Vegán karácsony - Növényi alapú karácsonyi menüsor receptekkel

vegán, karácsony, halászlé, padlizsán, alga, ünnep, szenteste, ünnepi menü
Halászlé hal nélkül: avagy erre képes az alga és padlizsán
Vágólapra másolva!
A közös családi vacsora alkalmával hazánkban hagyományos húsos, halas étkek kerülnek az asztalra: halászlé, töltött káposzta, rántott hal. Mutatunk egy hagyományos karácsonyi menüt, ami állati eredetű összetevőktől mentes, mégis hozza a hagyományoshoz hasonló ízt, és még marad még hely a szintén vegán sütiknek is.
Vágólapra másolva!
Halászlé hal nélkül: avagy erre képes az alga és padlizsán Forrás: Horváth Ágnes - Origo

Elsőre talán paradoxonnak tűnik a vegán halászlé elnevezés, de valóban van lehetőség arra, hogy megidézzük az ünnepi asztal alapvetésének számító fogását hal nélkül – és minden állati eredetű összetevő nélkül. A halászlé ízvilágára már-már megdöbbentően emlékeztető halas aromát ad a lének a japán konyhában kedvelt alga, a legalkalmasabb a célra a wakame vagy kombu fajta. Ráadásul nem csak a hal nélküli hal ízzel fogjuk elépeszteni a rokonságot:

a hal formára vágott padlizsán szeletekről ugyanis még a nagy horgászok sem fogják tudni megmondani elsőre,

hogy bizony nem harcsa került a levesbe.

Vegán halászlé

Hozzávalók:

  • 50 g kombu vagy wakame alga
  • 1-2 db paradicsom
  • 1 db pirospaprika
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 fej apróra vágott hagyma
  • 1 nagy fej padlizsán
  • fűszerek ízlés szerint: só, bor, őrült piros paprika, ha csípősen szeretjük chili

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát kókuszolajon üvegesre pirítom, fokozatosan hozzáadva a fűszereket.
A padlizsán belsejét kivágom, és az így megmaradt padlizsánt halszeletek formájára szelem.
A kivágott padlizsán belsejét apró darabokra felkockázom, és a piruló hagymához adom.
Körülbelül 10-15 percig hagyom párolódni a keveréket a kókuszolajban és a zöldségek levében, és amikor már kellően puhának ítélem, felöntöm körülbelül 7-8 dl vízzel (a beáztatott algához használt vizet is érdemes felhasználni).
Ezután adom hozzá a padlizsán-„halszeleteket", és hagyom főni a keveréket 20 percig, majd az alga hozzáadásával még 15-20 percig főzöm.
Ezután ízlés szerint botmixerrel átturmixolhatjuk a levet (de figyeljünk, hogy maximum pépes, ne krémleves állagú legyen), vagy teljesen át is szűrhetjük, ha kevésbé sűrű halászlevet szeretnénk.
Kenyérrel fogyasszuk, csípőspaprikát és algát még lehet adni hozzá tálaláskor.

Lapozzon a húsmentes töltött káposzta receptjéért!