Ezek a világ legdrágább ételei – a legszegényebb országokban

Vágólapra másolva!
A világ legszegényebb országaiban az alapvető élelmiszerek ára elérheti akár az egy napi keresetet is, ez fokozottan igaz a polgárháborús övezetekre vagy a gazdasági válságban szenvedő országokra.
Vágólapra másolva!

A világ legszegényebb országaiban egy tál étel ára akár egy több száz amerikai dollárnak megfelelő összeget is elérhet – derült ki a Mastercard és a World Food Programme legújabb kutatásából. A vizsgálat során kiszámolták, hogy az egyes országokban egy tál hétköznapi étel ára az átlagos napi bevétel hány százalékának felel meg.

Naponta 815 millió ember éhezik a világon Forrás: pixabay.com

A különbség nagyon éles a gazdag világ és a szegény országok között: New York-ban például egy egyszerű ételt, mint amilyen a babpörkölt, 1,2 amerikai dollárból meg lehet főzni – ez az összeg az átlagos napi bevétel 0,6%-a. Ám Dél-Szudánban egy tál hasonló étel ennek a 268-szorosába kerül, ami arányosítva 321,7 amerikai dollárnak felelne meg (átváltva körülbelül 84 000 Ft).

Az érintett országok pénznemében kiszámolták, mennyi az egy fogáshoz megvásárolt hozzávalók ára. Az egy főre jutó GDP-ből – az ország pénznemében – meghatározták az átlagos napi keresetet is. Végül megállapították az étel és a napi kereset arányát: a napi kereset hány százaléka szükséges a hozzávalók beszerzéséhez, amelyből mindössze egy fogás készíthető el. Az összeget úgy számították ki, hogy egy fejlődő ország élelem-napi kereset arányát alkalmazták, és egy New York-i fogyasztó napi költségvetését vették alapul.

A tanulmány szerint a legrosszabbul teljesítő országok között szerepel a Dél-szudáni Köztársaság: egy tál étel – minden esetben a New-York-i átlagkeresettel számolva – 321,7 dollárba kerül, ami a szudáni napi átlagfizetés 155%-a.

A következő ország a Nigériai Szövetségi Köztársaság, ahol egy tál hétköznapi étel 200,32 dollár, vagyis ennek megvásárlásához pedig

a nigériai napi átlagfizetés 121%-ára lenne szükség.

Szíriában egy tál étel 190,11 dollár (átváltva körülbelül 49 500 Ft), ami szíriai napi átlagfizetés 115%-a. A Malawi Köztársaságban egy tál étel 94,43 dollárba (átváltva körülbelül 24 500 Ft) kerül, tehá a malawi napi átlagfizetés 45%-ára van szükség, míg a Kongói Demokratikus Köztársaságban egy tál étel ára 82,1 dollár (átváltva körülbelül 21 350 Ft), ami a kongói napi átlagfizetés 40%-a.

A Nigériai Szövetségi Köztársaságban egy tál étel megvásárlásához a napi átlagfizetés 121%-ára lenne szükség Forrás: pixabay.com

Naponta 815 millió ember éhezik a világon

Egy korábbi kutatás kimutatta a közvetlen összefüggést a tápláló iskolai ételek, valamint a gyermekek későbbi életük során elért tudományos eredményeik és sikereik között. Azoknak a gyermekeknek, akik részt vehettek egy tízéves iskolai étkeztetési programban Sri Lankán, felnőtt korukban a havi keresetük átlagosan 5%-kal volt magasabb.

– mondta Ann Cairns a Mastercard nemzetközi ügyekért felelős elnöke.

„Az étel valódi ára a világ körül" elnevezésű kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a viszályok milyen kegyetlen különbségeket teremtenek az élelemhez való hozzáférésben" – mondta David Beasley, a Világélelmezési Program ügyvezető igazgatója.