A makrobiotikus diéta az 1960-as években terjedt el és vált divatossá az Egyesült Államokban. Ez nem egyszerűen egy táplálkozási megközelítést jelent, hanem harmonikus életet, egy pozitív szemléletmódot, ami azt is magába foglalja, hogy az étel sokkal több, mint egyszerű kalóriabomba.
Az étrend az ázsiai eredetű jin-jang elméletben gyökerezik: az egyensúlyt többnyire vegetáriánus, alacsony zsírtartalmú, különböző energiatartalmú, valamint magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú ételekkel teremtik meg.
Ez a táplálkozás nemcsak az emésztés helyreállítását, hanem a mentális jólétet is biztosítja.
A makrobiotikus táplálékokat elsősorban a friss, nyers és helyi jelzőkkel lehetne illetni. Bár a világon számos fajtája létezik, mégis a következő felosztás a legjellemzőbb: több mint 50% komplex szénhidrát, leginkább teljes kiőrlésű gabonatermékek, 15-30% egészséges zsír és 10-20% fehérje. A szénhidrátok 25-35%-ban friss vagy főtt zöldségekből származik.
Komplex szénhidrát például a barna rizs, az árpa, a köles, a zab és a kukorica.
Legfontosabb elemei a tengeri zöldségek, gyümölcsök, halak, amelyek az étrend 5-10%-át teszik ki, és nálunk igencsak problémás a friss beszerzésük. Ezzel ellentétben azonban elkerülendők a húsok, a tojás, a kávé, a cukor és az édesítő, az erős fűszerek, a félkész termékek és a legtöbb gyümölcs is, leginkább a tropikus fajták. Kezdje meg diétáját a következő recepttel.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Főzze meg a rizst, majd melegítse fel az olajat egy wok tálban. Adja hozzá a hagymát, majd pirítsa egy percig. Adja hozzá a brokkolit, a kukoricát, a sárgarépát, a paprikát, a rizst és a fokhagymát. Keverje és süsse 10 percig. Ha szükséges, adjon hozzá egy kis vizet. Rakja rá a fedelet, majd 1-2 percig hagyja rotyogni. Adja hozzá a fűszereket, jól keverje össze, és tálalja szezámmaggal.