Újévi bőséghozó étel másképpen: török vöröslencse-leves

török vörös lencse leves recept
Török vörös-lencseleves – kirmizi mercimek çorbasi
Vágólapra másolva!
Ha későn kapcsolt, és nem áztatta be idejében a lencsét, vagy éppen már a lencseevés gondolatától is feszül a hasán a nadrág, ne aggódjon, emiatt nem marad bőség nélkül a ház 2018-ban! A megoldás: vörös lencse, méghozzá török módra.
Vágólapra másolva!

A lelkes hobbiszakácsok is elfáradnak olykor. Főleg így, az ünnepek után. A magam részéről a szentestével lezártnak tekintettem az idei főzést – szerencsémre megtehettem.

Újévi fogadalom helyett egy óévit tettem: január elsejéig a konyhába kizárólag teát készíteni lépek be,

de tényleg semmilyen főzéssel kapcsolatos dolgot nem teszek, tehát lencsét sem áztatok. De most, egy nappal újév előtt mégis megmozdult bennem a hagyomány szele: csak jó lenne, ha január elsején

lencse kerülne az asztalra.

De mi lesz akkor a fogadalommal? Hiszen azt mégis be kellene áztatni egy éjszakára.

Alapvetően a pillanatnak élek – a konyhában is –, így a jó előre pácolást, áztatást igénylő alapanyagokat, ha lehet, kerülöm.

Éppen ezért van a kamrában vörös lencse is, ami áztatás nélkül is hamar puhára fő.

És ami még nagy előnye: kevésbé puffaszt.

Vörös lencse Forrás: Shutterstock

Szeretem a török ízeket, a vörös lencséből készült leves kifejezetten jól tud esni a hidegebb évszakokban. Bár igazából nem is maga a vörös lencse íze a finom, az csupán egy jó bázis a másik két alapvető hozzávalóhoz.

A törökös vöröslencse-leves színe nem a lencsétől piros. Sőt, maga a lencse száraz állapotában sem vörös, hanem inkább sötét narancssárga, főzés után pedig teljesen kifakul, és mustárszínűvé válik. Ami az étel pirosas színét adja, az nem más, mint a paradicsom, különleges ízét pedig a menta.

Török vörös-lencseleves – kırmızı mercimek çorbası Forrás: Origo

Török vöröslencse-leves – kırmızı mercimek çorbası

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 csésze vörös lencse (kb. 150 g)
  • 1 nagyobb vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 közepes burgonya meghámozva, apróra vágva
  • 2 nagyobb paradicsom apróra vágva
  • só és bors
  • 6-7 friss mentalevél
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 5 dl víz
  • friss citrom leve – ízlés szerint

Elkészítés:

  • Egy lábasban melegítsük fel az olívaolajat. Tegyük bele a hagymát, és folyamatos keverés közben pirítsuk üvegesre.
  • Adjuk hozzá az apróra vágott burgonyát, paradicsomot és a lencsét. Keverjük alaposan össze, majd öntsük fel fél liter vízzel. Ízesítsük sóval, borssal, fedjük le, és főzzük 25-30 percig.
  • Botmixerrel pürésítsük, ha túl sűrűnek találjuk, adjunk még hozzá kevés vizet, és főzzük fel újra.
  • Vágjuk nagyon apróra a mentalevelet, és keverjük bele a kész levesbe.
  • Ízesítsük ízlés szerint citromlével.
  • Friss mentalevéllel vagy petrezselyemzöldjével a tetején tálaljuk, adjunk hozzá pirítóst.