Gyömbéres házi sör, ami a náthát is gyógyítja

ginger ale, gyömbér, gyömbérsör, sör
Vágólapra másolva!
A gyömbér az ókori Indiában, Kínában, Görögországban és Rómában fűszerként és gyógynövényként is nagy tiszteletnek örvend még a mai napig is. Használhatjuk sütemények alapanyagaként, készíthetünk belőle teát, vagy például sört.
Vágólapra másolva!

A gyömbér délkelet-ázsiai, indiai és kínai származású fűszer és gyógynövény. Különböző formákban is fel lehet használni: frissen, szárítva, cukorszirupban, pirítva, reszelve, savanyítva. Utóbbi esetében papírvékonyra szeleteljük és ecetben savanyítjuk, ez a gari, Japán kedvelt savanyúja, amit szívesen fogyasztanak például szusi mellé.

A japán gari, vagyis a savanyított gyömbér Forrás: Viet World Kitchen

A megfázás csodaszere

A gyömbértea nagyszerű gyógyír megfázás ellen, de akkor is elkortyolhat egy nagy csészével, ha fel szeretne melegedni. A gyömbér ugyanis felhevíti a testet, és elősegíti az izzadást. A tea elkészítéséhez mindössze 20-40 gramm friss, szeletelt gyömbérre van szükség. Tegye a szeleteket egy csésze forró vízbe, majd hagyja ázni. Ízlés szerint adhat hozzá egy szelet citromot és egy kis mézet is.

A mézeskalács őse

A 19. században az angol pubokban és tavernákban a kocsmárosok kis edényekben szervírozták az őrölt gyömbért,

amit az emberek a sörükbe szórtak.

Az ókori görögök pedig olyan nagyra becsülték a gyömbért, hogy hozzákeverték a kenyerek tésztájához, megteremtve az első gyömbérkenyeret, vagyis a gyömbéres mézeskalács ősét.

Gingerolokban gazdag

Mivel izzadást idéz elő, láz, megfázás vagy infulenza esetén is érdemes fogyasztani. Emellett megnyugtatja az emésztőrendszert, enyhíti a kellemetlen érzést és fájdalmat a gyomorban, sőt még a hányinger csillapításában is segít.

A gyömbér nagyon erős gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, amelyeket gingeroloknak neveznek.

Még egy nyomós érv, hogy kipróbálja a következő receptet, és felfedezze a gyömbérben rejlő számtalan lehetőséget.

Gyömbéres sör Forrás: shutterstock.com

Gyömbéres sör

Hozzávalók a gyömbérsziruphoz:

  • kettő csésze cukor
  • másfél csésze víz
  • 6 evőkanál reszelt gyömbér

Elkészítés:

Tegye a gyömbért, a cukrot és a vizet egy lábasba, majd állandó kevergetés mellett forralja fel, és főzze, amíg szirupos állagú nem lesz. Vegye le a tűzről, szűrje le, majd tegye félre.

Hozzávalók a gyömbéres sörhöz:

  • 2 dkg sörélesztő
  • gyömbérszirup (a fent elkészített mennyiség)
  • 3 frissen facsart citrom leve
  • 15 liter víz
  • 30 dkg maláta
  • 2 dkg komló
  • 45 dkg cukor
  • jó nagy adag türelem

Elkészítés:

Pirítsa meg egy palacsintasütőben a malátát, majd a komlóval tegye egy vászonzsákba, és főzze 2 órán át a 15 liter vízben. Pirítsa meg a cukrot is, majd engedje fel a meleg vízzel. Várja meg, míg a cukor feloldódik, majd öntse vissza az edénybe, amelyben az árpa és a komló is fő. Adja hozzá a citromot, a gyömbérszirupot, főzze 10 percig, majd hagyja állni 12-15 órát. Szűrje le, morzsolja bele az élesztőt, majd újra hagyja állni (szintén 12-15 órát). Tegye csatos vagy csavaros tetejű üvegbe 3/4 részig, majd zárja le, és hideg helyen hagyja állni legalább 8 napot. Fogyaszthatja lime karikával és mentával.