Újévi fogadalom: egészségesebben, diétásabban

2018.01.01. 17:52

GI-index diéta

A diéta lényege, hogy az ételeket glikémiás indexük (GI) alapján választjuk ki, illetve a bevitt napi kalóriamennyiség is meghatározott. A glikémiás index azt mutatja, hogy egy adott élelmiszer mennyi idő alatt és milyen mértékben emeli meg a vércukorszintet. Ebben az étrendben az alacsony glikémiás indexű élelmiszereket fogyaszthatjuk, illetve a napi szénhidrátadagot 500 egység alatt kell tartanunk. Ennek a diétának éppen ez a hátránya: állandóan bújnunk kell a táblázatot, és hacsak nem rendelünk aranyárban egész napos étrendet, akkor a GI értékének számolgatása miatt eleinte sok időnk el fog menni a bevásárlással és az ételek összeállításával. Előnye viszont, hogy a kiegyensúlyozott szénhidrátbevitel miatt nem lesznek nagyobb kilengések a vércukorszintben, így nem lesznek falási rohamaink sem, ezért aránylag könnyű tartani ezt a diétát hosszabb távon is. Alacsonyabb GI-értékű élelmiszerek például az olajos magvak, a hüvelyesek, a zab, az édesburgonya, a karfiol, a brokkoli, az avokádó vagy a gomba.

Dióval töltött parmezános gombaForrás: Origo

Parmezános töltött gomba

Hozzávalók:

  • 18 nagyobb csiperkegomba
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 kisebb vöröshagyma apróra vágva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 evőkanál apróra vágott dió
  • 2 evőkanál aprított petrezselyem
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

Megtisztítjuk a gombát, kivesszük a tönkjét, utóbbit apróra vágjuk. Felolvasztjuk a vajat, belekeverjük az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott diót, petrezselymet, ehhez keverjük a gomba felszelt tönkjét. Kakukkfűvel, sóval ízesítjük, és beletöltjük a gombafejekbe. Megszórjuk parmezánnal, majd meglocsoljuk olívaolajjal. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percen át sütjük.

Előző
Következő