Elindul a biztonságos étrend-kiegészítő program

Hankó Zoltán
Komárom, 2015. június 3. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara elnöke beszédet mond a XII. Országos Patikanap megnyitóján a komáromi Balzsam Gyógyszertárban 2015 június 3-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Februártól elindul a biztonságos étrend-kiegészítő program a patikákban, így a jövőben a program védjegyével ellátott gyógyszertárakban megvásárolt termékekről tudhatja a fogyasztó, hogy azok megfelelőek és biztonságosak.
Vágólapra másolva!

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a program szakmai egyeztetése két éve indult, és csatlakoztak hozzá az étrend-kiegészítőket gyártó és forgalmazó cégek is.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara elnöke Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Hankó kiemelte, hogy

az étrend-kiegészítők forgalomba hozatali eljárása eltér a gyógyszerekétől,

előbbiekhez csak egy úgynevezett notifikációs eljárás kapcsolódik, ami lényegében csupán egy bejelentési kötelezettséget jelent a hatóság felé.

Mivel a jogi kereteket egy uniós szabályozás adja, így egyfajta piaci önszabályozási keretrendszer kialakítása mellett döntöttek az érintettek - mondta a gyógyszerész.

A logót - zöld körben egy fehér háromszög, amelynek közepén egy zöld "É" betű látható - ellátott patikák, és a programhoz csatlakozott gyártók és forgalmazók garantálják, hogy az általuk gyártott és forgalmazott étrend-kiegészítők minőségileg garantált, biztonságos készítmények.

Bérci István, a Magyar Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesületének (MÉKISZ) elnöke azt mondta,

az étrend-kiegészítők piaca évről évre növekvő tendenciát mutat, évi 10 százalékos bővüléssel.

Mint mondta, sok olyan gyártó és kereskedő lépett be a piacra, amelyek "nem elsősorban a fogyasztó érdekeit tekintik elsődlegesnek".

Hangsúlyozta, azért hozták létre a programot, hogy minimálisra csökkentsék annak kockázatát, hogy olyan étrend-kiegészítők kerüljenek a gyógyszertárakba, amelyek nem felelnek meg a minőségi követelményeknek, nem nyújtanak garanciát a fogyasztóknak.

Mint mondta, tisztában vannak azzal, hogy az internet egy jelentős értékesítési csatorna, azonban itt találhatók azok a készítmények is, amelyek ellenőrizetlen forrásból származhatnak, és adott esetben veszélyeztethetik is a fogyasztók egészségét.

Horányi Tamás, a MÉKISZ alelnöke kiemelte, az étrend-kiegészítők speciális élelmiszernek minősülnek,

és a termékeknél kockázatértékelést végez majd a hatóság, valamint megnézik, az adott terméket hol gyártották.

Mivel az étrend-kiegészítők fontos szerepet töltenek be a kiegyensúlyozott táplálkozásban, a prevencióban és az egészséges életmódban, az egymásra épülő minőségtanúsítási szabályzat alapján garantált, hogy

a programban részt vevő gyógyszertárba csak hamisítás-mentes, minőségi garanciával rendelkező étrend-kiegészítőt szállítanak,

a patikák pedig vállalják, hogy csak olyan gyártótól és forgalmazótól vásárolnak ilyen terméket, amelyek szintén részt vesznek a programban.

A biztonságos étrend-kiegészítő programhoz már több mint ezer patika csatlakozott. A program nyitott, abba minden ilyen terméket gyártó és forgalmazó cég csatlakozhat, amely vállalja a kötelezettséget. A védjegyet használó gyógyszertárak listája megtalálható a MÉKISZ és az MGYK honlapján is.