Meghalt a legendás Paul Bocuse

bocuse 30
Az 1926-ban született Paul Bocuse, a verseny névadója, a 20. század egyik legnagyobb konyhai mestere, a nouvelle cuisine meghatározó alakja
Vágólapra másolva!
91 éves korában meghalt Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kór gyötörte. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be.
Vágólapra másolva!

- írta szombaton a Twitteren Gérard Collomb.

Paul Bocuse, a legendás verseny, a bocuse d'Or névadója Forrás: Bocuse d'Or

A francia gasztronómia jelképének számító sztárséf ugyanott fejezte be az életet, ahol elkezdte. A ma Lyonhoz tartozó, hangulatos Collonges-au-Mont-d'Ort településen, a Saone folyó partján ugyanabban a szobában hunyt el, ahol 1926. február 11-én született. Családjának 1765-től volt malma a településen, Paul az apja éttermében született - amely ma az első számú Bocuse-étterem -, s ahol alig tízévesen már a konyhában dolgozott.

A második világháború végén Charles de Gaulle csapataival harcolt, Elzászban megsebesült.

Életét egy amerikai katonai kórházban kapott vérátömlesztés mentette meg, ezért minden éttermén leng egy amerikai zászló is. Leszerelése után a három Michelin-csillaggal kitüntetett első nő, Mere Brazier és a modern francia konyha atyjának tekintett Fernand Point keze alatt járta végig a konyhai ranglétrát, tanult meg mindent a francia szakácsművészetről.

Paul Bocuse, a Bocuse d'Or nemzetközi gasztronómiai verseny alapítója - aki a magyarországi válogatóversenyre érkezett - kezet fog Molnár Péter segítővel a Hungexpo Foodapest és UKBA kiállításán. Jobbról Kostyál Gábor, a verseny győztese, balról Marie-Odile Fondeur, a Sirha/ Sepelcom/Lyon kiállítási igazgatója (b2). MTI Fotó: Manek Attila Forrás: MTI/Manek Attila

1958-ban vette át apja lyoni éttermét, ekkor nyerte első Michelin-csillagát is. A másodikat 1962-ben, a harmadikat 1965-ben kapta, s azóta is őrzi őket, ami világrekord. A Franciaország Legjobb Mestere (Meilleur Ouvrier de France) rangos címet 1961-ben kapta. Éttermei annyira híresek, hogy Franciaországban az a mondás járja: "Nem Bocuse van Lyon mellett, hanem Lyon Bocuse mellett."
Monsieur Paul, ahogy a személyzet szólította, forradalmasította a francia gasztronómiát.

Filozófiájának három fő eleme a jó alapanyag, a jó hőmérséklet és a jó ízlés. Mindenben az egyszerűségre törekedett, miközben ragaszkodott a francia konyha hagyományos technikáihoz.

Őt tartják a "nouvelle cuisine", a francia új konyha legnagyobb alakjának, amely egyszerűbb, könnyedebb, kevesebb kalóriát tartalmazó ételekből áll, mint a "cuisine classique", a klasszikus konyha.
Keze alól számtalan híres séf került ki, tanítványa volt Eckart Witzigmann, az első német ajkú és a harmadik nem francia nyelvű séf is, aki Michelin-csillagot nyert.

Bocuse a második világháború után minden francia elnöknek főzött, de Gaulle-tól Nicolas Sarkozyig. Számtalan kitüntetéssel jutalmazták, a Becsületrendet 1975-ben kapta meg.

1990-ben alapította intézetét, amelyben harminchét ország diákjai tanulnak. 1987-ben útjára indította a világ legrangosabb gasztronómiai versenyét, a Bocuse d'Ort, amelynek európai döntőjét 2016-ban Budapesten rendezték meg, s azt Széll Tamás nyerte meg. Magyarország először 2013-ban vett részt a Bocuse d'Or világdöntőjében, akkor Széll Tamás a 10. helyen végzett, Molnár Gábor 2015-ben a 13. helyet szerezte meg. A Magyar Bocuse d'Or Akadémia 2009-ben alakult.

Paul Bocuse büszkén mutatja a francia gall kakast ábrázoló tetoválást. Forrás: Maurice Rougemont

A szakácspápa megjelenését tekintve is impozáns jelenség volt. Több mint 180 centiméter magas, viselkedése akár egy arisztokratáé, tekintélyéhez a magas, fehér séfkalap, a toque is hozzájárult, gallérját a francia trikolor színei díszítették.

Nyolcvanadik születésnapján derült ki, hogy felesége mellett évtizedekig két szeretője

és számos futó kalandja is volt.