Desszertek India konyhájából

Vágólapra másolva!
A desszertek a gyengéink: igazi kényeztetést adnak egy hideg téli estén, vagy éppen megvigasztalnak egy fárasztó nap után. A kedvenc süteményünk egy falatnyi boldogság, egy apró öröm egy hosszú és fárasztó nap után. Nem véletlen, hogy még az istenek is imádják: Ganésa kedvenc desszertje például a modak volt.
Vágólapra másolva!

Az édes és krémes rizspudingtól kezdve, a sáfránnyal ízesített labdákig az indiai desszertkínálat igen széles. Sok finomságot csak különleges alkalmakkor fogyasztanak, fesztiválok vagy ünnepek idején. A legtöbb édesség fő alapanyaga a cukor, a tej és a khoya, ám ezek az összetevők régiónként változhatnak.

Forrás: pixabay.com

A khoya elkészítése nagyon időigényes: két órán át kell kevergetni!

A más néven mawa nevű étel tejből készül, méghozzá egy liter teljes zsírtartalmúból. A tejet közepes lángon fel kell futtatni, majd kisebb lángon kevergetés mellett még tovább forralni addig, amíg a tej elkezd szemcsésedni. Ez a forrástól számított 50 perc körül indul meg. És még nincs itt a vége! Addig kell folytatni a keverést, míg a tej lassan elkezd megszilárdulni. Körülbelül két óra, és a tej annyira összeáll, hogy elválik az edény falától. Egy liter tejből 23-25 deka khoya lesz. Hűtőben 4-5 napig eláll. Lentebb meg is adjuk a gulab jamun recceptjét, aminek az elkészítéséhez khoya szükséges.

Khoya, más néven mawa Forrás: Sailusfood

A desszerteket általában mandulával, pisztáciával, kardamommal, szerecsendióval, szegfűszeggel, dióval vagy fekete borssal ízesítik.

A batasha egy nagyon népszerű édesség Bangladesh környékén, leginkább a hindu fesztiválokon fogyasztják. Az elkészítése nagyon egyszerű, és nincs szükség másra hozzá, mint cukorra, szódabikarbónára és vízre.

Batasha Forrás: youtube.com

Batasha

Hozzávalók:

  • 2 csésze cukor
  • fél csésze víz
  • fél teáskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

Tegye fel főni egy edénybe a vizet és a cukrot közepes lángon, majd addig főzze, amíg a cukor fel nem oldódik, és az állaga szirupos nem lesz. Állandó kevergetés mellett forralja fel, és még öt percig hagyja forrni. Vegye le a tűzről, majd adja hozzá a szódabikarbónát. Keverje össze majd egy alufóliára egy kanál segítségével formázzon lapos kör alakot. Hagyja teljesen megszilárdulni.

Gulab jamunt fogyasztanak például a Diwali hindu fesztiválon is Forrás: pixabay.com

Gulab Jamun

A gulab jamun szintén egy ünnepi kedvenc, amit Indiában az újév kezdetén, a fények ünnepén, születésnapokon vagy például házzasságkötések alkalmával készítenek.

Hozzávalók:

  • 350 g khoya
  • 3 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • ½ liter víz
  • egy csipetnyi sáfrány
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze a khoyát, a lisztet, majd formázzunk belőle labdákat. Készítsünk cukorszirupot a vízből és a cukorból, majd adjuk hozzá a sáfrányt. Süssük ki olajban a labdákat, majd tegyük a cukorszirupba. Melegen tálaljuk.

Ganésa isten egyik kedvelt édessége a modak Forrás: flickr.com

A modak is egy kedvelt édesség, amit az elefántfejű hindu istenség, Ganésa, a költők és kereskedők védelmezőjének ünnepén fogyasztanak.

A modak például azon édességek közé tartozik, amit az isten különösen szeretett, ezért szokták ilyenkor elkészíteni, és felajánlani neki.

Ganésa azonban nemcsak a desszerteket kedvelte, hanem álítólag a banánt és a puffasztott rizst is. A modakot kókusszal, a kókuszcukorral, szerencsendióva és olykor sáfránnyal töltik meg.

Modak

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1 csésze friss kókusz
  • fél csésze kókuszcukor
  • 1 teáskanál szezámmag
  • 1 teáskanál mák
  • 2 teáskanál kesudió, apróra vágva
  • 1 teáskanál mandula, apróra vágva
  • fél teáskanál kardamom

Hozzávalók a tésztához:

  • 1 csésze víz
  • 2 teáskanál olaj
  • 1 csésze rizsliszt
  • só ízlés szerint

Elkészítés:

Keverje össze egy tálban a kókuszt és a kókuszcukrot, majd süsse közepes lángon, amíg a cukor megolvad, majd egy kicsit megszilárdul. Adja hozzá a pörkölt szezámmagot, a mákot, a kardamomot, a kesudiót és a mandulát. Ízlés szerint szárított gyümölcsöt is tehet bele. Keverje jól össze, majd hagyja kihűlni.

Egy tálban forralja fel a vizet a sóval és az olajjal, forrás után pedig kapcsolja le a gázt, és adja hozzá a rizslisztet. Fedje le, majd tegye félre néhány percre. Gyúrja a tésztát legalább 5 percig, és adjon hozzá még egy kis olajat és vizet, ha szükséges, de vigyázzon. Gyúrja, amíg rendesen össze nem áll, különben a modak készítésénél szétszakadhat. Csípjon ki egy kis darabot, formázzon labdát, majd a nagyujja segítségével nyomkodja szét, és készítsen belőle kis csészéket. Helyezze a tenyerébe a csésze alakú tésztát, majd tegyen bele a kókuszos töltelékből. Kezdje el lassan összehajtani a széleket, és formázzon kis ráncokat, amik a végén összeállnak majd, és könnyen össze tud nyomni, mint egy kis zsákot. Tegyen egy edénybe vizet, majd helyezze bele a modakokat, és gőzölje legalább 10 percig.

A payasm egy rizsből és tejből készült puding, amit kesudióval és mazsolával fogyasztanak. Úgy gondolják, hogya neve a peeyusham szóból származik, ami nektárt vagy ambróziát jelent.

Délen kultúrától és kortól függetlenül szívesen fogyasztják. Sok változata létezik, így készíthetjük ananász, sárgarépa és mangó felhasználásával is. A dél-indiai rava kesari egy krémes és ízletes desszert, amelynek alapja az indiai bivalytejből készült kisütött vaj. Adhatunk hozzá ízlés szerint gyümölcsöt is, például ananászt vagy mangót, amitől még ízletesebb lesz.

Ehhez hasonló finomság Dél-Indiában a kozhukkattai, amit kókusszal és kókuszcukorral töltenek, és reggelire, vagy teához esznek.

A kaju ki barfi szintén egy tej alapú édesség, amit hagyományosan különleges ünnepekkor készítenek Forrás: OrderYourChoice

Kaju ki barfi kesudióval

Hozzávalók:

  • 250 g kesudió
  • 250 g cukor
  • 240 g tej
  • ízlés szerint ízesíthető kardamommal

Elkészítés:
Keverje össze robotgéppel az aprított kesudiót és a tejet, majd adja hozzá a cukrot, és kezdje el főzni alacsony hűfokon, állandó kevergetés mellett, amíg fel nem forr. Folytassa a főzést és a keverést, amíg el nem válik az edény falától. Vegye le a tűzről, majd hagyja kihűlni, és nyújtsa ki egy sütőpapíron. Vagdossa fel gyémánt formára, majd hagyja még hűlni néhány percig. Fogyassza kesudióval.