Gyors vendégváró finomság: tonhalkrém házi majonézzel

tonhalkrém tonhal
Vágólapra másolva!
Sok a vendég, kevés az idő, vagy már elegünk van a sok főzésből, és a nehéz ételekből is. Itt egy klasszikus kence, ami pillanatok alatt készen van. Amitől mégis különleges, az a házi majonéz és a rózsabors – utóbbi teszi pikánssá az ízét. A majonézt pedig házilag igazán egyszerű elkészíteni.
Vágólapra másolva!
Forrás: Origo

Tonhalkrém házi majonézzel és rózsaborssal

Hozzávalók:

  • 300 g (2 db) tonhalkonzerv sós lében
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl hidegen sajtolt repceolaj
  • 1 teáskanál finomra őrölt dijoni mustár (erős is jó)
  • 1 teáskanál só
  • 1 kisebb fej lilahagyma
  • rózsabors
  • olívabogyó
  • 1 friss citrom leve
  • kétszersült, ropogós skandináv kenyér, pászka, puffasztott rizsszelet vagy pirítós
  • 1 csomag friss szárzeller
  • 4-5 friss répa

Elkészítés:

Elválasztjuk a tojássárgáját a fehérjétől, a sárgáját mély tálba ütjük. A fehérjét jól zárodó műanyagba tesszük, és lefagyasztjuk (vagy ha maradt ki még más ételből, süteményből is, itt találunk recepteket, mire lehet felhasználni).

A sárgájához hozzáadjuk a mustárt és a sót, botmixer habverős fejével elkezdjük keverni, miközben nagyon lassan, cérnavékonyan csorgatjuk hozzá a repceolajat. A majonéz akkor lesz jó, ha aranysárga színűvé és pudingszerűvé válik, megfordítva benne marad a tálban.

Apróra szeleteljük a lilahagymát, a konzervekről leöntjük a sós levet, majd a tonhalat és a lilahagymát belekanalazzuk a majonézbe, és alaposan elkeverjük. Azonnal fogyasztható, de ha hűtőbe tesszük 2-3 órára, jól összeérnek az ízek.

Tálalásnál rózsaborsot szórunk rá, és szeletelt olívabogyót teszünk a tetejére. Fogyaszthatjuk pirítósra, ropogós kenyérre kenve, de mártogathatunk bele szárzellert vagy csíkokra vágott friss, ropogós répát is.