit is magába foglalja. Ez a sáv az, ahol a legtöbb vodka fogy. A vodkák, a borokhoz hasonlóan, ízükben eltérnek egymástól, részben a felhasznált alapanyagok, részben pedig az előállításnak köszönhetően.

A Finlandia alapja a gleccserolvadásból származó forrásvíz Forrás: Finlandia

A finneknél kizárólag a házigazda töltheti ki, és az oroszoknál is egy kijelölt személy végzi ezt a feladatot.

Oroszországban az is lényeges, hogy kitöltésnél a pohár ne kézben legyen, hanem mindig az asztalon álljon, és sose hagyják üresen, mert az szerencsétlenséget hoz.

Koccintáskor sosem marad el az „Egészségedre!" kifejezés, és sok más nyelven jó szerencsét vagy jó egészéget kívánunk egymásnak. Finnországban ezt a

kifejezéssel teszik. Oroszországban Na zdorovie!, Olaszországban Salute!, Németországban Prosit!, Spanyolországban Salud!, Romániában Noroc!, Franciaországban pedig Santé!, vagy a nemzetközi kifejezés, amit szinte mindehol értenek poháremeléskor: Csin-csin!

Mindenki ismeri a klasszikus vodka-paradicsomlé párosítást, mi most egy kicsit merészebb koktélok elkészítésére buzdítunk – kávéval.

Nordic Espresso

Hozzávalók:

  • 4 cl vodka
  • 2 cl presszókávé
  • 1 cl cukorszirup
  • narancs (vegyszermentes, kezeletlen héjú)

Elkészítés:

A cukorszirupot töltsük egy martinis pohárba, a presszókávét és a vodkát pedig egy shakerbe. A shakert jól rázzuk össze, majd az italt öntsük a cukorszirupra. Dekorációnak vágjunk fel egy narancsot apró szeletekre, amelynek egy félbevágott cikkét helyezzük a pohár szélére.

Forrás: Rácz Tomi

Finnish cold brew

Hozzávalók:

  • gyömbér
  • 1 dl tonik
  • 2 dl cold brew
  • 2 cl vodka

Elkészítés:

A cold brew elkészítéséhez világos, közepes pörkölésű, 100% arabica kávé a legkiválóbb választás. Ennek durva őrleményét öntsük fel hideg vízzel, majd 10-12 órára tegyük a hűtőbe és hagyjuk ázni, ha letelt az idő szűrjük le. Ezt követően reszeljünk egy kevés gyömbért poharunkba, öntsünk rá 1dl tonikot, 2 cl vodkát és a kész cold brew-t.