Párosítson ételhez országot!

Vágólapra másolva!
Minden országnak van legalább egy olyan ikonikus étele, amit a turisták szívesen kóstolnak, ha arra járnak. Magyarországé például a gulyás. A bátraké a szerencse – tartja a szólás, de nem biztos, hogy minden ínycsiklandónak kinéző falat valóban az is. A francia macaron könnyen az ember kedvencévé válik, de a pacal vagy a mákos tészta már nem biztos, hogy elnyeri a külföldiek tetszését. Ön melyik ország fogásából kérne repetát?
Vágólapra másolva!

Az ausztrál húsos pite a helyiek kedvence: az ország lakosai évente több milliót képesek megenni. Szívesen fogyasztják a kávézókban, de akár útközben is. Ha kedvet érez, hogy otthon elkészítse, egye úgy, mint az ausztrálok: paradicsomszósszal a tetején.

Az ausztrálok paradicsomos mártással eszik Forrás: Fuss Free Cooking

A belga moules frites elnevezésű étel kagylót és sültkrumplit takar. Ez az étel annyira hétköznapi Belgiumban, mint a hamburger az Egyesült Államokban. A fekete héjas kagylót különböző – például fehérboros, tejszínes vagy vajas-petrezselymes – mártásban párolják, és sült krumplival tálalják.

A brazíliai pudim olyan, mint a francia, angol vagy spanyol karamellás flan, ám jóval lágyabb. Ez egy nagyon könnyen elkészíthető desszert, amihez nem kell más, mint tej, cukor és tojás. A Brazíliába látogató turisták találkozhatnak a pudimmal az éttermekben, kávézókban, és persze a helyiek szívesen készítik otthon is – ahogy a franciák, a spanyolok és az angolok a flant.

A francia kanadai poutine sajtot, barnamártást és sültkrumplit takar. A fogás annyira népszerű, hogy egyes kanadai éttermekben akár 100-féle változatot is megkóstolhat.

A francia macaront könnyű megkedvelni, főleg az édesszájúaknak. Ha Franciaországban vagy repülőterek üzletei közt jár, ne felejtsen el betérni egy Ladurée üzletbe. A legelső macaront Medici Katalin francia királyné olasz cukrásza készítette el Franciahonban.

A macaront nemcsak a franciák, hanem mi is imádjuk Forrás: pixabay.com

Olaszországról először mindenkinek a pizza és a tésztafélék jutnak eszébe, pedig a sült olívabogyót is érdemes megkóstolni. Ha otthon készítené el, panírozza be a bogyókat, süsse meg, majd tálalja citrommal.

Hogy hangzik a spanakopita? Ez spenótos fetalepény. A görög étel 400 évvel ezelőtt született, és Görögország legtöbb pékségében megkóstolhatjuk.

A marokkói pastilla aztán tényleg különleges, hiszen egyszerre édes és húsos. Eredetileg galambhúst tartalmazott, manapság viszont inkább csirkéből és fürjből készítik, a tetejét pedig cukorral és fahéjjal édesítik.

Ez az étel édes, sós, fűszeres és vajas egyben.

A pastilla egyébként eredetileg Andalúziából származik.

A chlodnik egy kedvelt nyári étel Lengyelországban. A név hideg, rózsaszín levest takar, amely uborkából, retekből, joghurtból és persze céklából készül, és keményre főtt tojással tálalják.

Forrás: Epicurious

Spanyolországban a paella tradicionális fogás és rizses egytálételt jelent. Szívesen készítik tengeri herkentyűkkel, csirkével, kolbásszal és sáfránnyal. Az étel Valencia régióban született, ahol a két fő összetevő a sáfrány és a rizs.

A tom yum leves az egyik legnépszerűbb étel Thaiföldön. A savanyú fűszeres csirkelevest rendelheti kókusztejjel vagy anélkül.

A vietnámi pho leves a keleti konyhakultúra egy kiemelkedő szereplője. Nem biztos, hogy ez nekünk olyan jól hangzik, de a gazdag ételt a helyiek még reggelire is szívesen fogyasztják.

Most utazzon velünk Ausztráliába, és készítse el velünk a húsos pitét!

Húsos pite házi leveles tésztából

Hozzávalók a tésztához

  • 225 g finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • 25 dkg vaj
  • 1,5 dl hideg víz

Hozzávalók a húshoz:

  • 500 g darált marhahús
  • 1 hagyma, apróra vágva
  • 1 csésze víz
  • 1/4 csésze paradicsomszósz
  • 2 teáskanál bors
  • 1/2 teáskanál oregánó
  • 1 csipet szerecsendió
  • 3 evőkanál liszt

Elkészítés:

Szitáljuk le a lisztet egy nagy tálba, majd adjuk hozzá a sót. Szeleteljük fel a vajat, majd keverjük hozzá úgy, hogy a liszt jól bevonja, és dolgozzuk el. Öntsük hozzá a vizet, majd keverjük össze. Tegyük a tésztát a lisztezett nyújtódeszkára vagy a pultra, majd nyújtsuk. Folpackba csavarva tegyük a hűtőbe, és hagyjuk állni egy órát.

Melegítsük elő a sütöt 220 °C-ra. Egy serpenyőben pirítsuk meg a húst és a hagymát. Adjunk hozzá 3/4 csésze vizet, a paradicsomszószt, a borsot, az oregánót és a szerecsendiót. Forraljuk fel, majd fedjük le és hagyjuk 15 percig állni. Addig keverjük össze a lisztet a megmaradt 1/4 csésze vízzel, ezt adjuk hozzá a húsos keverékhez.

Míg a hús meghűl, vegyük ki a tésztát a hűtőből, majd nyújtsuk ki. Egy nagyobb tál segítségével szaggassunk köröket, aminek aztán az egyik végére a húsos keverék kerül. Hajtsuk rá a tészta másik részét a keverékre, vagyis csomagoljuk be a húst. A szélét hajtsuk vissza és nyomkodjuk le villával. Kenjük meg a tetejét egy kis tojással, majd süssük aranybarnára. Fogyaszthatjuk zöldséggel, krumplival vagy salátával, és ne felejtsük le tetejéről a paradicsomszószt.