Apró rizses tekercsek: a szusi története

2018.01.28. 07:07

 

Színes, szemet gyönyörködtető és egészséges a vegán szusiForrás: Pinterest

 Vegán szusirecept

Hozzávalók (6-8 személyre):

  • 500 g szusi rizs (lényeges a speciális rizs használata, mivel ez a fajta sokkal jobban összeáll, mint hagyományos társa)
  • 4-5 algalap
  • 1 evőkanál rizsecet (szintén speciálisan szusihoz)
  • 1 teáskanál barna nádcukor vagy agavé szirup
  • 1-2 db avokádó
  • 1 db tofu (lehetőleg füstölt)
  • 1 db kígyóuborka
  • 1-2 szál sárgarépa
  • szezámmag
  • szezámolaj

A tálaláshoz:

  • 1 csomag pácolt gyömbér
  • 1 tubus wasabi
  • szójaszósz


Elkészítés:

A rizst beáztatjuk körülbelül fél órára, majd 6-7 alkalommal leszűrjük és átöblítjük, míg a víz teljesen tiszta nem lesz. 

A tiszta vízben már felrakhatjuk főni, adjunk hozzá egy csipet sót és egy teáskanál nádcukrot vagy agavé szirupot. Körülbelül 45 perc főzés után levesszük a tűzről, és 30 percet állni hagyjuk. Ezt követően hozzáadjuk a szusiecetet, és hűtőben újabb 30-45 percet állni hagyjuk. Nagyon fontos a lépések pontos követése, hogy a rizs megfelelő állagú, az algalapok megtöltésére alkalmas legyen. 

Az algalapokat kiterítjük, eloszlatjuk rajta a rizst.

Ezután három sorban elhelyezzük rajta a kiválaszott tölteléket felkockázva (uborka, tofu vagy avokádó, lehet többfélét is egy lapra).

Fontos, hogy egyenletesen oszlassuk el a tölteléknek szánt rizst és zöldségdarabokatForrás: Horváth Ágnes - Origo

Majd következik az egyik legkényesebb feladat: a szusitekerés. Óvatosan – ha van szusitekerővel – felgöngyöljük fel a lapot, egy töltött algarudat kapva végeredményül.

Végül szeletekre vágom a rudat és el is készültek a szusitekercseim! Autentikus módon, wasabi és pácolt gyömbérrel kíséretében tálalom, utolsó lépésként pedig meglocsolom szójaszósszal. 

A szusit hagyományosan gyömbérrel és wasabival tálaljukForrás: Horváth Ágnes - Origo

  Tippek:

  • Ázsiai boltokban és a nagyobb bioboltokban, hipermarketekben minden hozzávaló könnyedén beszerezhető.
  • A szezámmagot és a szezámolajat a rizshez is keverhetjük, vagy használhatjuk csak tálaláskor.
  • Érdemes egy szusitekerő gyékénylapot beszerezni a könnyebb, gyorsabb munkához. És persze az autentikusabb élmény érdekében!
  • Akinek megy: fogyasztása, a hagyományoknak megfelelően, pálcikával ajánlott.
Előző
  • 1
  • 2
Következő