Igyon a karácsonyi menühöz tökéletesen illő borokat!

bor karácsony
Vágólapra másolva!
Megtalálni a karácsonyi menühöz tökéletesen illő bort, legalább olyan fontos az ünnepekre készülődve, mint kiválasztani a megfelelő ajándékot szeretteink számára. Hogy kinek melyik jelent nagyobb kihívást, számos dologtól függ, ám hogy a bor-étel párosítással már ne legyen gondjuk, megmutatjuk, melyek azok a borok, melyek könnyedén beszerezhetők, jó áron elérhetők és melyeket még a borszakértő is szívesen ajánl halászléhez, töltött káposztához, vagy éppen diós bejglihez.
Vágólapra másolva!

Manapság már nem feltétlenül csak a borszaküzletekben találhatunk kincseket az ünnepi asztalra, a szupermarketek is széles és igényes borkínálattal rendelkeznek.

– kezdi Herczeg Ágnes, nemzetközi borakadémikus, a Lidl Magyarország borszakértője.

Forrás: Shutterstock

A száraz fehérborunkat kínálhatjuk halételekhez, szárnyasokhoz, előételekhez vagy éppen salátákhoz. Jó példa erre Gál Tibor Egri Csillag házasítása, mely

könnyed, friss, jó savú bor, citrusos íz- és illatjegyekkel – ára pedig az 1500 forintot sem éri el.

A karakteresebb ízek és a sült húsok kedvelőinek pedig már jöhet egy markánsabb bor, mondjuk, a Villányi borvidékről, Günzer Tamás Pincészetéből egy Cabernet franc. Ízében és illatában is rendkívül gyümölcsös és fűszeres,

tökéletesen illik gazdagabb magyar fogásokhoz és vadakhoz is.

Forrás: shutterstock.com

Desszertekhez, valamint az édes borok rajongóinak az egyik legjobb választás – az előző két borhoz igazodva a 2 ezer forint alatti kategóriában – a Grand Tokaj Pincészet Grand Selection késői szüretelésű furmintja. Harmonikus édességének köszönhetően önmagában is élmény a fogyasztása, de gyümölcsök és sütemények, sőt kéksajtok mellé is kiváló.”

Mákos gubához aszú, töltött káposztához furmint

De nézzük, hogy konkrétan mi kerülhet a tipikus magyar, ünnepi fogások mellé az asztalra kísérőnek. Herczeg Ágnes

a halászléhez kétféle bort is ajánl, két különböző árkategóriában.

Az egyik a szekszárdi Szeleshát Pincészet Pinot noirja, mely kifinomult meggyes-gyümölcsös fűszerességével az egyik legnagyszerűbb partnere lehet a tartalmas, magyaros ételnek. A másik bor a szintén szekszárdi Eszterbauer Pincészet Komám névre keresztelt házasítása, mely harmonikus, gyümölcsös-fűszeres ízvilága végett ugyanúgy a paprikás ételekhez, bográcsban készült fogásokhoz ajánlható, így természetesen a halászléhez is. Az ára pedig több mint kedvező: jelenleg 999 forintba kerül.

Rántott halhoz egyértelműen fehér bor a nyerő.

A klasszikus trió: egy száraz fehér, egy száraz vörös és egy édes fehér Forrás: Shutterstock

Az, hogy illatosabb vagy kevésbé illatosabb fajtát választunk, már a saját vagy a vendégünk ízlésétől függ. Egy friss, ropogós, citrusos ízvilágú fehérrel biztos nem lőhetünk mellé, így bátran emeljük le a polcról a Kislaki Bormanufaktúra Jánoshegy rizlingjét, mely jól behűtve az igazi.

Ezzel a borral sem lépjük át a kétezer forintos lélektani határt, ami a felmérések szerint azt a felső összeget jelzi, melyet egy átlagos magyar család ünnepi alkalmakkor egy palackborra költ.

Rántott halhoz egyébként a fent említett Egri Csillag is kiváló kísérő. Töltött káposztához szintén a fehér borok közül válogassunk, bármennyire is azt gondolnánk elsőre, hogy a vörös illik hozzá. A Petrányi Pincészet olaszrizlingje a csopaki Szitahegy dűlőből például jó partnere lehet a kedvelt magyar ételnek elsősorban a sertéshús és a savanyú káposzta miatt.

A karácsonyi menük egyik legnépszerűbb fogásának egyébként nincs kőbe vésett receptje, ahány család, annyi féle töltött káposzta létezik. Van, ahol ragaszkodnak a háromféle húshoz a töltelékben, van, ahol a rizs helyett kukoricadara kerül bele és édes káposztába töltik. De találkozhatunk akár kelkáposztába göngyölt változattal is. Éppen ezért egy teljesen más karakterű fehérbort is érdemes kipróbálni a fogáshoz, mégpedig Áts Károly tokaji furmintját.

A mádi dűlők házasításából készült ásványos bor a hordós érlelésnek köszönhetően zamatos, gazdag, így eszményi párost alkothatnak a fűszeres töltelékekkel.

Forrás: Shutterstock

És akkor jöjjenek a klasszikus karácsonyi desszertek.

Mákos édesség dédapáink idejében is kellett az asztalon legyen, hiszen az apró mákszemekhez számos babona tartozik. A hagyomány szerint a mákos tészta vagy mákos guba az elfogyasztójának jólétet, bőséget és jó házasságot jelentett. A mákos guba a mai napig nagy kedvenc a magyar családoknál, sok helyen a bejgli mellett ez a klasszikus karácsonyi süti. A mák fanyarságát, kesernyéjét ellensúlyozza a tej és a méz, az édes vaníliasodó, így egyértelműen az aszú az ő bora.

Különleges élményt nyújthat a Sárga Borház tokaji aszúja, mely akár önmagában is méltó lezárása lenne egy ünnepi étkezésnek, de valószínűleg a mákos gubával még sokkal jobban esik.

Ha alacsonyabb árkategóriában szeretnénk desszertbort, a kései szüretelésű borok között érdemes kutakodni. Ezek a borok a diós édességekhez is fantasztikusan illenek, mint ahogy minden népszerűbb magyar desszerthez: a zserbóhoz, a dobostortához, a diós bejglihez vagy akár a Gundel-palacsintához.