Vegán karácsony - Növényi alapú karácsonyi menüsor receptekkel

2017.12.19. 15:47
A reform vegán zserbóból garantáltan több fér majd a bendőnkbe!Forrás: Origo

Vegán zserbó

Hozzávalók a tésztához:

  • 400g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 200g növényi margarin
  • 2 evőkanál nádcukor vagy kókuszvirág cukor (agavé vagy stevia is jó helyette)
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 2 dl víz vagy növényi tej

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 300 g darált dió
  • 4 evőkanál cukor
  • 500 g baracklekvár
  • 1 kiskanál fahéj

Hozzávalók a csokimázhoz:

  • 150 g biomargarin
  • 100 g nádcukor
  • 50 g karobpor, kakaópor vagy olvasztott étcsokoládé

Összekeverjük a tészta hozzávalóit, annyi vizet vagy növényi tejet adva hozzá, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Osszuk három részre, mindegyiket nyújtsuk 2-3 mm vastagságúra, majd az elsőt tegyük a kókuszolajjal kikent tepsibe.
Kenjük rá a lekvárt,majd szórjuk meg a fahéjjal és cukorral elkevert dióval. Utána helyezzük rá a második lapot, azt is kenjük meg lekvárral, szórjuk meg dióval, végül a harmadik lapot is tegyük rá. Süssük 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára 25-30 perc alatt.
A mázhoz lábasban felolvasztjuk a margarint, beletesszük a cukrot és a karobport, kakaóport vagy étcsokit, majd csomómentesre főzzük. A mázat a kihűlt tészta tetejére kenjük.

Forrás: Táfelspicc

Vegán mákos- vagy diós bejgli

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 7 dkg kókuszzsír 
  • 1-1,5 dl növényi tej
  • 1,5-2 dkg élesztő
  • 4 dkg nádcukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 csipet őrölt vanília
  • 1 csipet só


Hozzávalók a töltelékhez:

  • 15 dkg darált mák 
  • 5 dkg nádcukor
  • 1 csipet őrölt vanília
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál citromlé
  • 0,5 dl növényi tej

A tésztához megmelegítem  növényi tejet, majd a cukorral felfuttatom benne az élesztőt.

A kapott egyveleget a liszthez keverem, majd alapos összedolgozás után fél órát pihentetem.
Eközben a darált mákot összefőzöm a töltelékhez való összetevőkkel.
A tészta nyújtása után jöhet a töltelék felkenése, a tésta vastagságának megfelelően, majd egy fólia és a sodrófa segítségével feltekerem.
A tetejét villával megszurkálom, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon, majd újabb fél óra pihenő következik.
Előmelegített sütőben 180-200 fokon sütöm 25-30 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

Boldog karácsonyt!

Karácsonyi receptek, érdekességek

Előző
Következő