Tavaly a balatonfenyvesi angus marha és a vászolyi sajt került ki győztesen a mezőnyből, idén pedig a keszthelyi tokhal és a töreki zalán bab lett a befutó. „Balaton Alapanyaga" kampány célja, hogy felhívja a figyelmet az egész éves balatoni gasztronómiára, a magas minőséget nyújtó vendéglátóegységekre és a régió termelőire.
A kiválasztási folyamat első lépéseként a szervezők a Balatoni Gasztrotérkép minden résztvevőjét megkérték, küldjék be az általuk ajánlott termelőket és alapanyagokat.
A döntés során a magas minőséget, illetve azt tartották szem előtt, hogy az adott termékek egész évben folyamatosan, biztonsággal beszerezhetőek legyenek.
A szakmai csapat tagjai szinte kivétel nélkül javasolták a Halház Kft. keszthelyi tokhalát, amely évek óta megbízható partnere több kiemelkedő balatoni étteremnek is. A Fodor Lajos termelő töreki zalán babját a Kistücsök Étterem ajánlotta, a zsűri tagjai pedig egyetértettek abban, hogy érdemes kiemelni egy még kevéssé ismert, ám megbízható termelőt.
A keszthelyi tokhalból és a töreki babból készült fogásoknak külön figyelmet szentelnek decemberben a Balatoni Gasztrotérkép éttermei:
több mint 25 étteremben készülnek táblás ajánlatok ezekből az alapanyagokból. Az éttermek listáját megtekintheti a Balatoni Gasztrotérkép Facebook oldalán.