Mautner Zsófi és Széll Tamás új szakácskönyvéből főzhetünk karácsonykor

Mautner Zsódi Széll Tamás Lidl szakácskönyv
Vágólapra másolva!
Egy régi bölcsesség szerint a vendéglátás arra jó, hogy megmutassuk, hogyan szeretnénk élni – áll a Hazai ízutazás bevezetőjében. Mautner Zsófi és Széll Tamás ezt a mondást foglalta bele a most megjelent szakácskönyvbe. Egy recept formájában adunk egy kis ízelítőt a receptgyűjteményből, és ötletet a vasárnapi ebédhez.
Vágólapra másolva!

Mautner Zsófi receptjeit azért szeretem, mert bár a hagyományos ételeket gyakran feldobja valami újjal, csavar rajta egyet, mégsincs benne semmi flanc, igazi házi ízeket lehet varázsolni belőlük. Amellett, hogy az étkezés alatt úgy érezzük, hogy az otthon ízeit idézik,

tényleg olyan ételek, amelyeket mi is el tudunk készíteni,

és mert a receptjei éppen olyanok, mint ő maga: sugározzák az élet szeretetét.

Széll Tamás szeret kísérletezni, a hagyományost újszerűvé tenni. A könyvben az összetettebb ételleírások mellett megtanulhatjuk tőle az alapokat, így például azt, hogy hogyan készül a jó rántás vagy habarás.

Mautner Zsófi és Széll Tamás Forrás: Lidl

Egyre többen törekszünk arra, hogy az ételekhez a megfelelő bort pásszítsuk. Ebben a szakácskönyvben Magyarország egyik legjobb borszakértője, Herczeg Ágnes kínál tételeket a fogásokhoz,

így biztosak lehetünk benne, hogy a legjobb párosításokat sikerül összehoznunk.

Ha már párosítottunk, érdemes lapoznunk, mert Magyarország borvidékeivel, a legfontosabb szőlőfajtákkal és borokkal, a bortárolás alapszabályaival, valamint a borospoharak fajtáival is megismerteti az olvasót Herczeg Ágnes.

Hazai ízutazás 80 olyan receptet tartalmaz, amely a hagyományos magyar konyha alapjaira épít, az ételek mégis sokkal egészségtudatosabbak az alapanyagok és a korszerű konyhatechológia tekintetében. Néhány fogás elkészítését videón is követhetjük a Lidl Konyha oldalán.

A szakácskönyvhöz az áruházlánc üzleteiben lehet hozzájutni a december 24-ig összegyűjtött kuponokkal.

Most jöhet egy régi magyar recept mai változata, de ízélményben garantált a házias jelleg!

Forrás: Lidl

Pikáns burgonyaleves pirított gyufatésztával és kolbásszal – Széll Tamás receptje

Hozzávalók

  • 150 g gyufatészta
  • 2 közepes fej vöröshagyma, finomra vágva
  • 6-7 evőkanál kacsazsír
  • fél paradicsom, apróra vágva
  • fél hegyes, erős zöldpaprika, apróra vágva
  • 1 dl száraz fehérbor, száraz
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika
  • 200 g burgonya, tisztítva, kockákra vágva
  • 1-2 evőkanál keményítő
  • 120 g tejföl - 120 g
  • 150 g paprikás szárazkolbász vékony karikára vágva
  • 1 citrom leve, frissen facsarva
  • 1 köteg petrezselyem, finomra vágva
  • 1-2 evőkanál 10%-os ecet

Elkészítés

Első lépésként 200 fokos sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben, szárazon megpirítjuk a gyufatésztát. Néhány perc, míg kissé elszínesedik, és felszáll az illata. Ha elkészült, vegyük ki, hagyjuk kihűlni. Közben finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát lassan párolunk-pirítunk egy kevés kacsazsíron. Adunk hozzá aprított paradicsomot és erőspaprikát, néhány percig tovább pároljuk, végül felöntjük egy kis fehérborral, szórunk rá egy kanál fűszerpaprikát is, ízesítjük sóval.

Ha felforrt és a bor is kissé elpárolgott, akkor felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 8-10 cm-rel ellepje az alapot. Főzzük 5-10 percig, közben egy serpenyőben alaposan pirítsuk meg a burgonyát szintén egy kevés kacsazsíron. Ha külön lepirítjuk, egyrészt extra íz kerül majd a lébe, másrészt nem lesz morzsalékos, szétázós a burgonyalevesben. Ha szépen megpirult a burgonya, hozzáadhatjuk a levesalaphoz.

Amíg felforr a leves újra, addig a kacsazsíros edényben, amiben a burgonyát pirítottuk, süssük meg a vékonyra szelt szárazkolbászt, szinte chips-szerűre. Amikor kész, szalvétával bélelt edényben csepegtessük le a zsírját. Forraljuk még öt percig a levest, majd adjuk hozzá a pirított gyufatésztát is. További öt percig főzzük, közben egy kis keményítős vízzel és pár kanál tejföllel sűrítsük be vékonyan. A tejfölhöz adjunk bátran a lobogó levesből egy-két decit, hogy a hőmérsékletek kiegyenlítődjenek. Külön pirított ropogós kolbászkarikákat, néhány csepp citromlevet és ecetet teszünk bele, illetve megszórjuk bőségesen aprított petrezselyemmel és petrezselyemszárral. Forrón fogyasszuk!