Ünnepi ír sörös sajtkrémleves

2017.12.16. 08:05

Ünnep: családi ebéd, baráti lakmározás – a társaság jó, és a lényeg, hogy valami egészen különleges kerüljön az asztalra. Ennek a feltételnek tökéletesen eleget tesz a következő étel, amely még a sörimádókat is leveszi a lábáról.

Ha már ünnep, a leveshez a bucit elkészíthetjük magunk. Nem bonyolult, és így biztos, hogy a legjobbat tesszük az asztalra.

Sajtkrémleves ír sörrel – tálalja házi bucibanForrás: www.aspicyperspective.com

Sajtkrémleves ír sörrel

Hozzávalók:

  • 1 nagy hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, törve
  • 1 evőkanál vaj (vagy zsír)
  • 1 üveg ír sör (ízlés szerinti mennyiségben)
  • 10 deci húsleves alaplé
  • 400 dkg cheddar sajt, reszelve
  • 400 dkg krémsajt
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 és ½ evőkanál dijoni mustár
  • metélőhagyma és apróra vágott, sült bacon szalonna a díszítéshez

Elkészítés:

Közepes lángon kezdjük el párolni a hagymát és a fokhagymát a vajon, majd 3-5 perc múlva öntsük a konyhai robotgépbe egy csésze húsleves alaplével együtt. Dolgozzuk össze, míg egészen lágy nem lesz. Öntsük vissza az edénybe, adjuk hozzá a többi alaplevet és a sört, majd forraljuk fel. Adjuk hozzá a reszelt sajthoz a kukoricakeményítőt, keverjük össze, majd szórjuk a levesbe. Öntsük hozzá a krémsajtot és a mustárt is. Habverővel keverve várjuk, míg a sajt elolvad, a leves pedig teljesen krémes lesz. Ez körülbelül 10 percet vesz igénybe. Ízlés szerint adjunk hozzá sót és borsot.

Ügyeljünk arra, hogy a sör meglehetősen habos lesz, így inkább használjunk egy nagyobb tálat, hogy ne futtassuk ki.

A levessel egy időben bekeverhetjük a buci tésztáját is, úgyis kelnie kell.

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 4 evőkanál étolaj
  • 2,5 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Futtassuk fel az élesztőt a szokott módon (langyosítsuk fel a tejet, egy decibe tegyünk 1 evőkanál cukrot és egy élesztőt). Keverjük habosra a tojássárgáját a két evőkanál cukorral, majd tegyük bele a sót, az olajat, a lisztet, végül pedig öntsük rá az élesztőt. Alaposan dolgozzuk össze, majd hagyjuk megkelni. Ha megdagadt a tészta, osszuk nyolc egyenlő darabra, és formázzuk gömb alakúra. Kenjük meg a tetejét tojással, majd süssük meg a bucikat. Ha elkészültek, vágjuk le a tetejüket, szedjük ki a belsejüket, majd merjünk bele néhány kanállal a levesből. Szórjunk az egészre metélőhagymát, és apróra vágott, sült, bacon jellegű szalonnát.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: