Vegán karácsony - Növényi alapú karácsonyi menüsor receptekkel

2017.12.19. 15:47
Nagymama töltött káposztáját is megidézhetjük húsmentesenForrás: Horváth Ágnes - Origo

Vegán töltött káposzta

Természetesen nagymama hagyományos káposztája sem maradhat le az asztalról, az igazi laktató, magyaros karácsonyi fogás: viszont egészségesebb, diétás és teljesen húsmentes verzióban.

Hozzávalók a káposztaalaphoz:

  • 600 g  bio savanyított káposzta
  • 1 csomag szójakocka
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 3-4 babérlevél
  • 2 csipet borsikafű
  • pirospaprika, só, bors (egész és őrölt is), fokhagymasó, őrölt római kömény
  • 1 doboz szójatejföl

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1 szál gabonakolbász
  • 150 g hajdina
  • 6-8 db bio savanyított káposztalevél
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 7 dl víz
  • pirospaprika, őrölt kömény, só, 2 csipet őrölt bors

Felaprítom a gabonakolbászt, hozzáadom a már előző este beáztatott, majd lefőzött hajdinát, az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, illetve ízlés szerint a fűszereket.

A káposztaleveleket a vastag erektől megtisztítom. A levelek közepére helyezek 2 evőkanál tölteléket, majd felhajtogatom, tekercseket formálva belőle. A tetejére halmozom a szálas káposztát és a beáztatott szójakockákat, majd felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és hozzáadom a káposztaalaphoz szükséges fűszereket. Közepes lángon, fedő alatt 30-35 percig főzöm.
Szójtejfölt jócskán a tetejére halmozok, a merészebbek szójaszósszal is meglocsolhatják a különlegesebb ízélmény érdekében.

És most jöhet a desszert! A következő oldalon zserbó és bejgli receptet talál.