Az élet vize: eredetileg gyógyszer, ma már ital

ír whiskey
Vágólapra másolva!
Dublinban áll a whiskey-múzeum, ahol izgalmas látogatásban lehet részük az érdeklődőknek, ha jobban meg akarják ismerni a népszerű italt. Az utazás az ír whiskey születésétől, annak eredetétől indul, keresztül a dicsőséges bukáson, egészen a ma is virágzó whiskey-márkákig. A túra végén persze kóstoló is várja a látogatókat, és bele lehet szürcsölni az ír kávéba és a whiskey-koktélokba is. Régóta folyik a vita arról, honnan származik valójában a whiskey: vajon skót vagy ír eredetű? A válasz után kávékoktél és ír kávé receptet is talál.
Vágólapra másolva!

Amikor elkezdünk beszélgetni egy ír szakemberrel, hosszú történeteket fogunk hallani az ír keresztény szerzetesekről, akik elsajátították a lepárlás, valamint a gabona és a víz desztillálásának művészetét.

Az egyik legfontosabb, hogy ne hagyjuk ki az „e" betűt Forrás: Shutterstock

Az első írországi említés a 15. század elejéről származik,

ám akkor még az aqua vitae, azaz az élet vize nevet viselte, és gyógyszerként használták.

Ezeket a feljegyzéseket az „The Annals of Clonmacnoise" krónikában rögzítették 1405-ben: Richard Magranell olyan sokat fogyasztott az élet vizéből, hogy az ital végül számára a halál vize (aqua mortis) lett.

Árpából készült whiskeyről a 16. században hallunk először. Az ír whiskey-nél leginkább hagyományos kisüsti lepárlást alkalmaznak, de persze lézetnek lepárlótornyokban készült italok is. Az ital háromszori lepárláson megy keresztül. A fajta legnagyobb része kevert, vagyis blended, három évig érlelik fahordóban.

Az írek büszkék lehetnek arra is, hogy a világ egyik legerősebb italát szintén a szigeten készítették. Ez volt a Poitin, amely hagyományosan 60-90%-os alkoholtartalommal bírt. A legfontosabb összetevők a burgonya, a cukor és az élesztő voltak, amely jócskán különbözik a mai whiskey hozzávalóitól: árpa, víz, élesztő.

1661 végén megadóztatták az alkoholt. Az írek úgy próbálták elkerülni az adózást, hogy az alkoholt titkos pincékbe rejtették. 1780 és 1822 között a törvényes lepárlók száma több százról negyvenre csökkent.

Az ír whiskey legnagyobb felvevőpiaca az Amerikai Egyesült Államok volt, legalábbis addig, amíg el nem kezdődött a szesztilalom. Ezt követően folyamatos csapások érték az ír lepárlókat.

Poitin whiskey Forrás: Tempered Spirits

A Poitin 1661-től egészen 1997. március 7-ig illegális maradt Írországban. A ma kapható Poitin italok alkoholtartalma 40-45%, de van 61,5%-os változata is.

Single malt, single grain, blend, pure pot still – de mit jelentenek ezek?

A blending házasítást jelent, tehát a különböző whiskey-k keverésének folyamatát. A pot still pedig lepárlóüstöt, amely jellegzetes hattyúnyakáról híres. Tehát a pure pot still a malátázott vagy malátázatlan árpa keverékből, a fent említett lepárlóüstben készült italt hivatott jelölni.

A single malt és single grain jelölés arra utal, hogy tisztán malátából vagy árpából készül az ital, és nem kevernek hozzá mást.

Az ír whiskey-k közé tartozik a Bushmills, amely a világ legrégebbi, engedéllyel üzemelő lepárlója. Sir Thomas Philips az első hivatalos lepárlás engedélyt 1608-ban kapta meg, és ennek a 400. évfordulójára készült el tavaly a Bushmills 1608.

A másik híres whiskey, ami uralja a piacot, a Jameson, ez a világ legismertebb és legkelendőbb ír whiskey-je, hiszen már a 19. század elejétől értékesítették külföldön is, és az Egyesült Államok a Jameson legnagyobb piaca.

Ugyan a John Jameson & Son már az 1700-as évek végétől készít whiskey-t, maga a márka csak 1968-ban született meg, mert a Jameson család

azelőtt soha nem palackozta saját italát, hanem hordókban adták el különböző palackozóknak.

A minőséget az italos üvegek címkéin a palackozó neve mellett szereplő Jameson név jelezte.

Forrás: Packaging of the World

A Paddy az ír fiatalok körében igazán kedvelt, a Kilbeggan is egy ismert márka, ami tradicionális lepárlási technológiával készül, és az ír kávékba szokták ajánlani. A Tullamore Drew whiskey-k szintén nagy múltra tekintenek vissza, hiszen 1829 óta készítik őket. A malátából készült italok közé tartozik még a Tyrconnell Irish Single Malt is, aztán ott van még a márkák sorában a The Irishman, a Teeling Small Batch Irish Whiskey, vagy a Teeling Single Grain Irish Whiskey is.

És ami a lényeg:

az Irish whiskey szóból nem szabad kifelejteni az e betűt

– ez a helyes megnevezés.

A kávékoktél, az ír kávé története és receptje a következő oldalon.