Ezért zsibbad és csíp a nyelv a friss ananásztól

2017.12.08. 14:30

Egy friss, édes, lédús, illatos ananász arra hív, hogy élvezzük az ízeit. Ám a harmadik falat után kellemetlen zsibbadást okozhat a szánkban, különösen a nyelven és a szájpadláson. Bár ez egy riasztó érzés, nem feltétlenül jelez allergiát, és megelőzhető az ananász megfelelő előkészítésével.

Pár falat ananász után kellemetlen érzést tapasztalhatunk: bizsergés, zsibbadás, szúró, csípő, égető érzést. Ezek a tünetek azonnal a friss ananászhús fogyasztása után következnek be, és általában mindenféle kezelés nélkül elmúlnak.

Mi az oka?

Az ananász egy olyan enzimcsoportot tartalmaz, amelyet bromelánnak neveznek, és amely lebontja a fehérjéket  – beleértve a saját szánkat is. A bromelán lényegében megemészti a fehérjéket, amikor kapcsolatba kerül ezekkel a területekkel, tulajdonképpen elkezdi lebontani az ajkak, a nyelv és a szájüreg felületén lévő fehérjéket. Ám nem kell megijedni, hiszen ez csak molekuláris szinten történik meg. Ez okozza a bizsergő, zsibbadó, égő érzést. A nyelvünk közben kiabálva reagál, figyelmeztet bennünket: Ne egyél többet, ments meg engem! Felfalnak!

Forrás: Shutterstock

De hát imádom! Mit tegyek?

Bár a friss ananász minden esetben tartalmazza a szájérzékenységért felelős bromelánt, a kellemetlen hatásokat csökkenthetjük, ha érett gyümölcsöt fogyasztunk. Amikor vásárolunk, keressük a szép sárga színűeket, erősen aromás illattal. Próbáljuk kitépni az ananász tetejéről a középső levelek valamelyikét. Minél könnyebben enged, annál érettebb az ananász. Ha egyáltalán nem jön ki, akkor tegyük vissza, vagy otthon érleljük még pár napon át úgy, hogy fejjel lefelé állítjuk, a leveles végére, míg sárga vagy aranyszínűvé nem válik.

Mivel a konzerválási folyamat deaktiválja a bromelán enzimet, a konzerves ananász kevésbé valószínű, hogy szájproblémákat okoz. Ha mégis a friss mellett dönt, ne együltő helyében egye meg az egészet, hanem három-négy kocka után álljon meg, ezzel elkerülheti a száj zsibbadását.

És ha mégis allergia

Bár az ananászallergia ritka, de létezik. Ha olyan tünetek jelentkeznek, mint a kiütés, ájulás, hasmenés, émelygés, szédülés, légszomj, duzzadt nyelv, viszketés vagy nehézlégzés, ne tétovázzon, azonnal forduljon orvoshoz! Nagyobb a valószínűsége, hogy érzékeny lehet az ananászra, ha allergiás a latexre, mivel bizonyos gyümölcsökben, például az ananászban, a dinnyében és a banánban lévő fehérjék a latexallergiásoknál keresztreakciót válthatnak ki.

További érdekes gasztrohírek, receptek, cikkek itt: Táfelspicc.